Wszyscy doskonale zdajemy sobie sprawę z tego, że witaminy i składniki mineralne są niezbędne dla naszego organizmu przede wszystkim do życia i prawidłowego funkcjonowania organizmu. Z tego też względu tak istotne jest to, aby wraz z dietą dostarczy ich odpowiednią ilość. W ostatnich latach bardzo popularna stała się suplementacja witaminą D3 i K2 [...]
[...] koncentracja na plus. Co ciekawe dzisiaj wziąłem żelazo z innymi suplementami i bez żadnego doła, a nawet lepsze samopoczucie, widocznie musi być w obecności białek, witaminy C etc. Ludzie ze swojego punktu widzenia chcą narzucać zdanie innym, bez twardych dowodów wysuwają za daleko wysunięte "teorie" opinie. Ile ja się naczytałem opinii [...]
oSKI_TM88 lepiej zmniejsz dawkę B6 o połowe bo już wystąpuje u ciebie typowy objaw przedawkowania witaminy B6 Witamina B6 w dużych dawkach jest neurotoksyczna. U niektórych osób uszkodzenia układu nerwowego mogą wystąpić już przy 50 mg chlorowodorku pirydoksyny na dobę, stosowanego przez odpowiednio długi czas. Długotrwałe przyjmowanie dawek [...]
Agrest- ma dużą wartość dietetyczną. Zawiera bardzo dużo wapnia i potasu , cukier inwertowany, tyle witaminy C, co w cytrynie (45 mg). Owoce agrestu w stanie niepełnej dojrzałości dobrze znoszą transport i można je przechowywać przez kilka tygodni. Pesteczki zawarte w agreście wzmagają ruchy robaczkowe jelit. Między agrestem zielonym, białym, [...]
[...] Ostatnio zainteresowała mnie pewna witamina o nazwie B17 (inaczej amigdalina lub letril). Poszperałem trochę w necie i z tego, co zdążyłem się dowiedzieć, to za pomocą tej witaminy można się wyleczyć z raka! Sprzedaż tej witaminy została zakazana przez jej rzekomą toksyczność, ponieważ zawiera ona cyjanek. Jest on jednak niegroźny w takiej [...]
[...] chemicznych o różnorodnej budowie, niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu żywego. Mogą być pochodzenia naturalnego lub otrzymywane syntetycznie. Dla człowieka witaminy są egzogenne (ludzki organizm ich nie syntezuje), w związku z czym muszą być dostarczane z pokarmem (najczęściej w postaci prowitamin). Przeciwne działanie do [...]
[...] Inne wysokobialkowe produkty pochodzenia miesnego uzyskuje sie z najgorszego scierwa z rzeni, chydrolizujac ten syf 6M kwasem solnym. I jeszcze jedno, kazda serwatka ma witaminy. Nie wiem czy wiesz ale piwo tez ma witaminy. Bo widzisz bigger, niektore witaminy to tzw. antyoksydanty. Mowiac inaczej zwiazki przedluzajace trwalosc produktow [...]
[...] bardziej zachwalac... Co do pigul: nie ma roznicy strukturalnej miedzy syntetyczna witamina a ta ze zrodel naturalnych. Roznice dotycza natomiast przyswajalnosci. Generalnie witaminy syntetyczne sa slabiej (czasem wcale) przyswajalne, witamina C (jesli dobrze pamietam) w mniej niz 10%. Naturalnej witaminy C nie da sie przedawkowac, nadmiar sie [...]
[...] jak - aminokwasy względnie niezbędne - w odniesieniu do argininy i histydyny, co nie zmienia faktu, że zalicza się je do aminokwasów egzogennych. Jeżeli dobrze pamiętam, to chyba wszystkie witaminy powstają w ludzkim organizmie, poza witaminą C. A sztandarowe przykłady - to synteza witaminy A z karotenoidów czy witaminy D z cholesterolu.
[...] tutaj, ze przeciwutleniacze moga byc przydatne w kontrolowaniu miazdzycy http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/14687889 powiazanie niedoborow witaminy c z zagrozeniem miazdzyca http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19489786 tutaj o tym, ze liczy sie rowniez stosunek witaminy c i e, a nie tylko jednej z witamin [...]
[...] "zalecane dzienne spożycie", a maksymalne dzienne spożycie ustalone przez tą samą organizację - jest ustalone co najmniej 3-4 razy wyżej i to ustalone z dużym zapasem. 80 mg witaminy C zalecane, niedobory D3 u 90% społeczeństwa - i mam się tego trzymać? Myślę, że nie raz obiło się o uszy, że kobieta w ciąży ma większe zapotrzebowanie na jakieś [...]
ps. tylko z wątróbką nie ma co przesadzać, bo jest paradoksalnie "zbyt odżywcza" tzn. zawiera duże ilości retinolu (aktywnej biologicznie formy witaminy A), i teoretycznie w nadmiarze może to być szkodliwe (witamina A w nadmiarze jest toksyczna). Także osobiście radzę ograniczyć spożycie wątróbki do 1-2 razy w tygodniu. W 100g wątróbki drobiowej [...]
[...] w naturalnej postaci, a zatem w pokarmie, ponieważ syntetyczne związki organiczne tego typu niezbyt dobrze wchłaniają się w układzie pokarmowym. Poziom zapotrzebowania na witaminy i minerały wzrasta wraz z wiekiem oraz w pewnym stopniu zależy od prowadzonego trybu życia. Osoby, które uprawiają sport potrzebują więcej witamin i minerałów niż [...]
[...] erekcje, np. na samą myśl o jakiejś atrakcyjnej kobiecie, którą znam. Dawka D3 jaką bym polecał, to od 3000 do 5000 IU i do tego koniecznie ok. 50 - 100 mikrogramów witaminy K2MK7 (K2). Jeśli mimo takiej dawki D3 poziom tej witaminy nie wzrośnie we krwi, to zalecałbym konsultację z dobrym endokrynologiem/andrologiem aby doradził dlaczego [...]
[...] wykorzystywanie przez organizm energii zgromadzonej w węglowodanach, lecz tłuszcze są niezbędne w naszej diecie ponieważ tylko w ich obecności przyswajane są niektóre witaminy. Następna grupą są witaminy i minerały które w diecie sportowca muszą być dostarczane w zwiększonej ilości dlatego że przy takim wysiłku aerobowym jakiemu poddany [...]
[...] wykorzystywanie przez organizm energii zgromadzonej w węglowodanach, lecz tłuszcze są niezbędne w naszej diecie ponieważ tylko w ich obecności przyswajane są niektóre witaminy. Następna grupą są witaminy i minerały które w diecie sportowca muszą być dostarczane w zwiększonej ilości dlatego że przy takim wysiłku aerobowym jakiemu poddany [...]
a własnie w sprawie stęzenia witamin w Special Two napisałem list do instytutu żywienia i mi odpisali tak Przy zwiększonym wysiłku fizycznym rośnie zapotrzebowanie na witaminy zwłaszcza antyoksydacyjne oraz witaminy z grupy B. Jest to związane z neutralizacją wolnych rodników wytwarzanych w większych ilościach podczas wysiłku fizycznego, a [...]
właśnie wróciłem z treningu, dzięki wielkie za porady. Jutro kupie sobie jakieś witaminy i zobaczymy co będzie dalej. Jak witaminy nie pomoga lub będzie sie to powtarzac to udam sie do lekarza. Wiecie moze jakie lepiej witaminy kupić: rozpuszczalne czy w tabletkach czy to wszystko jedno? Marcin92 nie martw sie mama się na mnie nie wyżywa
Pomidory, brokuły – z pozoru zupełnie niezwiązane, w zestawie stanowią nieocenione źródło witaminy C. Większa dawka witaminy C wzmacnia stawy i wiązadła, a także obniża poziom kortyzolu, hormonu, który odpowiada za spalanie się tkanki mięśniowej, a jest wydzielany podczas niskokalorycznej diety lub z powodu przetrenowania. Papryka [...]