Dobra, specjalnie dla ciebie i w sumie nie tylko. Kilka szaszłyków.
1.) Szaszłyk drobiowy z owocami i czosnkiem(Wersja superlight, o słodko-ostrym smaku)
a) składniki dla 4 osób: 0,5 kg piersi z kurczaka bez skóry, puszka ananasów, główka czosnku, sól. świeżo zmielony biały pieprz, oliwa z oliwek.
b)przygotowanie:
-Umyj i oczyść mieśo z błon i tłuszczu, pokrój w 2-centymetrowe kawałki
-Krążki ananasa pokrój na trzy części
-Przygotuj obrane ząbki czosnku
-Zrób zalewę(2 łyżki oliwy z oliwek, sok z puszki po anansach, 3 zmiażdżone ząbki czosnku) i wrzuć do niej pokrojone mięso. Trzymaj 2 godziny w lodówce.
-SKładniki nadziej na szpadki i przełóż ząbkami świeżego czosnku
-Szazłyk posmaruj oliwą i griluj 5 minut z każdej strony. Posyp przyprawami.
2.)Szaszłyk morski z rybą i krewetkami(wersja pobudzająca o ziołowo-miodowym smaku)
a)skład dla 4 osób: 5 niedużych steków z tuńczyka, paczka zawierająca 25 krewetek tygrysich, zielona fasolka, oliwa z oliwek, 1 łyżeczka ostrej musztardy, 2 łyżki miodu,
1 łyżka ziół prowansalskich, sok z jednej cytryny, sól, świeżo zmielony biały pieprz.
b)przygotowanie:
-Umyj i pokrój tuńczyka w 2-centymetrowe kostki
-Umyj w zimnej wodzie krewetki
-Fasolkę konserwową odsącz z wody
-Zrób zalewę: wymieszaj oliwę, musztardę, miód, sok z cytryny i przyprawy, zostaw na 30 minut.
-Nadziej rybę i krewetki na szpadki i przełóż fasolą.
-Posmaruj dokładnie szaszłyk przygtowaną zalewą i griluj ok. 4 minut z każdej strony.
3.) Szaszłyk mięsny z papryką i imbirem(wersja proteinowa o winno-sojowym smaku)
a) składniki dla 4 osób:0,5 kg polędwicy wołowej, 2 zielone prapryki, korzeń świeżego imbiru, 1 łyżka sosu sojowego, 1/2 szklanki oliwy z oliwek, 1/2 szklanki czerwonego wytrawnego wina, czarny pieprz w ziarnach, liść laurowy, sól
b)Przygotowanie:
-Umyj, a następnie pokrój w kawałki mięso
-Obierz i pokrój Imbir w cienkie paski
-Umyj papryki i oczyść je z pestek i białych błon, pokrój w kilkucentymetrowe kawałki
-Zrób zalewę: wymieszaj wszystkie płynne składniki, dodaj przyprawy(oprócz soli), wrzuć mieśco i zostaw na 2 godz. w temperaturze pokojowej. Od czasu do czasu zamieszaj i nakłuj mięso widelcem
-Przygotuj szaszłyki przekładjąc mięsa papryką i imbirem
-Griluj 6-7 minut z każdej strony, od czasu do czasu smaruj zalewą.
Jest jeszcze owocowy(tutti-frutti z cukrem) i szaszłyk warzywny, może później, jak ktoś będzie chciał wrzucę.
Źródło - Men's Health nr 5(14), Maj 2005.