
Zakwasy w medycynie sportowej to nazwa uszkodzeń tkanki mięśniowej wynikających z nadmiernego obciążenia. Przez wiele lat bóle mięśni pojawiające się zwykle następnego dnia po intensywnym wysiłku wiązano niesłusznie z zakwaszeniem mięśni kwasem mlekowym powstałym na skutek glikolizy beztlenowej. Teoria ta jest obecnie podważana. Kwas mlekowy jest szybko metabolizowany przez organizm i już 60 minut po wysiłku jego stężenie niewiele różni się od wartości spoczynkowej. Jest on substancją drażniącą tkankę mięśniową, lecz nie wpływa bezpośrednio na ból mięśni.
Najszerzej akceptowana naukowo hipoteza wyjaśniająca powstawanie zakwasów wskazuje jako ich przyczynę mikrourazy strukturalnych włókien mięśniowych. Udało się dowieść, że powstawanie zakwasów jest uzależnione od rodzaju wykonywanych ćwiczeń. Gdy podczas ćwiczeń napięty pod obciążeniem mięsień rozciąga się zamiast kurczyć, powstaje więcej uszkodzeń tkanki mięśniowej. Rozciąganie jest efektem działania siły większej niż siła mięśnia i ma na celu wyhamowanie ruchu i ochronę stawów przed uszkodzeniem. Przykładem aktywności rozciągającej w ten sposób mięśnie jest zbieganie ze wzniesienia. Dodatkowo dowiedziono, że ćwiczenia, w których napięte mięśnie tylko się kurczą, mimo że produkują kwas mlekowy, rzadko powodują zakwasy.
By zapobiegać zakwasom należy:
* w początkowych okresach treningu nie serwować dużych obciążeń, wysokiej intensywności treningu
* podczas kolejnych treningów zwiększać obciążenia, intensywność powoli i systematycznie
* każdy trening należy poprzedzać rozgrzewką a kończyć rozciąganiem
* unikać gwałtownych zrywów, tzn. nie rozpoczynać forsownych ćwiczeń po długiej przerwie, lepiej zacząć od łagodnych poziomów intensywności
Metody łagodzące ból powysiłkowy:
* zabiegi z użyciem ciepła np. ciepła kąpiel, sauna, ciepłe okłady
* lekki masaż obolałych miejsc
* lekki trening wytrzymałościowy
* ćwiczenia rozciągające
* maści przeciwzapalne
Źródło:
Wikipedia, vitalia.pl
Dopóki walczysz Jesteś zwycięzcą...