właśnie o ta dietę mi chodzi. czy zboża+warzywa strączkowe bez mięsa zawierają wszystkie aminokwasy? drugie moje pytanie to co zawiera mięso czego nie zawierają rośliny? wiem że witaminę B12 z tego co pamiętam ale czy coś jeszcze? Zmieniony przez - dawid653 w dniu 2012-05-08 20:33:16
mam 3 oddzielne pytania 1. ktoś stosował Raw Food diet? jak się po niej czuł? wiem że każdy jest inny. 2. czy zboża+warzywa strączkowe zawierają wszystkie aminokwasy tak jak mięso? 3. co zawiera mięso czego nie zawierają rośliny? jaki witamin, substancje odżywcze? Zmieniony przez - dawid653 w dniu 2012-05-08 21:21:45
przy hashimoto tutaj już ważne jest określenie ilości warzyw i to konkretnych wszelkie strączkowe odpadają, wszystkie zboża trzeba uważać na rośliny psiankowate – pomidor, papryka, bakłażan, ziemniak Roślinne krzyżowo też ale niekoniecznie :P warzywa zielone jak najbardziej, orzechy brazylijskie jak najbardziej
wiem, że nie na temat znowu, ale może pomożesz mi http://www.sfd.pl/Dieta_dla_hormonalnej_%3A_-t537127.html chciałabym się poradzić, czy zaczać CKD w moim przypadku, czy tylko obciac kalorie, czy obciac tez weglowodany. i właśnie, co z tymi węglami - w ogóle porzucić proste i przejść na złożone, znaczy, strączkowe rośliny (tylko takie mi [...]
Juz sie o tym produkowalam, ale co tam dam jeszcze raz Nie tylko mozna, ale i trzeba jesc wszystko (wylaczajac rzecz jasna alkohol, leki, narkotyki i inne dopalacze;)). Najlepiej bedzie dla Ciebie, jesli przestaniesz czytac te wszystkie glupoty (przepraszam za dosadnosc), ktore wypisuja co poniektore panie na forach dla mlodych mam. Zapytasz [...]
chyba zwiększyć białko, miałaś na myśli. głównym źródłem białka jest mięso i ryby, jaja, orzechy, ser, strączkowe rośliny. no we wszystkim znajdziesz trochę białka. tłuszcze masz w orzechach rybach(!), i nie "dorzucaj " tłuszczy do konkretnego posiłku, bo powinny być we wszystkich pięciu/czterech jak kto woli. nie smarujesz pieczywa masłem? tam [...]
nie ma mozliwosci jedzenia osobno, kazde zrodlo weglowodanow zawieraja bialka, czym zdrowsze tym wiecej straczkowe ostatnio sa ostro badane, bardzo zdrowe rosliny. Wszytskie narody i kultury mieszaja, najzdrowsi i najdluzej zyjacy azjaci mieszaja weglowodany (spozywane w duzych ilosciach w postaci ryzu) z rybami i miesem. To jak jedli pierwotni [...]
Bardzo duże, czyli ile? Możesz podać wartości? Bo ja się założę, że 1,5% to maks. Poza tym strączkowe przed przygotowaniem należy moczyć, najlepiej 12-24 godziny, żeby pozbyć się nadmiaru oligosacharydów (substancje fermentujące). Potem gotowanie... I ilość tych fityn spada do poziomu nieistotnego. Jak ktoś nie lubi moczyć to można korzystać z [...]
Jak można zalecać owoce, zboża, warzywa i strączkowe jako pożywienie dla dzieci kiedy przez cały okres karmienia piersią paliwem były tłuszcze, natura chyba najlepiej zaplanowała dietę rozwijającego się człowieka, nie ma miejsca na strączkowe i inne rośliny!!! Także twoja koleżanka chyba nie dokładnie przemyślała dietę dla swojego malucha
[...] tez licz straczkowe quinoa, ziemniaki. Pewnie tłuszcze zwierzęce ni sa niezdrowe, w sumie wielka kampania na rzecz roślinnych tez spowodowała ze ludzie przesadzają teraz w druga strone dajac wszędzie olej rosliny i maja znaczne nadwyżki omega6 promujac stany zapalene w swoim organizmie. Nie zapominaj o tych przyprawach co mowilam sa wazne
No więc pisze : "Tekst, który mówi ( w paragrafach 3 i 4) o mięsie i mleku - jako przykładach - powinien zostać usunięty, ponieważ sugeruje on, że produkty te są zalecanym źródłem protein, witamin z grupy B, witamin A i D, wapnia, fosforu, żelaza i cynku. Niektórzy chcieliby zapewne zakwalifikować mięso i mleko do kategorii " dowolnej [...]
Witaj, przede wszystkim warto odpowiedzieć sobie na pytanie skąd wzięły się dodatkowe kilogramy i podjąć pierwsze kroki. Jeśli nigdy dotąd nie miałaś do czynienia z dietą, która poleca na liczeniu kalorii i ważeniu wszystkich spożywanych produktów, to w pierwszej kolejności warto zacząć od "lżejszego", ale bardzo skutecznego rozwiązania. Mam tu na [...]
Witamina B1 występuje wszędzie, a szczególnie dużo jej jest w tkankach aktywnych, jak wątroba i serce, a także w: produkty zbożowe grubego przemiału, mięso, wędliny (szczególnie wieprzowina), rośliny strączkowe – groch, fasola oraz drożdże, orzechy, słonecznik, ryby, owoce i warzywa. Jest zgromadzona głównie w warstwie zewnętrznej ziaren [...]
można wspierać się poza tym tańszymi wyborami , które zawierają sporo białka - np. twaróg, nabiał, rośliny strączkowe oczywiście wszystko z umiarem , ale jak sa ograniczenia finansowe to warto pokombinować
Żywność konwencjonalna jest lepszym rozwiązaniem od suplementu. Za najlepsze źródła tego pierwiastka uważa się: kaszę gryczaną, orzechy, rośliny strączkowe, kakao, produkty zbożowe z mąki z pełnego przemiału.