...
Napisał(a)
Ja zrobiłem kolejną porcję wczoraj wieczorem i dziś zaczynam je szamać, ale myślę że spokojnie można je jeść po 2-3h. Po prostu muszą lekko zastygnąć, żeby nie rozpadały się w rękach.
Swoją drogą zrobiłem je wczoraj nieco inaczej. Roztopioną czekoladę wylałem na folię aluminiową(na błyszczącą stronę arkusza), rozprowadziłem na kształt prostokąta, na to nałożyłem masę i wyrównałem i całość poszła na noc do lodówki. Rano pokroiłem na paski. Jest przy tym mniej roboty i paprania się niż przy formowaniu każdego batonika osobno.
Zmieniony przez - tomek_3m w dniu 2013-06-05 08:46:35
Swoją drogą zrobiłem je wczoraj nieco inaczej. Roztopioną czekoladę wylałem na folię aluminiową(na błyszczącą stronę arkusza), rozprowadziłem na kształt prostokąta, na to nałożyłem masę i wyrównałem i całość poszła na noc do lodówki. Rano pokroiłem na paski. Jest przy tym mniej roboty i paprania się niż przy formowaniu każdego batonika osobno.
Zmieniony przez - tomek_3m w dniu 2013-06-05 08:46:35
...
Napisał(a)
smakowite, choć ja zrobiłem "podstawową wersje" ale i tak niebo w gębie
...
Napisał(a)
A jak to powinno wygladac jest twarde tzn czy nie rozlamuje sie w dloniach
Bo jak ja zrobilem to wog nie chcialo sie polaczyc caly czas batony byly takie plynne nie dalo rady wziac w dlon
Bo jak ja zrobilem to wog nie chcialo sie polaczyc caly czas batony byly takie plynne nie dalo rady wziac w dlon
...
Napisał(a)
No jest to dosyć gęste, ale łamie się w rękach. Ten spód z czekolady w zasadzie utrzymuje całość. Jak pokroisz na mniejsze kawałki lub uformujesz krótkie batoniki, to ramię siły grawitacji na końcach batona będzie na tyle małe, że nie powinien się złamać ;)
...
Napisał(a)
No i odpowiednio długi czas w lodówce, ale ten będzie na pewno zależał od proporcji. Spróbuj robić to etapami dodając po trochę mleka(a nie od razu całość z przepisu). Jak wszystko wymieszasz, to zostaw na jakieś 15 minut, żeby płatki i otręby wszystko wciągnęły i sprawdź czy konsystencja Ci odpowiada. Jeśli jest za suche i się rozpada - dodaj znowu trochę mleka, zamieszaj, odczekaj 15 minut i tak w kółko. W końcu trafisz z proporcjami i najlepiej je sobie wtedy zapisz.
...
Napisał(a)
No to może spróbuj zagęścić siemieniem lnianym, albo zmiel płatki owsiane w młynku do kawy, to też powinno całość posklejać. Eksperymentuj, jak nie wyjdą to jedz łyżką :D
Poprzedni temat
Omlet z twarogiem i platkami owsianymi klika pytan
Następny temat
Zdrowe hamburgery
Polecane artykuły