Chleb orkiszowy na zakwasie Składniki: - 500 g mąki orkiszowej typu 630 - 250 ml ciepłej wody - 150 ml kefiru - 15 g drożdży świeżych - 10 g soli - 200 g zakwasu żytniego Przygotowanie: Wszystkie składniki wymieszać w misce drewnianą łyżką lub za pomocą miksera. Konsystencja ciasta powinna być lekko lejąca. Po wymieszaniu ciasto odstawić na około [...]
@Panteon-Śniadanie - 3 kromki chleba żytniego (ten z lidla - z mrożonego ciasta) posmarowane masłem czekoladowym. Z tym chlebem to problem. Kupić dobry chleb jest bardzo trudno chyba że ma się gdzieś w pobliżu niewielką tradycyjną piekarnię. Ale to dzisiaj rarytas. Kiedyś w mojej dzielnicy były trzy takie do dnia dzisiejszego ostała się [...]
[...] jogurty lub pije kefir. Na co dzień wygląda to następująco : na śniadanie jem płatki owsiane z mlekiem około 100 lub 120g, potem pije multiwitaminę, następnie jem 4 kanapki chleba razowego z ziarnami z jakąś chudą wędliną. Między godziną 14 a 15 jem torebkę białego ryżu czyli 100g z jakimś jogurtem, lub z 2 łyżeczkami (nie łyżkami) dżemu [...]
[...] jeść i jeść - minimum to 750 g na dzień (ja zjadam do jednego posiłku dużą miskę warzyw) - każdy posiłek: węglowodany+tłuszcz+białko (chyba że inaczej szefowe ustalą) - chleba ze sklepu nie jemy - pieczemy same - kurczak tylko wiejski, ze sklepu nie jemy - słonecznik out poniżej skopiowałam część z "Co jedzą Lejdis" - zastosuj się: Źródła [...]
[...] posmarować łyżeczką margaryny, obłożyć liściem sałaty, plasterkiem sera żółtego lub łyżeczką serka topionego. Zjeść z kiwi i marchewką lub pomidorem, papryką. 5. Kromkę chleba z pełnego przemiału posmarować łyżeczką masła i 5 dag twarożku, położyć pomidora na kanapkę. 6. Jajko roztrzepać z łyżką wody, dodać pół pęczka posiekanego koperku lub [...]
[...] to znaczy ziarno pozbawione otręby miele się tylko raz, efektem czego jest ciemna, gruba mąka zawierająca wszystkie składniki ziarna. Taka mąka świetnie nadaje się na chleb, rzadziej na pierogi czy ciasta. Mąka razowa, wbrew powszechnemu mniemaniu, może być zarówno żytnia jak i pszenna. Mąka pszenna razowa nazywa się graham i jest używana [...]