SFD.pl - fitness, kulturystyka, trening, dieta i suplementacja

Anemia

temat działu:

Odżywianie i Odchudzanie

słowa kluczowe:

Ilość wyświetleń tematu: 23704

Nowy temat Wyślij odpowiedź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 7 Napisanych postów 85 Wiek 31 lat Na forum 16 lat Przeczytanych tematów 13002
Ostatnio dosyć intensywnie się odchudzałem i nabawiłem się sporej anemii.
Fakt jest faktem,że w bardzo krótkim czasie schudłem sporo ,ale odbiło mi się to niezbyt kożystnie na zdrowiu.
Diete już zakączyłem ,ale mam pytanie co najlepiej teraz jeść aby pozbyć się anemii.
Chodzi mi również oto aby kalorie zwiększać stopniowo aby uniknąć efektu JO-JO.
ZA wszystkie porady będę bardzo wdzięczny.

Sprawdź ile masz % tłuszczu?

Ekspert SFD
Pochwały Postów 686 Wiek 32 Na forum 11 Płeć Mężczyzna Przeczytanych tematów 13120
Masz problem z przybraniem na wadze lub zgubieniem zbędnych kilogramów? Indywidualne plany dietetyczne i treningowe
  • 23 383 spalonych kg tłuszczu
  • 27 059 zbudowanych kg mięśni
Sprawdź więcej
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
domer ODŻYWIANIE Moderator
Ekspert
Jest liderem w tym dziale Szacuny 2977 Napisanych postów 57225 Wiek 34 lat Na forum 15 lat Przeczytanych tematów 624530
Słyszałem ze sok z marchwi i pietruszka - oczywiscie troche dziennie

Moderator działu Odżywianie

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 13 Napisanych postów 157 Na forum 14 lat Przeczytanych tematów 763
anemia to chyba raczej brak zelaza wiec polecam miesko, ale ja tam, sie nie znam wiec lepiej poszukaj jeszcze w necie (o czerwonych krwinkach czy cos ) pozdro

Palenie albo zdrowie - wybór należy do ciebie

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 161 Napisanych postów 12851 Wiek 31 lat Na forum 15 lat Przeczytanych tematów 43217
dużo witamin
watrubki jajka itp.

jeżeli pomogłem , Ty pomósz mi wejdz w link i się zarejestruj http://www.AWSurveys.com/HomeMain.cfm?RefID=krzakzak 

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 22 Napisanych postów 202 Na forum 14 lat Przeczytanych tematów 2519
Najważniejsze w walce z anemią są witaminy: B6, B12, C i kwas foliowy oraz pierwiastek śladowy żelazo.
B6 i B12 to witaminy, które są odpowiedzialne za procesy krwiotwórcze, a witamina C ułatwia wchłanianie żelaza. Żelazo natomiast jest podobnie jak witaminy B12 i B6 odpowiedzialne, jak wcześniej napisałem w procesie tworzenia czewonych krwinek w szpiku kostnym

A teraz co należy jeść, nie jest to łatwa sprawa, bo niektóre produkty które mają niezbędne elementy, mają też sporo minusów, które powodują również ich wchłanianie (jak np. mięso).
Teraz opisze jak to działa...:
- czym większe spożycie białka, tym większe zapotrzebowanie na witamine B6
- z witaminą B6 nie ma co przeginać, bo nadmiar i tak jest wydalany z organizmem, a na dodatek może być szkodliwy
- wchłanianie witaminy B12 potęguje kwas foliowy
- zaś wchłanianie żelaza upośledza kwas fitynowy, który występuje w przetworach z żyta, ryżu, pszenicy oraz orzechach.

Troche to skomplikowane, ale nie ma źle.
Co i gdzie występuje:
Wit. C: warzywa i owoce.
Wit. B6: ryby, wieprzowina, jaja, owoce i warzywa (przede wszystkim: banany, szpinak, awokado, buraki), ziarna zbóż, ryż, orzechy i słonecznik.
Wit. B12: wątróbka, mięso wołowe, wieprzowe, drób, ryby, jaja.
Kwas foliowy: warzywa, owoce, warzywa strączkowe, wątróbka, drożdże.
Żelazo: mięso, wątróbka, ryby, jajka, orzechy, warzywa strączkowe, warzywa (żelazo, buraki), owoce (rodzynki).

Więc co najlepiej spożywać (jakie zestawienie posiłku)... !!mięsko lub jaja zawsze z warzywami!!, i starać się unikać łączenia ich z przetoworami ze zbóż (poza kaszą gryczaną - bo to nie jest zboże
Z mięsem i jajek też nienależy przeginać, bo organizm i tak naraz może wchłonąć ograniczoną ilość białka, żelaza i innych.
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 10681 Napisanych postów 45035 Na forum 18 lat Przeczytanych tematów 57734
buraki, pietruszka - jedz ile wlezie
Nowy temat Wyślij odpowiedź
Poprzedni temat

Dieta na rzezbe

Następny temat

Szybkoooo