Otwieram gotowca i wsypuję %-) Nie no dobra: sól, pieprz ziołowy, curry, kurkuma, troszket gałki muszkatałowej, czosnek i kolendra suszone, troszkę papryki słodkiej, odrobinkę chilli i jak mam ochotę to szczyptę imbiru i cynamonu, później wszystko trafia do młynka na pył i ląduje w oleju rzepakowym, do tego mięso i jest gitarka
Jak Geslerrowa zbankrutuje i wykupię od niej wszystkie restauracje to może Was zaproszę na to, bo wyszło nawet smaczne %-) może... Marynata: olej rzepakowy curry sól pieprz ziołowy rozmaryn kolendra cebula czosnek chilli keczup ognisty kotlin + suróweczka z cebulki czerwonej, papryczek marynowanych, ogórków kiszonych i dużej ilości pieprzu [...]
No nie ukrywam, trochę się sypnęło. Za każdym razem... %-) A tak poważnie, to sól, pieprz i przyprawa do pomidorów z Kamisa. Jakaś tam seria limitowana. Musze mieć zawsze dużo przypraw na nich bo mi tak najlepiej smakują :P
Maksym pione zawsze można przybic ;) Dideek - ja wrzucam z warzywami na patelnie i duszę. Nie mam czasu żeby osobno to robić, ale polecam tak jak mówisz. Najpierw podsmażyć wątróbka z cebulką na patelni na.koniec sól i pieprz a później jeśli lubisz to dorzucić jabłka pokrojone w kostkę i dusić aż zmiekna ;)
kult krwotok jest spowodowany wysuszeniem sie w nosie sluzy do tego sol morska chyba nie wie dokladnie jeszcze ale bede wiedzial.:) ps tamten artykuł bardzio mnei zaciekawił. nie wiedzialem ze umiarkowany tradzik mozna wylecz przy tak duzy % osob to nie bedzie nawet pełne 120% raczej polowa bo 20mg bierze sie jakos 11 miesiecy a nie 6. ale przy [...]
Co do chleba bo powstal taki ladny przepis. To tylko dopisze wersje dla leniwców Starczy zmieszać po równo maki żytniej i cieplej wody codziennie tak samo dodajac i mieszając i zakwas sie zrobi, dla niecierpliwych dodanie bakterii probiotycznych przyspieszy proces a dalej juz idzie zakwas karmimi i dolewamy wody i tak codzinnie. Chleb tez banał, [...]
Wlasnie znalazlam dzis zrobie cos takiego z niego. * jarmuż * czosnek - kilka ząbków * cebula * kawałek ostrej papryki, pieprz, sól * oliwa z oliwek extra virgin * opcjonalnie: łyżka śmietany i przyprawy (np: ocet balsamiczn y, oregano, curry) Na rozgrzaną patelnię z oliwą wrzucamy czosnek i drobno pokrojoną ostrą paprykę z [...]
Kiedyś obiecałam przepis na pietruszki, w końcu daję: Pietrszuki w parmezanowej skorupce: pietruszki obrać, pokroić wzdłuż na 3-4 kawałki, gotować na parze tylko 4 min. obtoczyć w mieszance 3/4parmezan + 1/4mąka(u mnie okriszowa 3000) + sól, pieprz włożyć na nałuszczoną blachę do gorącego piekarnika. piec jak frytki do zrumienienia i schrupienia [...]
Smak jest kwestią przyzwyczajenia. Sama bez cukru mogę żyć. Zarówno kawy i herbaty nie słodzie. Nie mówię, że nie lubię czasem coś słodkiego zjeść. Ale herbaty słodkiej już nie wypije. Właśnie wypiłam pierwszą w swoim w życiu odżywkę białkową o smaku waniliowym. Słodkie to to. W połowie zaczęłam się zastanawiać czy wypije do końca. Słodkie to że [...]
ja robię tak: dzielę serduszka na pół, odkrawam górę, oczyszczam ze skrzepów. wrzucam na patelnię z masłem klarowanym, pieczarkami i cebulą. smażę kilka minut na dużym ogniu, dolewam wodę, zmniejszam ogień i przelewam wszystko do rondelka. dolewam jeszcze trochę wody, przyprawiam (sól, pieprz, dużo majeranku) i duszę z 10-15 minut. później dolewam [...]
Ja z zoladkow zawsze robie ''flaki'' :-) Zoladki kroje w paski, dodaje posiekana cebule, czosnek, marchew i korzen pietruszki starte na tarce, zalewam woda i zazwyczaj mam jakis wywar z miesa ktore wczesniej pieklam, to dodaje. Sol, pieprz, papryka, majeranek lub jalowiec, troche imbiru i to chyba tyle. Gotuje sie dosc dlugo, ale pyszne wychodzi. [...]
ja robię tak: dzielę serduszka na pół, odkrawam górę, oczyszczam ze skrzepów. wrzucam na patelnię z masłem klarowanym, pieczarkami i cebulą. smażę kilka minut na dużym ogniu, dolewam wodę, zmniejszam ogień i przelewam wszystko do rondelka. dolewam jeszcze trochę wody, przyprawiam (sól, pieprz, dużo majeranku) i duszę z 10-15 minut. później dolewam [...]
No, przeczytałam cały ;) Od poniedziałku zaczynam jeść jak Obliques przykazała, pół tego tygodnia starałam się ogarnąć rozpustne ilości ww, ale chyba doszłam jak to umieścic w misce. Zrobiłam pasztet z przepisu Oveji (Ovei?) w konstelacji: jaś/zielona soczewica/cieciorka - z duszoną cebulą, papryką i pieczarkami + 1 jajco,koncentrat i przyprawy. [...]
z wlasnego doswiadczenia wiem, ze maka zytnia razowa nadaje sie tylko do pieczenia chleba, wszelkie ciasta robilam z maki pszennej razowej. na pierogi wystarczy tylko mąka, woda, sól i odrobina masła..
TATAR WOŁOWOWY Ja robię tak i śmiem twierdzić, że to najlepszy tatar jakiego jadłam, a jadłam ich sporo. Grunt to dobre mięso i mocne doprawienie (próbuj surowe mięso przed podaniem, będziesz zdziwiona ile soli i pieprzu przyjmie). Musztarda również robi tutaj wiele. Mięso: najlepiej polędwica wołowa, ale może być też ligawa Przyprawy: woda, [...]
no a co? dumni mieszkańcy Turynu (chyba o ile mnie pamięć nei myli) jak na sól podatek małozyli to sie wypieli i chleb bez soli piekli :-) i w dodatku sławny jest :-D Czyli babeczki z przepisu Krewetki tez maja szansę stac sie sławne %-)