Niedawno trafiłem na rewolucyjny pogląd: „pasteryzacja mleka powoduje, że zawarty w nim wapń staje się nierozpuszczalny, co oznacza, że nasz organizm nie może go wchłaniać”.

Cóż, nic na to nie wskazuje. Wchłanianie wapnia mierzono u 10 ochotników płci męskiej. Podawano im mleko odtłuszczone, mleko wzbogacone wapniem lub zupę z rukwi wodnej. Pokarmy oznakowano za pomocą 30 mg 44Ca. Krótko po spożyciu znakowanego posiłku każdemu osobnikowi podano dożylną dawkę 3 mg 42Ca. Wchłanianie wapnia ustalono na podstawie próbek krwi oraz moczu zebranych 24-72 godziny później, stosując spektrometrię masową z bombardowaniem szybkimi atomami, aby ustalić ilości poszczególnych izotopów.

Wyniki

  • mleko odtłuszczone, przyswajalność wapnia wynosiła 45.5%,
  • mleko wzbogacone, przyswajalność wapnia wynosiła 35.7%,
  • zupa z rukwi wodnej, przyswajalność wapnia wynosiła 27.4%.

Badano też wpływ 4-tygodniowego picia mleka wzbogaconego na absorpcję wapnia. Wyniki były niejednoznaczne.

Inne badania mówią o tym, iż wapń nie wchłania się może rewelacyjnie, ale proces z pewnością zachodzi. Są to dane z prestiżowego “Journal of the American College of Nutrition”.

Na ile się wchłaniają różne formy wapnia?

  • węglan od 26.4% (na czczo) do 29% (po posiłku),
  • sól, znana jako cytromalan od 32% (na czczo) do 37% (po posiłku),
  • cytrynian 23.5% (na czczo),
  • mleczano-glukonian (Calcium lactate gluconate) 24.5% (na czczo),
  • chlorek 30.6% (na czczo),
  • mleko 32.4%,
  • ser 32.8%,
  • woda mineralna 32.3%,
  • szczawiany 13.2% (np. szczawian wapnia, szpinak, rukiew wodna).

Wniosek

Wapń z mleka jest wartościowym składnikiem diety. Niejednokrotnie wchłania się lepiej, niż ten syntetyczny. W Internecie napotkasz na wiele teorii, które nie mają żadnego odniesienia do rzeczywistości, a to właśnie jedna z nich.

Źródła: 1. Fairweather-Tait SJ1, Johnson A, Eagles J, Ganatra S, Kennedy H, Gurr MI. “Studies on calcium absorption from milk using a double-label stable isotope technique”. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/2819021 2.Léon Guéguen , Alain Pointillart “The Bioavailability of Dietary Calcium” https://www.researchgate.net/publication/12557558_The_Bioavailability_of_Dietary_Calcium

Zawarte treści mają charakter wyłącznie edukacyjny i informacyjny. Starannie dbamy o ich merytoryczną poprawność. Niemniej jednak, nie mają one na celu zastępować indywidualnej porady u specjalisty, dostosowanej do konkretnej sytuacji czytelnika.
Komentarze (0)