do zrobienia zainspirowała Layla swoimi plackami, ale troszkę podmieniłem skład dla wersji Low Carb i wyszły takie dobre, że trzeba się tym podzielić
Składniki:
Twaróg (u mnie chudy) 250g
Ser żółty (u mnie gouda) 70g
Jaja 2szt. - 100g
Pomidory suszone - 15g
Oliwki - 20g
Oregano, soda, pieprz, sól, przyprawy wg uznania
Rozgrzewamy piekarnik do 180-200st. C. Twaróg z jajkami zagniatamy widelcem, dodajemy starty ser żółty i mieszamy. Pomidory i oliwki drobno kroimy, dodajemy wraz z dodatkowymi przyprawami (ja dałem tylko chilli i pieprz). Oczywiście oliwki, pomidory i oregano opcjonalnie, ale bardzo fajnie pasują do tej kompozycji. Jak ktoś nie lubi mocno słonych potraw to nie trzeba dosalać, bo od serów jest wystarczająco słone. Wykładamy na blachę wyłożoną papierem na placki grubości ok. 1cm i wstawiamy do piekarnika na 15 minut. Przy 180st. C mogą być mało przypieczone, więc przyjąłem, że przy 200st. C pieczenie trwa ok. 15 minut, a przy 180st. ok. 20minut, tak aby zbrązowiały. Wyjmujemy i można zajadać, jednak warto je trochę przestudzić, wtedy robi się konsystencja przypominająca oscypka
Dziennik żywieniowy https://www.sfd.pl/[BLOG]_Kulinarne_zmagania-t1207353.html