[...] zależy poziom estrogenu i wielkość feminizacji. Ginekomastia może ustąpić po zaprzestaniu kuracji. Wpływ na nerki. Podczas zażywania sterydów większemu wpływowi poddawane są nerki. Obciążone są dodatkową pracą, filtracją toksycznych wydzielin. Zmiany wodne jaki wysokie ciśnienie krwi, poziom elektrolitów mogą prowadzić do [...]
[...] układem wewnątrzwydzielniczym i układem nerwowym. Mechanizmy działania hormonów nie są dotychczas poznane, natomiast stosunkowo dobrze poznano fizjologiczne skutki ich wpływu na organizm i na niektóre procesy biochemiczne. Hormony roznoszone są przez prąd krwi do wszystkich komórek ciała. W niektórych przypadkach mogą oddziaływać na [...]
[...] zależy poziom estrogenu i wielkość feminizacji. Ginekomastia może ustąpić po zaprzestaniu kuracji. Wpływ na nerki. Podczas zażywania sterydów większemu wpływowi poddawane są nerki. Obciążone są dodatkową pracą, filtracją toksycznych wydzielin. Zmiany wodne jaki wysokie ciśnienie krwi, poziom elektrolitów mogą prowadzić do [...]
[...] na raka płuc idealnie korelują z odpowiednimi wskaźnikami konsumpcji tytoniu, co pokazują wyraźnie wykresy powyżej. Duże kontrowersje natomiast budzi do dzisiaj wpływ palenia na powstawanie i rozwój raka piersi. W 1982 roku odkryto, że palące kobiety wykazują niższy poziom estrogenu w moczu, z czego wyciągnięto wniosek, iż palenie [...]
[...] DNA - wynika z badań opublikowanych w znanym naukowym miesięczniku "Science". Tenże kwas askorbinowy, był przedmiotem badań biologów molekularnych badających wpływ antyutleniaczy na DNA. Nasz materiał genetyczny jest niezwykle wrażliwy na działanie tzw. wolnych rodników, które przyczyniają się do powstawania uszkodzeń w DNA i w [...]
[...] wytwarzanych przez komórki docelowe. Hormony steroidowe wnikają natomiast przez błonę komórkową do wnętrz komórek docelowych i w połączeniu z receptorem cytoplazmatycznym wpływają na transkrypcję cząsteczek mRNA w jądrze komórkowym. Wywołuje to zmianę w syntezie białek strukturalnych i wydzielanych przez komórki na zewnątrz. PODWZGÓRZE W [...]
[...] materiały wybuchowe, fuungicydy, futra, atrament, termometry, środki owadobójcze, pestycydy, lampy fluorescencyjne, w garbarstwie, w produkcji papieru i biżuterii. - wpływ metylortęci na organizm: • drętwienie, zesztywnienie kończyn; • zakłócenie mowy; • kurcze; • porażenia; • trudności z [...]
[...] Wewnątrz komórek mięśniowych zgromadzony jest pobudzacz energii naszego ciała - organiczny czynnik zwany trójfosfatem adenozyny lub ATP. Rozmaitość procesów enzymatycznych wpływa na przełamanie w dół ATP zwalniając iskrę energii, która pobudza komórki włókien mięśniowych, a te z kolei pobudzają skurcz mięśni. Ta reakcja chemiczna powtarza się [...]
[...] żywienia wciąż dostarcza nam nowych, ciekawych informacji na temat roli różnych składników pokarmowych w procesie przemian metabolicznych, ich wzajemnego oddziaływania, oraz wpływu na kształtowanie wydolności organizmu, stanu naszego zdrowia, witalności i ogólnego samopoczucia. Odpowiedni sposób odżywiania jest także niezbędnym elementem w [...]
[...] Wewnątrz komórek mięśniowych zgromadzony jest pobudzacz energii naszego ciała - organiczny czynnik zwany trójfosfatem adenozyny lub ATP. Rozmaitość procesów enzymatycznych wpływa na przełamanie w dół ATP zwalniając iskrę energii, która pobudza komórki włókien mięśniowych, a te z kolei pobudzają skurcz mięśni. Ta reakcja chemiczna powtarza się [...]
[...] syntetyczna witamina C może prowadzić do powstawania substancji uszkadzających DNA. Tenże kwas askorbinowy (wit. C), był przedmiotem badań biologów molekularnych, badających wpływ antyutleniaczy na DNA. Nasz materiał genetyczny jest niezwykle wrażliwy na działanie tzw. wolnych rodników, które przyczyniają się do powstawania uszkodzeń w DNA i w [...]
[...] kiedy otrzymujemy mniej energii z pożywienia. Tracąc węglowodany, tracimy też wodę. 6. Częste tracenie i przybieranie na wadze jest niebezpieczne dla zdrowia. Pod wpływem nieustannych zmian sposobu odżywiania rozregulowuje się system przemiany materii. Ciągłe stosowanie "cudownych" diet naraża na awitaminozę i utratę soli [...]
[...] naszego organizmu. Dietetycy rozróżniają dwa podstawowe rodzaje tłuszczów, te zawierające kwasy tłuszczowe nasycone oraz te zawierające kwasy tłuszczowe nienasycone. Ich wpływ na organizm jest oczywiście zgoła odmienny. Pierwsze z nich występują głównie w większości produktów pochodzenia zwierzęcego a szczególnym ich źródłem są: masło, [...]
[...] – regulują wszelkie procesy w obrębie układu trawiennego, przez co jesteśmy mniej ociężali, bardziej radośni i uśmiechnięci, antystresowe – wpływają na polepszenie samopoczucia i podniesienie wydolności fizycznej, koncentracji i sprawności umysłu – polecane zarówno starszym (mającym problemy z tego [...]
[...] lub zasadach, jeszcze inne w rozpuszczalnikach organicznych. Posiadają zdolność wiązania cząsteczek wody. Efekt ten nazywamy hydratacją. Na rozpuszczalność polipeptydów ma wpływ stężenie soli nieorganicznych. Ich małe stężenie wpływa dodatnio na rozpuszczalność. Jednak przy większym stężeniu następuje uszkodzenie otoczki solwatacyjnej, co [...]
[...] niezbędna dla normalnego widzenia gdyż odgrywa rolę w procesie tworzenia rodopsyny, decydującej o możliwości widzenia o zmierzchu przy słabym oświetleniu. Witamina A wywiera wpływ na czynniki odpornościowe ustroju dlatego też często określana jest jako " witamina antyinfekcyjna". Bierze udział w budowie i wspomaganiu naturalnych barier [...]
[...] Chrom jest niezbędny dla normalnego rozwoju organizmu człowieka, który zawiera około 6 miligramów tego pierwiastka. Chrom poprzez pobudzanie aktywności komórek beta trzustki wpływa na produkcję insuliny, a przez to aktywnie uczestniczy w przemianach węglowodanów. Chrom zwiększa magazynowanie glukozy w mięśniach wspomagając syntezę glikogenu. [...]
[...] rozwijają się lawinowo paciorkowce. Mleko naturalne po pewnym czasie kwaśnieje, i to jest lepsze. A pasteryzowane gnije a nie kwaśnieje. To poważna różnica. Pod wpływem obróbki cieplnej zmienia się struktura mleka. Giną witaminy, wapń traci przyswajalność, laktoza ulega rozbiciu, pokarm staje się ciężej strawny, białko ulega [...]
[...] aminokwasów do komórek, pobudza syntezę białek, udział w przemianach cukrów, tłuszczów, soli mineralnych, ukierunkowanie przewagi anabolizmu nad katabolizmem; pośredni wpływ na wzrost kości; wzrost stężenia glukozy we krwi; rozkład tłuszczów zapasowych, przyrost masy ciała Prolaktyna (hormon laktotropowy lub luteotropowy) Gruczoły mleczne [...]
[...] wody w organizmie (prawidłowa czynność nerek powoduje wydalanie nadmiaru tego składnika, natomiast w przypadku upośledzonej ich funkcji możenastąpić ich obrzęk) Pozytywny wpływ spożycia niewielkich ilości soli: Mimo wszelkich przestróg przed stosowaniem soli istnieją oczywiście jej zalety. Sól jest potrzebna organizmowi, jednak nie należy [...]