SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

Pieczone ziemniaki vs gotowane - IG

temat działu:

Odżywianie i Odchudzanie

słowa kluczowe: , ,

Ilość wyświetleń tematu: 10163

Nowy temat Wyślij odpowiedź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 0 Napisanych postów 3 Na forum 12 lat Przeczytanych tematów 5
Witam wszystkich,
zastanawia mnie ostatnio, dlaczego pieczone ziemniaki mają wyzszy ig od gotowanych? Czy chodzi tu o proces hydrolizacji i dekstronizacji skrobi?
Jak będzie się miała sprawa jeśli chodzi o płatki owsiane? Czy proces pieczenia (np. przy robieniu ciasteczek musli) też w tak drastyczny sposób podniesie wartość IG?
Będę wdzieczna za konkretną odpowiedź. Pozdrawiam
Ekspert SFD
Pochwały Postów 686 Wiek 32 Na forum 11 Płeć Mężczyzna Przeczytanych tematów 13120

PRZYSPIESZ SPALANIE TŁUSZCZU!

Nowa ulepszona formuła, zawierająca szereg specjalnie dobranych ekstraktów roślinnych, magnez oraz chrom oraz opatentowany związek CAPSIMAX®.

Sprawdź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 11148 Napisanych postów 51564 Wiek 30 lat Na forum 24 lat Przeczytanych tematów 57816
Może nie konkretna odpowiedź, ale na Twoim miejscu nie przejmowałbym się aż tak ig produktów. Owszem ma on znaczenie, ale czy aż takie. Jezeli spożywasz posiłki pełnowartościowe to ig posiłków i tak będzie niższe za sprawą tłuszczy, warzyw. Komponuj posiłki z żywności jak najmniej przetworzonej i nie zawracaj sobie głowy pierdołami.
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
s.m.p.a. ODŻYWIANIE
Ekspert
Szacuny 430 Napisanych postów 56364 Wiek 37 lat Na forum 17 lat Przeczytanych tematów 184874
znaczenie ma dla osób zaczynający zarówno dodanie białek i tł modyfikuje

Niedostępny do odwołania. Zdrowia dla WSZYSTKICH!

https://www.facebook.com/pages/Wszystko-Ch**/363238457019620 

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 0 Napisanych postów 3 Na forum 12 lat Przeczytanych tematów 5
Pytam bardziej ze względu na moje zainteresowanie tym tematem. Nie jestem maniaczką indeksu, zgadza się- przestrzegam go. Ale akurat wydaje mi się ciekawe to , czym różni się obróbka termiczna w przypadku gotowania , a pieczenia. A co za tym idzie, większa glikemia w produktach pieczonych niż gotowanych. Może wybrałam złe studia :P
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
s.m.p.a. ODŻYWIANIE
Ekspert
Szacuny 430 Napisanych postów 56364 Wiek 37 lat Na forum 17 lat Przeczytanych tematów 184874
wyższa temp pieczenia? dłuższy proces wcześniej muszą być podgotowane

Niedostępny do odwołania. Zdrowia dla WSZYSTKICH!

https://www.facebook.com/pages/Wszystko-Ch**/363238457019620 

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
domer ODŻYWIANIE Moderator
Ekspert
Jest liderem w tym dziale Szacuny 6267 Napisanych postów 76019 Wiek 39 lat Na forum 20 lat Przeczytanych tematów 754787
Nie sadze zeby roznice byly jakies znaczne. Byc moze rzeczywiscie temperatura ma tutaj jakis wplyw.

Moderator działu Odżywianie

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 0 Napisanych postów 3 Na forum 12 lat Przeczytanych tematów 5
Też mi się tak wydaje. Skrobia podlega w różnych temperaturach różnym procesom. Myślę, że chodzi tu własnie o różnicę między hydrolizacją, która zachodzi w niższej temperaturze , a dekstronizacją, która wymaga o ile się nie mylę, temperatury powyżej 150 stopni. Ciekawa tylko jestem czy wszystkie produkty skrobiowe tak się zachowują. I czy podlegają po upieczeniu procesowi retrogradacji.
Nowy temat Wyślij odpowiedź
Poprzedni temat

Dieta redukcujna - prosze o ocene i porady :)

Następny temat

plan dnia z dieta do oceny

WHEY premium