"Badania wykazały, że szczury karmione sacharyną tyją bardziej od tych, którym podawany jest roztwór zwykłego cukru" no jak wpieprzały po 2 kilo dziennie to wiadomo że poszło im w fat "zaś oleje zawierające kwasy omega 6, występujące w ponoć dobrych dla nas margarynach, zwiększają ryzyko zachorowania na demencję." pierwsze [...]
[...] a ludzie nie jedzący produktów pełnoziarnistych często cierpią na problemy z trawieniem. W nadmiarze wszystko jest szkodliwe, ale chleb własnoręcznie zrobiony z pełnego ziarna nie jest szkodliwy. Jak sam zauważyłeś, nie jesteś w stanie zjeść tego dużo. To właśnie działanie błonnika - wypełnianie Białego pieczywa jesteś w stanie zjeść pewnie [...]
[...] takie pytanko.Jeżeli wszystko co jemy dokładnie przeżuwamy tak jak jest to zalecane przez żywieniowców.(by lepiej trawić nie mieć wzdęć itp:)to przecież rozbijamy te grube ziarna i do żołądka trafia juz chyba pokarm bardzo dobrze rozdrobniony.Tak więc jego IG w wyniku dorego pogryzienia pewnie się zwiększa. Przeczytałem jeszcze informacje że [...]
[...] rozpuszczalny błonnik (występujący w warzywach strączkowych, płatkach, owocach cytrusowych) zwalnia wzrost poziomu cukru we krwi bardziej niż nierozpuszczalny błonnik (pełne ziarna, warzywa). Tłuszcz i białko spowalniają uwalnianie cukru do krwi. Białko pomaga zwiększyć wydzielanie insuliny, co powoduje utrzymanie niskiego poziomu cukru we krwi [...]
[...] to taka, że masz wydęty ten brzuch, co może wskazywać to, że coś masz drażniącego w diecie. Z doświadczenia wiemy, że w ogromnej większości przypadków jest to nabiał i/lub ziarna. Bóle przed- i okresowe mogą też być tym spotęgowane, bo pojawiające się wtedy skurcze macicy dodatkowo pobudzają jelita. U niektórych kobiet mogą się nawet pojawić [...]
[...] z przyjmowanych leków (metotreksat jest stosowany w onkologii - wysoko toksyczny, a sterydy do obojętnych też nie należą), * z ubogiej diety (po prostu nie mogę jeść całego ziarna, surowych owoców utd.) * oraz z samej istoty choroby przewlekłej (od 3 lat nie jestem w remisji, wchłaniająca powierzchnia jelit w moim przypadku jest bardzo [...]
[...] Płatki mogą być z mlekiem, ale pamiętaj, że to mają być prawdziwe owsiane a nie jakieś przetworzone z reklam typu fit-cośtam. Możesz sama mielić siemię. Pełne niezmielone ziarna przelecą Ci przez jelita i nic na nich nie skorzystasz. Jeszcze jedno. Nie bój się białka, pamiętaj, że odpowiednia ilość jest podstawą przy odchudzaniu. Zmieniony [...]
[...] w szczególności uwagę na źródła spożywanych węglowodanów - poeksperymentuj, sprawdź, co wywołuje u Ciebie objawy. Na pewno staraj się unikać wszelkich produktów z pełnego ziarna, kasz, warzyw strączkowych i wzdymających, takich jak brokuły, kapusta, kalafior, cebula i inne. Spróbuj koncentrować się na ziemniakach, ryżu (basmati, paraboiled) i [...]
[...] wyżej napisałam ciemnogród się odezwał jak Ci to pisałam ;-) Nie...mój błąd wybacz %-) Mam listę, sądzę że pewną - przede wszystkim na początku należy wykluczyć wszystkie ziarna...niestety nie tylko te zawierające gluta. Ale też ryże, kasze, soję, amarantusa, wszystkie przyprawy pieprzne. Zawierają one białka o podobnej budowie, stąd też taki [...]
[...] wówczas pokarm roślinny. Powodem tego był brak u nich umiejętności gotowania i kontrolowania ognia, albowiem większość pożywienia pochodzenia roślinnego, szczególnie ziarna i strączkowe, wymaga gotowania, aby stało się jadalne dla człowieka . Większość ludzi nie zdaje sobie sprawy, że wiele pokarmów roślinnych jest w surowej postaci [...]
[...] Dodatkowo siarkowodor jest silnie toksyczny i moze spowodowac zahamowanie wzrostu bakterii kwasu mlekowego, ktorych i tak juz jest malo. To co powinnas robic, to moczyc ziarna przez dlugi czas, bo to powoduje wyplukanie czesci gazotworczych substancji. No i dostarczyc sobie bakterii kwasu mlekowego. Wlasnie z naturalnych kiszonek albo z [...]
Otręby, czyli okrywa nasienna ziarna pszenicy, owsa lub ryżu to jedno z najbogatszych źródeł błonnika pokarmowego. Dwie łyżki otrąb pokrywają jedną trzecią zapotrzebowania dziennego na błonnik i obniżają ryzyko zachorowania na raka jelit. Błonnik odgrywa też ważną rolę w profilaktyce zaparć, hemoroidów i uchyłkowatości jelita grubego. Otręby [...]
[...] obecność w tych produktach nasyconych kwasów tłuszczowych. Druga grupa to ulegające szybkiemu trawieniu oczyszczone węglowodany - cukier i słodycze oraz pozbawione otoczki ziarna zbóż, które zjadamy głównie w postaci pieczywa z białej mąki, białego ryżu i kaszy mannej. W czasie ich trawienia organizm uzyskuje w nadmiarze substraty do produkcji [...]
[...] w aptece nie popijaj posiłków, pij 20-25 min przed jedzeniem lub godzinę po. gryź POWOLI, proces trawienia zachodzi już w ustach jeśli chodzi o łączenie żywności: ZŁE: ziarna z mięchem= gazy owoce z warzywami= gazy owoce z mięsem= gazy owoce z ziarnami lub nabiałem= gazy DOBRE: SAME OWOCE= brak gazów ziarna z warzywami= brak gazów makarony [...]
[...] soli szklanka płatków owsianych bezglutenowych szklanka siemienia lnianego Sposób przygotowania: Ryż zalewamy lenia wodą i pozostawiamy na 24h. Po tym czasie miksujemy ziarna ryżu z wodą. Całość będzie płynna a kawałki ziaren będę widoczne (nie zmielą się na mąkę). Dodajemy łyżeczkę soli oraz po szklance płatków owsianych i siemienia [...]
[...] w szyszynce i jej stężenia we krwi. Wydzielanie melatoniny zmienia się w ciągu życia człowieka, a jej produkcja jest najniższa w podeszłym wieku. Melatonina skupia ziarna melaniny w melanocytach, co powoduje rozjaśnienie skóry. Tempo codziennego życia, rozwój cywilizacji, zawód często zmuszają nas do aktywności w nocy, co prowadzi do [...]
23.03 - DNT Miska - po raz pierwszy jadłam ziarna amarantusa, jako dodatek do innej kaszy, coś wspaniałego! polecam, rozgryza się jak mak - bardzo fajne doznania ;-) 25 dzień regeneracji, faza III - założenia - DNT 2200 kcal, B/T/W - 120/80/250 - bez glutenu, nabiał do 200g tygodniowo (dziś 0g ), śniadania BT warzywa: sporo suple: multiwitamina, [...]
[...] orzechoow czy ziaren plos ciemne pieczywo pełnoziarniste (a nie pszenne barwione na ciemnno karmelem) btw " Otręby są częścią zbóż, która pozostaje po oddzieleniu ziarna. Nie jest to całość pokarmowa. A najlepiej jest spożywać właśnie całości pokarmowe, tak jak występują one w naturze. Całość pokarmowa bowiem posiada wszystko to, co [...]