SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

Kazeina i kazeiniany

temat działu:

Odżywianie i Odchudzanie

słowa kluczowe: ,

Ilość wyświetleń tematu: 19590

Nowy temat Wyślij odpowiedź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
domer ODŻYWIANIE Moderator
Ekspert
Jest liderem w tym dziale Szacuny 6277 Napisanych postów 76068 Wiek 39 lat Na forum 20 lat Przeczytanych tematów 755030
Informacje te znalazłem u siebie na komputerze. Nie wiem skad są i kto jest autorem. Możliwe, że są błędy. Jak znajdziecie to piszcie


Kazeina i kazeiniany

Kazeina kwasowa jest produktem otrzymanym w wyniku wytrącania kazeiny z mleka odtłuszczonego za pomocą kwasu mlekowego, solnego lub ukwaszoną serwatką. Następnie tak otrzymaną kazeinę odpowiedni się wypłukuje i suszy.

Kazeinian sodu jest produktem uzyskanym z kazeiny kwasowej metodą ekstruzji w wyniku neutralizacji wodorotlenkiem sodu względnie węglanem sodu bądź wodorowęglanem sodu.

Kazeinian wapnia to produkt uzyskany również z kazeiny kwasowej metodą ekstruzji w wyniku neutralizacji wodorotlenkiem wapnia.

Kazeiniany stosuje się głównie jako dodatek w przemyśle mięsnym, piekarniczym, cukierniczym. Często stosuje się go przy produkcji makaronów i odżywek.

Kazeina kwasowa technicznie granulowana jest to kazeina poddana procesowi już nie ekstruzji, a egalizacji. Następnie przeprowadzany jest przemiał na poszczególne frakcje. Ten rodzaj kazeiny znalazł zastosowanie w przemyśle farmaceutycznym, chemicznym i przy produkcji wyrobów wodoodpornych.


Kazeina jest najważniejszym białkiem mleka. Kazeina jest białkiem najbardziej przydatnym jako materiał budulcowy do syntezy hemoglobiny i białek osocza krwi. Po spożyciu mleka kazeina tworzy w żołądku skrzep, który jest bardziej podatny na działanie enzymów trawiennych niż, np. białka w produktach mięsnych. Jej zawartość w mleku towarowym waha się najczęściej w granicach od 2,3 do 2,6%. Kazeina jest fosfoproteiną, tzn.
w składzie elementarnym oprócz węgla (53%), wodoru (7%), tlenu (22%), azotu (15,65%) i siarki (85%) zawiera także fosfor (0,85%), który występuje tu w postaci reszt orto- i pirofosforanowych, związanych estrowo jako monoestry lub dwuestry - w określonych miejscach cząsteczek - głównie z seryną, a także treoniną


Kazeina nie jest białkiem jednorodnym. Stosując metody elektroforetyczne, w jej składzie wyróżniono 20 frakcji różniących się zawartością fosforu, składem aminokwasów,
masą cząsteczkową, udziałem sacharydów i właściwościami. Do głównych frakcji kazeiny należą:

- kazeina α (alfa),
- kazeina β (beta),
- kazeina γ (gama),
- к-kazeina (kappa; nie strąca się w obecności jonów wapnia)

W mleku kazeina występuje głównie w postaci sferycznych, silnie porowatych skupisk, zwanych micelami. Micele kazeinowe charakteryzują się znacznymi rozmiarami (średnica od
25 do 300 nm), dlatego w fazie wodnej mleka tworzą roztwór koloidalny (zol). Zostają one uformowane z podjednostek składających się z monomerów poszczególnych frakcji kazeiny
połączonych ze sobą za pomocą mostków utworzonych przez jony wapniowe, fosforanowe.

We wszystkich modelach przyjmuje się, że wnętrze miceli stanowią monomery α β i inne śladowe frakcje kazeinowe, zaś zewnętrzną powłokę - cząsteczki к-- lub też β-kazeiną, przy czym cząsteczki tych dwóch frakcji mają być zwrócone na zewnątrz miceli (w kierunku frakcji к) tą częścią łańcucha polipeptydowego, która zawiera w przewadze aminokwasy kwaśne. W strukturze micelarnej kazeiny szczególną rolę przypisuje się glikoproteinie - к-kazeinie. Obecność tylko jednej grupy fosforanowej w jej
cząsteczce czyni ją rozpuszczalną w obecności jonów wapnia, a - sacharydowego fragmentu złożonego z galaktozy, N-acetylo-galaktozaminy i kwasu N-acetyloneuraminowego (sjalowego) zwanego makropeptydem, decyduje o silnych właściwościach hydrofilnych. Poza tym łącząc się z cząsteczkami innych frakcji za pomocą wiązań jonowych i hydrofobowych nie ulega wytrąceniu. W świeżym mleku (pH ok. 6,6) micele kazeinowe mają ujemny ładunek
elektryczny (przewaga zdysocjowanych grup kwasowych nad zasadowymi), co warunkuje tworzenie się warstw hydratacyjnych otaczających micele (wiązanie cząsteczek wody). Warstwy hydratacyjne o jednoimiennych ładunkach elektrycznych wzajemnie się odpychają, stabilizując roztwór koloidalny kazeiny.
Micele kazeinowe ce****ą się wysoką stabilnością podczas ogrzewania świeżego mleka - koagulację powoduje dopiero długotrwałe ogrzewanie. Proces koagulacji kazeiny w mleku można wywołać także wieloma innymi czynnikami. W pierwszej kolejności należy tu wymienić koagulację przez zakwaszenie do punktu izoelektrycznego (ilość zdysocjowanych grup kwasowych i zasadowych w micelach kazeiny jest jednakowy), który w naturalnym układzie mleka ma wartość pH 4,6. Zakwaszenie mleka może być osiągnięte w wyniku fermentacji mlekowej laktozy lub przez dodatek kwasu, np. mlekowego, siarkowego, octowego.

Mechanizm kwasowej koagulacji kazeiny można przedstawić w następujący sposób. Przy pH mleka ok. 6,65 ogólny ładunek elektryczny miceli kazeinowych jest ujemny. Otoczone są więc cząsteczkami wody przy czym bieguny dodatnie jej dipoli zwrócone są w kierunku miceli, a ujemne na zewnątrz. W ten sposób micele otoczone zostają warstwą hydratacyjną o jednoimiennym zewnętrznym ładunku elektrycznym i dlatego wzajemnie odpychają się, co stabilizuje roztwór koloidalny kazeiny, a warstwa hydratacyjna uniemożliwia także bezpośredni kontakt między micelami. Stopień hydratacji miceli zależny jest m.in. od wartości ich ładunku elektrycznego, Stopień jonizacji tych grup zmienia się przy zmianach wartości pH środowiska. Wszystkie białka wykazują najmniejszą rozpuszczalność w punkcie izoelektrycznym, w którym najbardziej uwydatnia się charakter jonu amfoterycznego, a więc występuje tu równowaga między liczbą ładunków dodatnich i ujemnych. Najłatwiej wtedy białka wytrącić z roztworu. W wypadku białek zawierających stosunkowo dużo aminokwasów zasadowych punkt izoelektryczny występuje powyżej pH 7. Dlatego to białko można wytrącić przez dodawanie do mleka kwasu octowego do momentu osiągnięcia punktu izoelektrycznego, to jest pH ok. 4,5. Kazeinę można wytrącić z mleka niedużą ilością (0,15-0,2%) CaCl2 (w temp. pokojowej ta ilość CaCl2 jeszcze nie destabilizuje układu koloidalnego kazeiny), wysyceniem MgSO4 lub (NH4)2SO4(w temp. pokojowej), solami metali ciężkich.
Kazeina wykazuje podobne właściwości chemiczne jak inne białka, dlatego też daje podobne reakcje charakterystyczne na obecność wiązań peptydowych i pierścieni.


Źródło: nieznane

Moderator działu Odżywianie

Ekspert SFD
Pochwały Postów 686 Wiek 32 Na forum 11 Płeć Mężczyzna Przeczytanych tematów 13120
Witaj, przygotowaliśmy kilka tematów które mogą Cię zainteresować:

PRZYSPIESZ SPALANIE TŁUSZCZU!

Nowa ulepszona formuła, zawierająca szereg specjalnie dobranych ekstraktów roślinnych, magnez oraz chrom oraz opatentowany związek CAPSIMAX®.

Sprawdź
...
Najnowsza odpowiedź. Aktualizacja:
Zgłoś naruszenie
domer ODŻYWIANIE Moderator
Ekspert
Jest liderem w tym dziale Szacuny 6277 Napisanych postów 76068 Wiek 39 lat Na forum 20 lat Przeczytanych tematów 755030
sliwencja1 nie jest zle, tylko musisz wprowadzic pewne zmiany z iloscia tluszczy i warzyw w diecie. Tak jak pisalem zaloz nowy temat, opisz wszystko i zobaczymy co z tym zrobic.

Moderator działu Odżywianie

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 2 Napisanych postów 247 Wiek 33 lat Na forum 16 lat Przeczytanych tematów 3023
Ciekawy artykuł a co do źródła to musiało być składane z kilku stron, sprawdzałem na trzech stronkach i na każdej jest troszkę informacji podobnych do tych w tekście.
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 3 Napisanych postów 111 Na forum 16 lat Przeczytanych tematów 4150
"Po spożyciu mleka kazeina tworzy w żołądku skrzep, który jest bardziej podatny na działanie enzymów trawiennych niż, np. białka w produktach mięsnych"

Ciekawe, czyzby wiekszy % byl trawiony niz w przypadku miesa? To moze trzeba zaczac na chudym twarogu jechac. Musze kiedys zrobic taki eksperyment:)
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 0 Napisanych postów 221 Wiek 37 lat Na forum 13 lat Przeczytanych tematów 1274
czytałam to na wikipedii o tej kazeinie :/ w sumie ja to lubie mleko i UHT a jak byłam mała to u babci piłam takie prosto od krowy :D , jak sie nie wypiło to robiło sie mleko zsiadłe a teraz z UHT nie najmniejszej możliwości aby zrobić zsiadłe mleko- czyli samo świadczy to mleko o sobie ehhhhhhh kiedyś na wykładzie pan Doktor mowił o odżywianiu i tez własnie mówił o tej kazeinie zawartej w mleku ... - że jest jest to gęsta, lepka substancja, tworzą się z niej grube, twarde, ubite grudki, które są trudne do strawienia. Jej ubocznymi produktami trawienia jest gęsty śluz, który gromadzi się w jelitach, które są zablokowane i mają utrudnioną absorpcję substancji odżywczych. Mleko krowie jest jednym z najbardziej śluzotwórczych pokarmów. Jego duże stężenie powoduje zaczopowanie i podrażnienie układu oddechowego, gromadzi się w całym ciele
i stanowi potężne obciążenie dla układu wydalniczego. Ale powiedział tez ze za to wszystkie przetwory z mleka są bardzo korzystne dla zdrowia tylko aby nie zawierały w składzie ''mleka w proszku'' - a teraz gdzie spojrzę na jakies jogurt tam wszedzie mleko w proszku ehhhh z tym mlekiem to taka kontrowersyjna jest sprawa ale ja bez niego żyć nie umiem hihihi

Człowiek jest uczniem, ból jego nauczycielem

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 11149 Napisanych postów 51567 Wiek 31 lat Na forum 24 lat Przeczytanych tematów 57816
Mleko i produkty mleczne są głównym źródłem wapnia a jego dostarczenie w odpowiedniej ilość bez nich jest trudne, tym bardziej dla osób aktywnych które mają wieksze zapotrzebowanie.
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
s.m.p.a. ODŻYWIANIE
Ekspert
Szacuny 431 Napisanych postów 56364 Wiek 37 lat Na forum 17 lat Przeczytanych tematów 184874
Dlatego też żaden z Nas sliwencja1 nie radzi rezygnować z nabiału gdyż jest jak widzisz to między innymi podstawa do mocnych i zdrowych kości. Można jeść szprotki wędzone ale tu też można dyskutować o szkodliwości. Więc przydąło by sie dbać poprostu o urozmaicenie.

Niedostępny do odwołania. Zdrowia dla WSZYSTKICH!

https://www.facebook.com/pages/Wszystko-Ch**/363238457019620 

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 11149 Napisanych postów 51567 Wiek 31 lat Na forum 24 lat Przeczytanych tematów 57816
Z problemem wchłaniania kazeinianu wapnia biali ludzie i tak nie mają.
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 0 Napisanych postów 221 Wiek 37 lat Na forum 13 lat Przeczytanych tematów 1274
czyli wszystko jemy ale dbamy o różnorodność tego jedzenia :) a jakie mleko pijecie ? takie UHT ? pasteryzowane ? ostatnio patrzyłam też na mleko sojowe :D

Człowiek jest uczniem, ból jego nauczycielem

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 11149 Napisanych postów 51567 Wiek 31 lat Na forum 24 lat Przeczytanych tematów 57816
ja pije uht jak chce by dluzej polezalo badz pije na nim bialko poza domem. tak to najlepiej od pewnej krowki badz pasteryzowane. jednak te uht nie jest takie tragiczne jak niektorzy probuja je przedstawiac. nie ma jakichs ogromnych strat w wartosci odzywczej w porownaniu do pasteryzowanego, nie mniej jednak trzeba pamietac ze jakies tam sa.
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 0 Napisanych postów 221 Wiek 37 lat Na forum 13 lat Przeczytanych tematów 1274
tak własnie pytam jakie najlepsze bo w sumie ja to bardzo dużo mleka pije , można powiedzieć ze wiecej niż herbat i innych tam , a kawa z mlekiem to już wogóle uzależniona jestem :D i najcześciej to UHT własnie . Wogóle ostatnio jem sporo nabiału np jakies tam jogurty naturalne , sery białe -można powiedziec ze ta moja dieta jest jakby oparta tylko na białku choc czasem zjem np jablko czy cos ... i zauwazylam ze troche na wadze ubyło tylko boje sie zeby nie bylo efektu jojo teraz i tu pytanie czy nadal jesc tylko produkty oparte na bialku ?? aha i jeszcze dodam ze to nie był jakiś przymus aby jesc tylko bialko bo ja poprostu lubie takie produkty -:)

Człowiek jest uczniem, ból jego nauczycielem

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 11149 Napisanych postów 51567 Wiek 31 lat Na forum 24 lat Przeczytanych tematów 57816
spobuj zbilansowac ta diete, sciagnij jakis dziennik np vitalmaxa, albo po prostu pokaz calosc w odzdzielnym temacie + - jak jesz, bo raczej ciezko bedzie ci odpowiedziec nie znajac ilosci i calosci diety
Nowy temat Wyślij odpowiedź
Poprzedni temat

Brzuch

Następny temat

Boje sie o mase help

WHEY premium