[...] zawierają złożone węglowodany, bogate w różne podstawowe składniki odżywcze Owoce zawierają fruktozę, cukier kilkakrotnie słodszy od rafinowanego; jest go jednak w owocach mało, więc nie są kaloryczne. Ponadto owoce zawierają wiele ważnych dla zdrowia witamin i soli mineralnych Lepiej zjadać więcej mniejszych posiłków dziennie, niż parę dużych [...]
Wszystkie substancje pobudzjace Centralny Uklad Nerwowy - moga pomoc w nauce po przez zwiekszenie koncentracji i polepszenie pracy mozgu - to jak podrasowanie predkosci procesora w komputerze. ALE !!!! Musza byc spelnione okreslone warunki (aby efekt nie byl odwrotny) Nalezy pamietac ze Mozg nasz pracuje na cukrze wiec: 1) kiedy mamy go wysoki [...]
niedziwne to co zrobiles to byla nie dieta tylko glodowka !! niski poziom cukru w organizmie po wysilku spowodowal zawroty glowy i nieprzyjemne uczucie zblizajacego sie wymiotu wiecej jesc !!!! to najwazniesze etraz dla ciebie szcegolnie ze jestes w fazie wzrostu i potrzebujesz witamin i mienralow oraz skladnikow budulcowych i energetrycznych [...]
no więc tak: przed zawodami musisz sie wysikać ,zeby być lrzejszy mysisz zjeść coś czego jest mało ale kaloryczne , musisz zwiekszyć poziom cukru w organiźmie (zalecam 2 snickersy) :) aaa i na 800m pierwsze 400m biegniesz tak samo jak 2 , czyli np. oba okrążenia po 1minucie , bo nie ma sensu biec pierwsze sprintem a potem zdychać :P iii coś nie [...]
[...] ona go przechowuje? (Ktoś z widowni zasugerował glikogen)...Glikogen? Ile glikogenu przechowujemy? Czy wiecie, ile glikogenu znajduje się w organizmie w danej chwili? Bardzo mało. Cały glikogen z wątroby razem z całym glikogenem z mięśni nie wystarczyłby nawet na jeden dzień. A kiedy już wypełnią się zapasy glikogenu, jak jest przechowywany [...]
[...] spotykamy się rzadko, gdyż organizm może ją wytwarzać sam za pomocą mikroorganizmów, które znajdują się w jelicie cienkim. Brak witaminy K mogą odczuwać ci, którzy jedzą za mało zielono-listnych warzyw. Poza tym niedobór tej cennej substancji występuje szczególnie u dorosłych podczas kuracji antybiotykowej, jeśli pacjent nadużywa leków, osłabia [...]
[...] wpływ na słuch, gdyż decyduje o dobrym stanie kostek ucha wewnętrznego. Bez wystarczającej ilości wapnia, którego wchłanianie ułatwia witamina D, stają się one porowate i mało sprawne. Utrudnia to przekazywanie sygnałów do nerwów przewodzących te informacje do mózgu. Oddziałuje na komórki szpiku kostnego produkujące komórki obronne (monocyty). [...]
[...] po posiłku. Dzięki niemu posiłek lepiej smakuje i na dłużej starcza! Posiłki zawierające mięso czy ser naturalnie dostarczają również tłuszczu. Jeśli posiłek zawiera bardzo mało tłuszczu i nie czujesz się nim usatysfakcjonowany, dodaj trochę orzeszków ziemnych, oliwy z oliwek, masła czy majonezu. Pamiętaj o wielkości porcji, gdyż gram tłuszczu [...]
[...] (z greckiego androgen to „czyniący mężczyznę”). Dziś wiadomo, ze potrafi o wiele więcej. Gdy – niezależnie od płci – jest go za mało lub za dużo, pojawiają się kłopoty. Testosteron to główny hormon warunkujący budowę naszych mięśni. Odpowiada on też za nasze zachowanie. Niski poziom testosteronu [...]
[...] bez niej mogą umrzeć. Egzogenna (pobierana z zewnątrz) insulina zastępuje substancję, której organizm chorego na cukrzycę albo w ogóle nie wytwarza, albo wytwarza jej za mało. To jednak bardzo uproszczona wiedza, o czym już wie część kulturystów. Ale zanim wejdziemy głębiej w relacje insuliny z kulturystyką, najpierw trzeba przedstawić [...]
[...] podaję normy dla biegaczy długodystansowych w przeliczeniu na 1kg masy ciała. Odżywianie w dniach treningu sportowego W dniach treningów sportowych pożywienie powinno być: mało objętościowe, wysoko energetyczne, wysoko witaminowe, o małej zawartości tłuszczów, lekko strawne i przyrządzone ze świeżych produktów spożywczych. W zależności od [...]
[...] (wykazuje działanie odwrotne do NO – następuje obkurczenie naczyń, które zmniejsza przepływ krwi i podnosi ciśnienie) - spadek produkcji NO . Rezultat jest raczej mało pocieszający – zmniejszony przepływ krwi…..Zastanów się, jaka będzie jakość podjętego wówczas treningu???? Odpowiedź nasuwa się sama. Nie jesteś w [...]
[...] następują uruchomienie kaskady złożonych reakcji biochemicznych we wnętrzu komórek. Jednak gdy ilość tego hormonu we krwi nagle wzrasta, komórki na jego obecność stają się mało wrażliwe i jakby nie dostrzegają jego obecności. Wskazuje to na fakt, że dawka preparatu podana w nadmiarze nie wywołuje oczekiwanych reakcji, a jedynie może przysparzać [...]
[...] raz dziennie mocz powinien być prawie przezroczysty. Należy unikać sodu (soli kuchennej!). 2. Zmiana diety: Należy spożywać jak najmniej mięsa wieprzowego, bardzo mało tłuszczu, niewiele cukru. Wymagane jest przestrzeganie regularnych pór posiłków (np. wieczorem przed spaniem nie jeść owoców). Jedzenie powinno być starannie rozgryzane [...]
[...] tłuszcze. Białko i węglowodany dostarczają po 4 kcal, a dla porównania tłuszcz dostarcza 9 kcal z 1g. Mimo to tłuszcz jako źródło energii jest niepożądany w sportach wytrzymałościowo- siłowych, ponieważ czas uzyskania energii przy obciążeniu jest bardzo długi. Dopiero po 30 min. tłuszcz oddaje 20% a po godzinie 80% energii. Tylko w razie [...]
[...] złożone węglowodany, bogate w różne podstawowe składniki odżywcze Owoce zawierają fruktozę, cukier kilkakrotnie słodszy od rafinowanego, jest go jednak w owocach mało, więc nie są kaloryczne. Ponadto owoce zawierają wiele ważnych dla zdrowia witamin i soli mineralnych Lepiej zjadać więcej mniejszych posiłków dziennie, niż parę [...]
[...] złożone węglowodany, bogate w różne podstawowe składniki odżywcze Owoce zawierają fruktozę, cukier kilkakrotnie słodszy od rafinowanego; jest go jednak w owocach mało, więc nie są kaloryczne. Ponadto owoce zawierają wiele ważnych dla zdrowia witamin i soli mineralnych Lepiej zjadać więcej mniejszych posiłków dziennie, niż parę [...]
[...] zawierają złożone węglowodany, bogate w różne podstawowe składniki odżywcze Owoce zawierają fruktozę, cukier kilkakrotnie słodszy od rafinowanego; jest go jednak w owocach mało, więc nie są kaloryczne. Ponadto owoce zawierają wiele ważnych dla zdrowia witamin i soli mineralnych Lepiej zjadać więcej mniejszych posiłków dziennie, niż parę [...]
[...] zawierają złożone węglowodany, bogate w różne podstawowe składniki odżywcze. Owoce zawierają fruktozę, cukier kilkakrotnie słodszy od rafinowanego; jest go jednak w owocach mało, więc nie są kaloryczne. Ponadto owoce zawierają wiele ważnych dla zdrowia witamin i soli mineralnych. Lepiej zjadać więcej mniejszych posiłków dziennie, niż parę [...]