Ocet spirytusowy, czyli produkt zawierający roztwór kwasu octowego od 6 do 10 procent (jak każdy inny kwas) może podrażniać ściany żołądka. Szczególnie wśród osób wrażliwych pod tym względem. Pytanie jednak w jakim celu go pijesz do posiłku? Nieszczególnie widzę w tym sens. O ile rozcieńczony ocet jabłkowy ma pewien sens i zastosowanie, o tyle [...]
Co tam może być takiego bardzo niezdrowego oto skład lay'sów : Ziemniaki , olej roślinny, preparat aromatyzujący ,bułka tarta z pszenicy ,papryka w proszku , fruktoza ,cukier , glutaminian sodu ,kwas cytrynowyi jabłkowy ,sól.
Polecam; - szampony, no tego jest mnóstwo. Zwróć uwagę na składniki; siarczek selenu, pirytion cynku, dziegieć, dużo lepsze niż siarka, kwas salicylowy. Zresztą szampony przeciwłupieżowe należy cyklicznie zmieniać, gdyż skóra przyzwyczaja się do ich aktywnych substancji. - preparat przeciwgrzybiczy z ketokonazolem, - myjąc włosy szamponem warto [...]
wydaje mi sie ze szufladkujesz, kwas cytrynowy i jablkowy a jednak sa to inne substancje. na tym poziomie drobna roznica moze miec ogromne znaczenie. jak sam napisales nie widziales badan nt jablczanu to teoretyzujesz... masz prawo ale ja uwazam zgodnie z etykietami(jak sadze sa pisane na podstawie badan, tych ktore sa nam niedostepne, ale [...]
krata jest zawsze ta sama , pozostaje kwestia co zostalo do niej dodane czy kwas orotowy, jablkowy itd. nie wiem na ile te dodatki maja wplyw na odmienne odczuwanie dzialania roznych form krety ale mono zawsze bylo i pozostanie pewnie najpopularniejsza forma krety..jest najtansza i dziala w wiekszosci przypadkow jak nalezy wiec po co przeplacac [...]
No właśnie u mnie pojawił się problem z żołądkem po przyjmowaniu 10-20 gram witaminy c dziennie. Czytałem, że ludzie mieli również takie problemy z witamina c i ocet jabłkowy przed ratował sytuację. No bo jakie inne wyjście? Kwas żołądkowy dużo mocniejszy od askorbinowego, a jednak jakieś zobojętnienie wystąpiło... przynajmniej tak mi sie [...]
[...] niesłodzonego i najlepiej świeżo wyciskanego soku owocowego lub warzywnego (w sklepach są gotowe butelkowane, więc mogą być szybkim rozwiązaniem), jakiś napój fermentowany (kwas chlebowy, buraczany, jabłkowy, mało słony sok z kiszonej kapusty lub ogórków), mleko roślinne lub nawet zwykłe (ale z zaznaczeniem, że mleko ma swoje wady), barszcz z [...]
[...] niesłodzonego i najlepiej świeżo wyciskanego soku owocowego lub warzywnego (w sklepach są gotowe butelkowane, więc mogą być szybkim rozwiązaniem), jakiś napój fermentowany (kwas chlebowy, buraczany, jabłkowy, mało słony sok z kiszonej kapusty lub ogórków), mleko roślinne lub nawet zwykłe (ale z zaznaczeniem, że mleko ma swoje wady), barszcz z [...]
[...] albo w organizmie ludzkim w przewodzie pokarmowym. I zachodzi w wypadku form nieorganicznych pod warunkiem, że są dostepne subsstancje chelatujące takie jak niektóre aminokwasy czy kwasy organiczne (np jabłkowy, cytrynowy). Formy nieorganiczne charakteryzują się słabą przyswajalnością jeśli spożywane są na pusty żołądek i dobrą - gdy spożywane [...]
Gdyby tak wszystko wyeliminować, to wyjdzie, że nic nie będę mógł zjeść :p Nie wiem, czy problem nie leży po stronie żołądka - a dokładnie kwasu, który wszystko trawi. Znajomy, który jest na keto rzucił pomysł, żebym był ocet jabłkowy, wodę z ogórków lub sok z kapusty kiszonej, po to, aby kwas w żołądku wspomóc w trawieniu tłuszczu oraz ogólnie [...]
A zastanawiałaś się, czy ocet jabłkowy nie pogarsza sprawy z refluksem? Zwłaszcza pity na czczo? I musztarda? Z jednej strony przyjmujesz leki zobojętniające kwas żołądkowy (tak przypuszczam, że taki charakter ma "lek na refluks") a sama się zakwaszasz. Mnie w zaostrzeniu choroby takie rzeczy szkodziłyby, może poobserwuj swój organizm :-)
[...] Fatu zamiast węgli -ogranicz błonnik -zakwaś żołądek (ocet jabłkowy przed posiłkami) -wywal wszystkie inhibitory pompy protonowej! Zgaga przejdzie sama jak odpowiednio zakwasisz/ przygotujesz żołądek do trawienia białka -nie przesadzaj z COLON C -zmniejsz ilość posiłków -zwiększ ilość warzyw KISZONYCH podziękujesz za tydzień ;) UDCA i [...]
Przepraszam ale bzdury z tym zakwaszaniem proszkiem alkalizujacym.... ocet jabłkowy działa ewentualnie na poprawkę zakwaszenia. A w zdrowym org żołądek sam produkuje kwas solny aby osiągnąć pH 2 niezbędne do prawidłowego trawienia białek. Wegetarianie tez jedzą białka i tez w niskim pH je trawią .... nic tylko zepsuć sobie prawidłowo działający [...]
Przepraszam ale bzdury z tym zakwaszaniem proszkiem alkalizujacym.... ocet jabłkowy działa ewentualnie na poprawkę zakwaszenia. A w zdrowym org żołądek sam produkuje kwas solny aby osiągnąć pH 2 niezbędne do prawidłowego trawienia białek. Wegetarianie tez jedzą białka i tez w niskim pH je trawią .... nic tylko zepsuć sobie prawidłowo działający [...]
[...] że szukałem na stronie producenta jednak brak jakichkolwiek informacji. Wklejam skład i pytanie czy to jest napój low-carb? Dzieki za pomoc ;] "Składniki: woda, regulator kwasowości - kwas cytrynowy, zagęszczony sok jabłkowy (0,1%), zagęszczony sok brzoskwiniowy (0,1%), substancje słodzące - cyklaminian sodu, sacharynian sodu, aspartam i [...]
ciocia dobra rada: "Mieszanie z solą lub kwasami organicznymi takimi jak kwas cytrynowy, octowy, mlekowy, jabłkowy i winowy, wzmacnia słodkość i redukuje nieprzyjemny posmak stewii."