Stajemy się coraz bardziej świadomymi konsumentami i coraz więcej z nas skupia się bardziej na jedzeniu pełnowartościowych, nieprzetworzonych pokarmów i unikaniu jedzenia i przekąsek mocno przetworzonych, paczkowanych. Powód? Paczkowane i przetworzone produkty spożywcze często zawierają dużo cukru, sodu i tłuszczów utwardzonych. Dla miłośników [...]
W badaniach naukowych często mylone są pojęcia. Zaburzenia równowagi kwasowo-zasadowej nie są jednolite, zasadniczo się od siebie różnią, a diabeł tkwi w szczegółach. Przykładowo powstawanie ciał ketonowych nie musi oznaczać patologii, a kwasica ketonowa jest zwykle związana z nieleczoną cukrzycą typu I. I o tym właśnie warto porozmawiać. Na [...]
Na chorobę Hashimoto może zachorować do 2% populacji, a liczba zachorowań wzrasta. Chorobą tą mogą być dotknięte osoby różnej płci i w różnym wieku, ale najczęściej chorują kobiety (do 95% wszystkich przypadków) między 30. a 50. r.ż. Choroba Hashimoto dotyczy gruczołu tarczowego (tarczycy). Jest to narząd położony w szyi, który kontroluje sposób, [...]
6 lat temu zazęły się u mnie dziwne zawroty głowy,zaniki świadomości,miałam kręcz karku.Tomograf głowy nic nie wykazał jedynie na zdjęciu RTG wyszła lordoza kregów szyjnych.Otrzymalam wtedy szereg tabletek przeciwbólowych i zastrzyki-blokady.Na tym się skończyło.Ból tymczasowo ustał ale po 6 latach to wróciło .W rezonansie magnetycznym [...]
Anastrozol anastrozole antineoplasticum, inhibitor aromatasae L02BG Działanie: Silny niesteroidowy inhibitor aromatazy wybiórczo hamujący wytwarzanie estronu i estradiolu (w ponad 80%) z androstendionu i testosteronu w tkankach obwodowych i w obrębie nowotworu. Zmniejszenie stężenia estrogenów w surowicy powoduje zahamowanie podziałów [...]
Proszę artykuł dietetyka nienażarty z orzed kilku minut. Kawał solidnej wiedzy. WITAMINĘ D MOŻNA PRZEDAWKOWAĆ Za optymalne stężenie witaminy D wyrażane jako 25(OH)D uznaje się 30-50 ng/ml (75-125 nmol/L). Młodzież i dorośli (11-65 lat) powinni przyjmować 800-2000 UI witaminy D dziennie od początku września do końca kwietnia (lub przez cały rok, [...]
CO TO SĄ HORMONY ? Hormony to różnorodne związki organiczne wytwarzane przez żywe organizmy, regulujące i koordynujące procesy chemiczne w komórkach i tkankach, a pośrednio wszelkie procesy fizjologiczne, przez dostosowanie ich do zmieniających się warunków otoczenia. Hormony występują w żywej komórce w bardzo małych stężeniach. Wszystkie hormony [...]