SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

Cytrusy

temat działu:

Odżywianie i Odchudzanie

słowa kluczowe:

Ilość wyświetleń tematu: 29900

Nowy temat Wyślij odpowiedź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Znawca
Szacuny 33 Napisanych postów 2164 Na forum 17 lat Przeczytanych tematów 23575
Było już o morelach, brzoskwiniach i nektarynkach, teraz będzie o cytrusach. Może komuś się spodoba.

Historia

Cytrusy, podobno, zaczęły swoją ewolucję około 20 milionów lat temu w Archipelagu Malajskim niedaleko morza południowo-chińskiego. Były gorzkie, prawdopodobnie niejadalne, ale czas, temperatura i inne czynniki zmieniły je nie do poznania.

4000 lat p.n.e. stały się częścią starożytnych kultur w Mezopotamii, Egipcie i Grecji gdzie zostały czczone jako "Złote Jabłka z Ogrodów Hesperyd" (Ajgle, Eryteja, Hespera, Aretusa), były symbolem radości życia i zdrowia. Podobno były prezentem ślubnym dla Jowisza i Junony, jak również prezentem dla Afrodyty, dzięki której Parys miał wygrać piękną Helenę Trojańską, ale to zupełnie inna bajka

Odkąd odkryto, że słońce i piasek są najlepszymi czynnikami do uzyskania słodyczy i soku, które tak wysoko cenił Jowisz, Junona, Afrodyta i ich poddani, drzewo cytrusowe nie potrzebowało porcelanowych naczyń do rozwoju. Dzięki pomysłowości człowieka w wymyślaniu np. kolei, ciężarówek, chłodzenia i cynowej puszki, ten boski owoc jest zawsze świeży, zimny i pod ręką... w postaci soku...

Pamiętając o ich 20 milionach lat rozwoju, nie możemy dowieść, że rozwinęły się do jadalnych owoców w południowo-wschodniej Azji, gdzie rosły dzikie przez tysiące lat. Pierwsze zarejestrowane słowo "cytryna" zostało odnalezione w Chińskich pismach przypisywanych Konfucjuszowi. Cytrusy przebyły długą podróż do zachodniego świata, czasami za pomocą oceanicznych prądów, czasami przez pustynie i góry razem z karawanami wielbłądów, do Persji, do Środkowego Wschodu i w końcu do Europy, prawdopodobnie przywiezione do obszaru morza śródziemnego przez Arabów i Żydów. W tej drodze, przypuszczalne dzięki dalszej ewolucji, cytrusy weszły do naszego życia. Jako pierwsze gorzkie pomarańcze, używane jako ozdoby i przyprawy, później, jego słodki odpowiednik, przywieziony z Chin w siedemnastym wieku, oryginał, od którego dzisiejsze cytrusy biorą jego sławne własności: sok i słodycz (lub kwaskowość).

Kolumb jak wiemy, zabrał nasiona drzewa cytrusowego (C. aurantifolia) ze sobą w jego drugą podróż do Nowego Świata w 1493 i "ogrody drzewa cytrusowego " zostały założone na Haiti i San Salvadore. Ponce de Leon prawdopodobnie przywiózł drzewo cytrusowe na Florydę kiedy odkrył tę ziemię w 1513, szukając "Źródła Młodości".

W 1654 pierwsze drzewa cytryn i pomarańczy przybyły z St Helena do Południowej Afryki i zostają posadzone w ogrodach Holendrskiej firmy "East India". W roku 1666 zebrano pierwsze owoce...

Rodzina

Rutowate (Rutaceae):
rodzina z klasy roślin dwuliściennych, obejmująca ok. 1600 gatunków, w większości występujących na obszarach tropikalnych i subtropikalnych.

Cytrusy (Citrus):
rodzaj z rodziny rutowatych, do którego należy wiele bardzo ważnych gatunków drzew i krzewów owocowych . W zależności od ujęcia taksonomicznego, liczba gatunków waha się od kilkunastu do prawie 200.

Charakterystyczna budowa owocu to jagoda zrośnięta z kilku lub kilkunastu owocolistków. Okrywa owocu (skórka) składa się z dwóch warstw:
-zewnętrznej, zwanej flawedo, barwnej i zawierającej olejki lotne
-wewnętrznej, białej, gąbczastej, czyli albedo.

Miąższ, złożony z wypełnionych sokiem wyrostków owocni, jest bardzo bogaty w witaminy, zwłaszcza witaminę C. Owoce spożywane są przede wszystkim na surowo, ale mają też szerokie zastosowanie w przemyśle spożywczym (soki, dżemy), perfumeryjnym i farmaceutycznym

Przedstawiam wam

CYTRON: (Citrus medica)nazywany także cedratem albo ethrogiem, to najstarsza uprawna roślina cytrusowa. Owoce niektórych odmian mogą osiągać długość 30 cm, a ciężar nawet do 2,5 kg. Pokrywa je gruba (czasem nawet 7-8-centymetrowa) pomarszczona i brodawkowata skórka o intensywnym aromacie, wykorzystywana do kandyzowania, smażona w cukrze daje tzw. cykatę, przyprawę do ciast i wyrobów cukierniczych. Z owoców otrzymuje się sok cytrynowy. Miąższ jest mało soczysty i niesmaczny. Odmiana cytrona 3 zwana Ręką Buddy ma niezwykle oryginalne owoce z kilkoma wydłużonymi wyrostkami skórki, podobnymi do palców. W Chinach i Japonii roślinę tę uprawia się często w doniczkach.

CYTRYNA: , drzewo do 5 m wys., owocem jest żółta jagoda do 7 cm średnicy, bardzo soczysta i kwaśna.

GRAPE-FRUIT, GREJPFRUT: ,drzewo 6-15 m wys., owocem jest duża do 12 cm średnicy jagoda, bardzo soczysta o miąższu gorzkawo kwaśnym. Narigina jest składnikiem grejfruta powodującym gorycz... Natomiast syntetyzowany z nariginy dehydrochalkon jest słodszy od cukru 100 razy !

KALAMONDINA , LIMA FILIPIŃSKA: małe drzewko bardzo podobne do limy. Owoce do 2,5 cm, bardzo kwaśne, użytkowane jak cytryny.

KUMKWAT (Fortunella): należy do innego rodzaju botanicznego niż pozostałe cytrusy, ale zalicza się go do tej samej grupy ze względu na ogromne podobieństwo do roślin cytrusowych. Krzew lub małe drzewo do 3 m wys. Owoce kumkwatów ( barwy pomarańczowej o kwaśnym miąższu i słodkiej okrywie), dwukrotnie mniejsze od mandarynek, okrągłe lub wydłużone (1,5-3 cm średnicy), są bardzo smaczne i aromatyczne. Zjada się je na surowo ze skórką lub przyrządza z nich kompoty i marmolady. W krajach Wschodu rośliny te stawia się często na stole podczas przyjęcia, aby goście mogli się częstować owocami prosto z krzaka.

KUMKWAT PERŁOWY: podobny do japońskiego, bez kolców. Owoc jajowaty do 4,5 cm długi ma kwaśny miąższ i słodką okrywę.

LIMA: czyli limeta kwaśna (Citrus aurantifolia), to najbardziej wrażliwy na mróz gatunek cytrusa, dlatego uprawia się ją tylko w wilgotnym klimacie tropikalnym. Owoce limy (walny lub kulisty 3-5 cm średnicy) są podobne do cytryri, ale nieco od nich mniejsze, o cienkiej zielonkawożółtej skórce i bardzo kwaśnym soczystym i pachnącym miąższu. Pojawiają się w sklepach rzadziej niż cytryny, gdyż gorzej znoszą transport i przechowywanie. drzewo do 5 m wys., miąższ. Używany do napojów orzeźwiających. Angielscy marynarze podczas długich tras morskich jedli limonki aby uniknąć szkorbutu. Nazywani byli dlatego limey czyli "limojady"...

MANDARYNKA: małe drzewo 2-6 m wys., owoc niewielki 3-5 cm średnicy, spłaszczony, beznasienny, wybitnie deserowy. Odmiany to: klementynka, tangerynka i tangelai (Mauritius dawniej był nazywany Mandara, i stąd mandarynki wzięły swoją nazwę) .

POMARAŃCZA BERGAMOTA: krzew lub drzewo do 5 m wys., owoc - 6-8 cm średnicy, okrągława jagoda żółto zielonkawa, okrywa pachnąca, miąższ kwaśny.

POMARAŃCZA CHIŃSKA: drzewo do 12 m wys., owoc - kulista dość duża jagoda, pokryta grubą pomarańczową okrywą, słodkawo kwaśny, soczysty i smaczny.

POMARAŃCZA GORZKA: krzew lub małe drzewo Do 10 m wys., owoc - duża kulista jagoda z bardzo aromatyczną, gorzkawą, grubą, ciemnopomarańczową okrywą i kwaśnym, gorzkawym miąższem.

POMPELA (Cifrus grandis): inaczej pomelo (inne źródła mówią że pompela jest szlachetną odmianą pomelo...) lub pomarańcza olbrzymia należy do największych cytrusów. Duże jest zarówno drzewo (do 12 m), jak i liście oraz kwiaty. Owoce pompeli osiągają wagę nawet 2 kg do 20 cm średnicy, nieco spłaszczona jagoda o żółtawej grubej okrywie i żółtawym dość soczystym miąższu, nieco Przypominają grejfrut, lecz nie mają charakterystycznej dla nich goryczki. Ich skórka nadaje się do kandyzowania.

PONCYRIA TRÓJLISTNA: krzew lub drzewo do 7 m wys., owoc - 3-5 cm średnicy jagoda, żółto-zielona z omszoną okrywą.


Poza znanymi gatunkami i odmianami do chwili obecnej otrzymano sporo krzyżówek cytrusów. Jedną z bardziej interesujących hybryd jest cytranga powstała ze skrzyżowania pomarańczy słodkiej i trójlistkowej, wytrzymuje ona nawet stosunkowo duże mrozy ( do -10ºC ).

Właściwości

Owoce cytrusowe są w okresie zimowym najlepszym źródłem witaminy C. Posiadają też wysoką zawartość błonnika, w tym rozpuszczalnej w wodzie frakcji pektynowej, która oprócz zdolności wchłaniania wody i pęcznienia w przewodzie pokarmowym obniża poziom cholesterolu przez co zapobiega powstawaniu miażdżycy i choroby wieńcowej. Substancje pektynowe owoców cytrusowych poprzez właściwość wiązania metali usuwają z organizmu toksyczne metale ciężkie, takie jak ołów, kadm. Pewne ilości błonnika i pektyn zawierają też naturalnie mętne soki z owoców cytrusowych. Odpowiedzialny za aromat owoców cytrusowych, w tym głównie pomarańczy D-limonen posiada też właściwości przeciwnowotworowe. Również zawartym w cytrusach flawonoidom, w tym gorzkiej narynginie występującej w grejpfrutach przypisuje się działanie antynowotworowe.

Amerykańscy uczeni odkryli, że jeden ze składników olejku cytrynowego spełnia w naszym organizmie ważne zadanie - podnosząc w wątrobie i jelicie grubym aktywność określonych enzymów, zapobiega powstawaniu stanów zapalnych ! Staje się przez to ważnym sprzymierzeńcem w walce z nowotworem piersi, żołądka, płuc czy skóry. Zawartość beta-karotenu i witaminy C jest w cytrusach tak wysoka, że zjadając codziennie jeden 150g owoc, pokrywamy nasze zapotrzebowanie na te składniki na najbliższe 24 godziny, minimalizując jednocześnie ryzyko zachorowania na grypę. Przygotowując tropikalne potrawy, powinniśmy pamiętać o odrobinie masła lub oliwy - wówczas zalety zdrowotne cytrusów będą pomnożone. Tłuszcz sprawia, że nasz organizm łatwiej wchłania substancje odżywcze zawarte w owocach.

Czy po obraniu owocu ze skórki, pracowicie oddzielałaś białe włókienka od miąższu? Jeśli tak, to bardzo wielka szkoda, bo tym samym pozbawiałaś swój organizm tego, co najlepsze. W zewnętrznej warstwie miąższu tkwią bowiem bioflawonoidy, które - niczym najlepsi ochroniarze - otaczają ciasnym kordonem nasze komórki, chroniąc je przed wniknięciem szkodliwych wolnych rodników. Według najnowszych badań to właśnie one w decydującej mierze przyczyniają się do powstawania raka i zawału serca. Cytrusy, a przede wszystkim grapefruit, zawierają beta-karoten, który działa przeciwnowotworowo i przeciwmiażdżycowo.

Ekstrakt zawarty w miąższu i pestkach grejpfruta działa niszcząco na około 800 rodzajów bakterii i wirusów oraz na ponad 100 rodzajów grzybów chorobotwórczych.

Najwięcej zalet dla osób odchudzających się mają grejpfruty. Składniki w nich zawarte przyspieszają przemianę materii, regulują trawienie i poziom cholesterolu we krwi. Zapobiegają też utlenianiu się złej frakcji cholesterolu (LDL), odpowiedzialną za powstawanie miażdżycy.
Pomarańcze mają witaminy C, A, B1, B2, B12 i P, sole mineralne i pektyny, które pobudzają czynności jelit oraz przeciwdziałają wchłanianiu toksyn, zalegających w jelitach. Doskonale nadają się do diet oczyszczających lub jednodniowych diet sokowych.

Wyciąg z pestek grejpfruta daje dobre efekty w leczeniu wrzodów żołądka - zaobserwowali polscy naukowcy z Collegium Medicum Uniwersytetu Jagiellońskiego. "Ponieważ grejpfruty są z natury kwaśne, teoretycznie mogą podrażniać śluzówkę żołądka i nie powinny się znaleźć w diecie ludzi cierpiących na wrzody tego narządu. Jednak nasze badania dowodzą, że jest dokładnie odwrotnie" - powiedział prowadzący badania prof. Tomasz Brzozowski podczas odbywającego się w Chicago Tygodnia Chorób Układu Trawiennego. Polski zespół wykazał, że grejpfrut jako skarbnica związków, które chronią komórki przed uszkodzeniem oraz związków przeciwbakteryjnych, może łagodzić procesy zapalne w błonie śluzowej żołądka i wspomagać leczenie wrzodów - informuje amerykański serwis internetowy "EurekAlert". Grejpfrut, a zwłaszcza ekstrakt z jego pestek i miąższu, zawiera ogromne ilości tzw. przeciwutleniaczy, które stanowią doskonałą broń przeciwko wolnym rodnikom - cząsteczkom uszkadzającym komórki. Naukowcy przeprowadzili swoje badania na szczurach, u których wywoływano wrzody żołądka. Posłużono się w tym celu kwasem octowym lub jego kombinacją z lekami, które przyczyniają się do rozwoju wrzodów. Były to środki z grupy tzw. niesteroidowych leków o działaniu przeciwzapalnym i przeciwbólowym - refekoksib i indometacyna. Różnym grupom zwierząt podawano różne dawki wyciągu z grejpfrutów - od 2 do 20 mg na kilogram masy ciała. Okazało się, że po kilku dniach leczenia dawką 10 mg/kg znacznie - bo o 50 proc. - spadło wydzielanie kwasu żołądkowego, który nasila rozwój wrzodów. Badacze zaobserwowali też, że między 6 a 9 dniem terapii zmniejszyły się rozmiary wrzodów. A ponadto wzrósł przepływ krwi w owrzodzonych miejscach, co przyspiesza gojenie. Zdaniem prof. Brzozowskiego, te wyniki wskazują, że wyciąg z grejpfruta może w połączeniu z innymi metodami pomóc skutecznie leczyć wrzody żołądka. Ze względu na dużą zawartość witaminy C grejpfruty są bardzo zdrowym dodatkiem do diety. Niektóre badania wskazują nawet, że enzymy zawarte w tych owocach pomagają spalać tłuszcz i wspomagają odchudzanie. Wyciąg z grejpfruta ma własności przeciwbakteryjne i przeciwgrzybicze. Dawniej był stosowany przez rolników w niektórych krajach do ochrony drewnianych urządzeń przed pleśnią, a w kosmetyce jako środek konserwujący. Używano go również w leczeniu pleśniawek jamy ustnej. (informacja za onet.pl)


Na koniec pare przepisów z cytrusami w roli głównej


1. Mrożone cytryny (8 osób)
Czas 5 godzin i 5 minut, przygotowanie 30 min, zamrażanie 4 godz. i 30 min, gotowanie 5 min.
8 dużych cytryn
1/4 litra białego wina wytrawnego
15 dag cukru
1 białko
5 dag kandyzowanej skórki cytrynowej
2 łyżki likieru pomarańczowego
sól
1. Cytryny umyć gorąca woda, wytrzeć i wzdłuż odkroić pokrywki. Następnie cytryny wydrążyć, po czym razem z pokrywkami owinąć folia aluminiowa i włożyć do zamrażalnika na 3-4 godziny.

2. Wino połączyć z cukrem i gotować przez 5 minut na małym ogniu, mieszając, a następnie ostudzić.

3. Z wydrążonego miąższu cytryn usunąć grube skórki i pestki. Miąższ cytryn zmiksować.

4. Tak przygotowany mus wymieszać ze schłodzonym winem, wlać do miski, przykryć folia aluminiowa i wstawić na 4 godziny do zamrażalnika.

5. Pod koniec zamrażania ubić białko ze szczypta soli na sztywna pianę. Kandyzowana skórkę cytrynowa drobno pokroić i razem z likierem dodać do piany.

6. Zamrożona masę rozdrobnić w mikserze i wymieszać z przyprawiona piana. Masa napełnić wydrążone cytryny, na nich ułożyć odkrojone pokrywki i wstawić na 30 minut do zamrażalnika. Cytryny wyjąć z zamrażalnika 15 minut przed podaniem.

2.Lemoniada
Czas 5 min
1 litr wody
5 łyżek cukru (puder lepiej się rozpuszcza)
sok z 2 cytryn
Dokładnie wymieszać sok cytrynowy z wodą i cukrem.

I na koniec coś specjalnie dla Caramel


3.Cytrusy z karmelem
Czas 15 min
30 dag mandarynek
2 pomarańcze
6 łyżek cukru
1/2 szklanki soku z pomarańczy
1 łyżka whisky
szczypta cynamonu
Mandarynki i pomarańcze obrać ze skórki, oddzielić białą błonkę, podzielić na cząstki, cząstki pomarańczy można przekroić na pół, owoce przełożyć do salaterki, 2 łyżki cukru wsypać do rondelka, zrumienić na małym ogniu, wlać 2 łyżki wody, rozpuścić, wsypać pozostały cukier, wlać sok z pomarańczy, dodać cynamon, gotować na małym ogniu do czasu, aż syrop zacznie gęstnieć, wymieszać go z alkoholem, polać nim cząstki mandarynek i pomarańczy, deser udekorować listkami melisy.

Rada : Cząstki owoców będą delikatniejsze w smaku, jeśli chwilę obgotujesz je w syropie. 1/2 l wody zagotuj z 1/2 szklanki cukru, wsyp owoce, gotuj je 2 minuty na małym ogniu, osącz, przełóż do salaterki.

Źródło: cytrusy.net

Barcelona forever!!!

Ekspert SFD
Pochwały Postów 686 Wiek 32 Na forum 11 Płeć Mężczyzna Przeczytanych tematów 13120
Witaj, przygotowaliśmy kilka tematów które mogą Cię zainteresować:

PRZYSPIESZ SPALANIE TŁUSZCZU!

Nowa ulepszona formuła, zawierająca szereg specjalnie dobranych ekstraktów roślinnych, magnez oraz chrom oraz opatentowany związek CAPSIMAX®.

Sprawdź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 23 Napisanych postów 1564 Wiek 36 lat Na forum 18 lat Przeczytanych tematów 11141
Od słowa WŁAŚCIWOŚCI jest ciekawe
bo to ile drzewko ma wzrostu mnie nie interesuje
ale sok jak wejdzie

Proponuję na start zarobek w wysokości ok 2000zł. 100% ONLINE, min. 18lat.
-Bez Polecania
-Bez Inwestycji
-Bez Sprzedaży
kontakt: [email protected]

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Znawca
Szacuny 33 Napisanych postów 2164 Na forum 17 lat Przeczytanych tematów 23575
wiesz może kogoś zainteresuje, np. kogoś kto interesuje się wzrostem(chodzi mi o naszych kolegów z tego posta `czy nic mi nie będzie`)

Zmieniony przez - Spychu_15 w dniu 2006-08-19 20:16:12

Zmieniony przez - Spychu_15 w dniu 2006-08-19 20:18:33

Barcelona forever!!!

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Znawca
Szacuny 42 Napisanych postów 4741 Wiek 35 lat Na forum 18 lat Przeczytanych tematów 22117
Nom ciekawe, chyba lecę po grapefruty

Specjalista w dziale "Odżywki i suplementy"
9 kg czystej masy mięśniowej w 2 tygodnie - allegrowicze nie wierzcie w takie bzdury

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 25 Napisanych postów 1977 Na forum 17 lat Przeczytanych tematów 27200
ciekawea za ten ostatni przepis to masz soga

www.pajacyk.pl
-----------------------------



----------------------------

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Znawca
Szacuny 33 Napisanych postów 2164 Na forum 17 lat Przeczytanych tematów 23575
No ten ostatni to specjalnie dla ciebie jak już napisałem

Barcelona forever!!!

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Seewy Piękny Zbyszek
Ekspert
Szacuny 116 Napisanych postów 21032 Wiek 40 lat Na forum 22 lat Przeczytanych tematów 208598
daj cos na low-carb lepiej

FITNESS ACADEMY King Square Kraków


"Oddycham głęboko, stawiam piedestały. Jutro będe duży, dzisiaj jestem mały..."

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Znawca
Szacuny 33 Napisanych postów 2164 Na forum 17 lat Przeczytanych tematów 23575
Seewy podsunołeś mi nawet niezły pomysł, pomyśle nad tym i wkrótce moze coś dam

Barcelona forever!!!

Nowy temat Wyślij odpowiedź
Poprzedni temat

Aktywność pytanie

Następny temat

DIETA REDUKCYJNA - prośba o plan

WHEY premium