[...] przekąska. Może być świetnym źródłem białka i węglowodanów. Intensywny trening powoduje duże uszkodzenia tkanki mięśniowej oraz straty glikogenu. Zawarte w koktajlach węglowodany uzupełnią te niedobory, z kolei białko zregeneruje mięśnie. Dzięki temu w organizmie będą przeważać procesy anaboliczne - nie zostaną zniszczone mięśnie, lecz [...]
Wymagania potreningowe Po treningu należy zadbać szczególnie o białka pochodzenia zwierzęcego, gdyż to właśnie one posiadają najlepiej zbilansowany skład aminokwasowy. Trzeba tutaj zachować jednak pewną ostrożność. Zazwyczaj produkty żywnościowe pochodzenia zwierzęcego, oprócz pełnowartościowego białka, charakteryzują się także dużą zawartością [...]
Żywienie zaawansowane Cukry Celem, jakiemu służą w naszym przed-treningowym posiłku węglowodany – w szczególności złożone – jest zapewnienie mięśniom odpowiedniego paliwa. Dzięki temu nie wymiękniesz nagle w trakcie ćwiczeń. Kulturyści zazwyczaj nie muszą tak bardzo się martwić uzupełnianiem cukrów, – jako że rzadko [...]
[...] tkanek mięśniowych organizmu człowieka, należy dbać o zapewnienie sobie jej w takich ilościach, aby pozwalały one mięśniom pracować efektywnie jak najdłużej. Poza tym węglowodany podnoszą ilość krążącej w krwiobiegu insuliny, która z kolei wpływa na spowolnienie procesu rozkładu tkanek mięśniowych i efektywnie wspomaga dostarczanie [...]
Posiłek po-treningowy Na początek trochę wiedzy ogólnej. Węglowodany dzielą się na węglowodany (cukry) proste, węglowodany (cukry) złożone i błonnik. Do węglowodanów prostych należą: glukoza, galakoza i fruktoza. Węglowodany złożone to skrobia i jej pochodne, w tym dekstroza i dekstryna. Błonnik natomiast możemy podzielić na twardy (otręby, płatki [...]
[...] być niezbędne jako źródło energii dla organizmu ( ATP ), ale kulturyści nie musza, jak wcześniej sadzono, dostarczyć 65% całkowitej liczby kalorii z węglowodanów. Rozłożone węglowodany są magazynowane w mięśniach i wątrobie w postaci glikogenu. W połączeniu z fosforanem kreatyny glikogen tworzy ATP niezbędne dla skurczu mięśni. Czyli im więcej [...]
[...] i złożone: Są niezbędne do pełnego wykorzystania białka przez organizm. Węglowodany to przede wszystkim energia do treningów. Istnieją trzy rodzaje węglowodanów. Pierwszy to węglowodany oczyszczane, głównie cukier i słodzące dodatki chemiczne – żywność bezwartościowa. Nawet spożycie jednego dziennie produktu to już za dużo. Drugi rodzaj [...]
[...] - Niech to będzie białko pochodzące z chudych źródeł (ryby, soja, chuda wołowina, piersi z kurczaka lub indyka, chudy twaróg, chudy jogurt i chude mleko) - Jedz głównie węglowodany złożone (fasola, brązowy ryż, soczewica, ziemniaki, kukurydza, płatki owsiane - Od czasu do czasu odpuść sobie – nie wahaj się przed zjedzeniem kawałka [...]
[...] także dostarczamy sobie wielu cennych maro i mikroelementów, szczególnie kiedy spożywamy je na surowo. Każdy, kogo zapytać o elementy diety, jednym tchem wymieni węglowodany, białka, tłuszcze i mikroelementy. Wszystkie te składniki są konieczne do wzrostu i regeneracji organizmu. Pojawia się jednak problem, skąd, z czego czerpać [...]
[...] masy, ale wielu kulturystów popełnia ten błąd, że zjada zbyt dużo białka bez odpowiedniego dopływu kalorii pochodzących z innych źródeł. Dieta bogata w białko, a uboga w węglowodany zmusza organizm do przekształcenia nadmiaru białka w glukozę – źródło energii pochodzącej zazwyczaj z węglowodanów w skutek czego niestety dochodzi do [...]
[...] Nazwijmy jednak kilka spraw po imieniu. Nie zamierzam tutaj obrażać wegetarian, ale budowa Ciała większości z nich nie odpowiada standardom. Po spożyciu żywności bogatej w węglowodany sam spacerek do sklepu ze zdrowa żywnością nie wystarczy, aby spalić ogromne wartości kalorii, jakie wegetarianin dostarcza sobie, opierając swoją dietę wyłącznie [...]
Byk dobrze radzi po treningu nalezy spozyc weglowodany - nawet przy rzezbie lacznie ok.100g ww. by odpowiednio odbudowac glikogen i stosunkowo szybko sie zregenerowac :) ogolnie to i tak laczny dzienny bilans kaloryczny decyduje o przyroscie/spadku wagi wiec nie nalezy sie przejmowac weglami przyjetymi stosunkowo pozno:) wegle doloz po treningu a [...]
INDEKS GLIKEMICZNY -KLUCZ DO SPOŻYCIA WĘGLOWODANóW. Twoje zapotrzebowanie na węglowodany białka i tłuszcz podczas aktywności fizycznej zależy przede wszystkim od intensywności i czasu trwania wysiłku. Generalnie - zużycie cukrów rośnie wraz ze wzrostem intensywności ćwiczenia, a spada wraz z wydłużeniem jego trwania. Całkowite zużycie węglowodanów [...]
[...] się dzieje? Sekret tkwi w składnikach odżywczych zawartych w pożywieniu. PRAWIDŁOWE POŁĄCZENIA Makaron + warzywa Warzywa mają witaminy, minerały i błonnik, zaś makaron - węglowodany. Jeśli dodasz trochę oliwy z oliwek i posypiesz je parmezanem, zawierającym białko, otrzymasz kompletny posiłek. Owoce + sok z cytryny Jagody, porzeczki, [...]
[...] być w dużym stopniu zależny od tłuszczu jako żródła energii. Ta faza zaczyna się pierwszego dnia i trwa do dnia jedenastego. Punkt 2: Zwiększyć spożycie białka o połowę. Gdy węglowodany idą w dół, białko musi iść w górę. W naszym przykładzie należy zwiększyć spożycie białka do 300g dziennie w ciągu od pierwszego do piątego dnia. Zmniejszenie [...]
[...] zdrowiu nie są potrzebne zredukowane w kalorie i tłuszcz artykuły spożywcze. One nawet nie pomagają w zwalczaniu nadwagi, powodują natomiast zwiększone zapotrzebowanie na węglowodany jak cukierki, ciasta i czekolada. To z kolei prowadzi do chronicznego zwiększenia insuliny, która sprzyja tyciu i cukrzycy. Duża ilość oczyszczonych węglowodanów [...]
[...] Zasady bilansowania składników odżywczych w diecie profilaktycznej & Dieta dr Budwig bazuje na dostarczeniu organizmowi pokarmów bogatych m. in. w tłuszcze Omega-3, węglowodany złożone, błonnik i antyoksydanty. Należy spożywać: Owoce - świeże, w ilości 3 do 4 średniej wielkości porcji dziennie. Owoców nie należy mieszać. Soki owocowe [...]