Składniki (2 porcje)
400g piersi z kurczaka
220g makaronu tagliatelle
200g szpinaku
oliwa z oliwek
2 ząbki czosnku
3 łyżeczki estragonu
łyżeczka gałki muszkatołowej
70ml chudej śmietany
sól, pieprz
Przygotowanie
Makaron gotujemy w osolonej wodzie (ok. 10 min). Pokrojone w bardzo drobną kostkę piersi smażymy na niewielkiej ilości oliwy z oliwek wraz z przyprawami i drobno posiekanym czosnkiem. Gdy mięso jest już usmażone, wlewamy na patelnię śmietanę i dodajemy szpinak (może być zamrożony). Zmniejszamy ogień i dusimy pod przykryciem aż szpinak się do końca rozmrozi. Wykładając mięso na makaron staramy się nabierać je w taki sposób by śmietana pozostała na patelni. Danie można skropić lekko sokiem z cytryny – kilka kropel.
Wartości odżywcze
Białko: 112g
Węglowodany: 166g
Tłuszcz: 25g
Kalorie: 1350 kcal