Źródłami białka w codziennej diecie są jaja, mięso, ryby, nabiał, a także niektóe pokarmy roślinne (soja, orzechy, warzywa strączkowe).Niedostateczna podaż protein prowadzi do niedożywienia białkowego, czego konsekwencją jest osłabienie organizmu, zburzenie mechanizmów odpornościowych, niedokrwistość, spadek siły mięśni, zaburzenia w funkcjonowaniu układu trawiennego. Nadmiar białek jest również niezdrowy – wg niektórych źródeł prowadzić może do zakwaszenia organizmu (tzw. chronic low-grade metabolic acidosis), zaburzać pracę przewodu pokarmowego, a także może powodować wzrost stężenia homocysteiny we krwi.
Dawkowanie:
W diecie sportowca białko stanowi szczególnie istotny składnik pokarmowy. Przyjmuje się, iż sportowcy dyscyplin siłowych powinni przyjmować ok 1,7 - 2,5g na kg masy ciała. Sportowcy dyscyplin wytrzymałościowych i wytrzymałościowo siłowych ok 1,3 - 2g na kg masy ciała. Osoby o niskiej aktywności ok 0,8 - 1,1g na kg masy ciała. Całkowita należyta podaż białka uzależniona jest od podaży innych składników pokarmowych takich jak węglowodany i tłuszcze.
http://www.sfd.pl/TEST_spalacz_REDOX_EXTREME-t1165501-s45.html - redukcja 2018
http://www.sfd.pl/-t1090712-s450.html -> blog treningowy