Szacuny
73
Napisanych postów
6381
Wiek
36 lat
Na forum
19 lat
Przeczytanych tematów
25954
Powoli zaczyna mnie zastanawiac ta sytuacja;/ czy jedzenie jajek itp zywnosci pochodzenia zwierzecego jak kury jest bezpieczne? Mieszkam w Wawie i nie wiem czy jest tu bezpiecznie czy jednak nie. Pewnie wielu ma z tym problem i nie wie czy rano wypic na szybko surowe jajka i tak dalej?
Człowiek mógłby żyć samotnie przez całe życie,
ale o ile sam potrafiłby wykopać sobie grób ,
musiałby mieć kogoś kto go pochowa.
Szacuny
9
Napisanych postów
3154
Na forum
17 lat
Przeczytanych tematów
40358
3PL14371314 - to numer seryjny jajek z fermy, na której wykryto wirus H5N1. Takie jajo przed spożyciem wystarczy wyparzyć, żeby było bezpieczne. Na razie jaja z zagrożonych ferm nie zostaną wycofane ze sprzedaży. Natomiast wszyscy muszą pamiętać o podstawowych zasadach higieny - to warunek bezpieczeństwa
....... IT'S.......
... MY...
....... LIFE .......
Szacuny
4
Napisanych postów
3735
Wiek
35 lat
Na forum
16 lat
Przeczytanych tematów
32196
Niby teraz ta Ptasia grypa się nasiliła ale należy pamiętać o najważniejszej rzeczy można jeść takie rzeczy jak jajka i kuraka ale NIE SUROWEGO, można jest normalnie jeść po wcześniejszym ugotowaniu/smażeniu ponieważ ta bakteria "obumiera" przy większych temperaturach tzn. jako jak ugotujesz to w wodzie która przekracza 100*C a kuraka jak usmażysz/gotujesz to również w dość wysokich temperaturach o ile dobrze pamiętam ta bakteria "obumiera" przy takich temperaturach może nawet od 60-100*C więc raczej nie powinieneś się bać. Ale oczywiście warto też sobie poczytać o tym na necie i posłuchać od czasu do czasu co mówią na ten temat w TV.
Szacuny
73
Napisanych postów
6381
Wiek
36 lat
Na forum
19 lat
Przeczytanych tematów
25954
Dokladnie chodzi mi ze jakis tam numer jest oznaczeniem itd. Wpisze zaraz swoj z tego co mam w lodowce. Jesli chodzi o gotowanie i smazenie to wiem ze nie ma zagrozenia ale czasami rano nie chce sie pichcic wiec pilem surowe a teraz juz nie jest to taki loozik ;)
Numer 3PL14371354
Człowiek mógłby żyć samotnie przez całe życie,
ale o ile sam potrafiłby wykopać sobie grób ,
musiałby mieć kogoś kto go pochowa.
Szacuny
10
Napisanych postów
1038
Na forum
17 lat
Przeczytanych tematów
8035
jak mieli bysmy sie zakazic to i tak bysmy sie zakazili. proste. mowicie zeby jajka spazyc - wyjmujac je z pudelka/lodwoki i tak bysmy sie zarazili. wirusa w meisie kurczaka ginie w temp 70 stopni- hollo to my nie myjemy kuraka? a woda ma 70 stopni przy myciu? - wątpie. sprawe moze rozwiazc zalozenie rekawiczek i wyzucenie ich po robocie , ale szczerze mowiac kto z nas to zrobi choc raz?
Szacuny
4
Napisanych postów
3735
Wiek
35 lat
Na forum
16 lat
Przeczytanych tematów
32196
OMG piłeś surowe jajka a salmonela czy jakoś tak nie no teraz to mnie powaliłeś ale mniejsza z tym. Nie warto popadać w paranoje przy tym. Ważna higiena i ugotowanie/smażenie towaru i można być zdrowym :D
Szacuny
73
Napisanych postów
6381
Wiek
36 lat
Na forum
19 lat
Przeczytanych tematów
25954
Tak w ogole w tym czasie i motloku zwiazanym z ptaisa grypa przyda sie taki tematt informacyjna dl naszego bezpieczenstwa. Mysle ze kazdy majacy watpliwoscipowinien tutaj zerknac chociaz sam dla siebie.
Twister wydaje mi sie ze pewnie nie tylko ja tak robilem wiec szalu nie widze ;)
Zmieniony przez - _IvErSoN_ w dniu 2007-12-09 19:25:07
Człowiek mógłby żyć samotnie przez całe życie,
ale o ile sam potrafiłby wykopać sobie grób ,
musiałby mieć kogoś kto go pochowa.