sorbitol, ksylitol (40zł za kg - słodzisz jak sacharozą tylko 2z mniej w sumie wychodzi około 6x droższy od zwykłego cukru) to alkohole wywadzace się z cukrow prostych. Aspartam/sacharyna/cyklaminiany to syntetyczne intensywne środki słodzące. Są dużo bardziej słodkie od polioli a;e mają wady, natomiast naturalnym odpowiednikiem jest Stevia - [...]
zrobcie bezcukrowa wersje dla lowcarbowcow i nie slodzcie aspartamem bo po ostatnich postach wielu ludzi (w tym ja) boja sie to jesc. dajcie acesulfam albo stewie (stewie lepiej bo naturalna) Wiekszosć naszych produktów na dzień dzisiejszy słodzone jest sucralozą z dodatkiem acesulfamu. Stevia jest średnia smakowo jeśli chodzi o dosładzanie [...]
Raczej nie da rady, cukier jest substancją konserwującą. Ja już chcesz zdrowsze to zamiast normalnego cukru użyj ksylitolu. Gdzieś na necie widziałem ze stewią że niby ma właściwości grzybobójcze, ale głowy nie dam uciąć tak samo jak z ksylitolem, w tym roku pierwszy raz robiłem. to będzie tak 1kg owoców ok 15-20g pektyn stewia dla smaku [...]
Uzywałem stevii w tabletkach i słodzika sweetie gold. Powiem tak że słodząc powiedzmy herbatę wystarczyło wrzucić 1 tab sweetie gold i było w sam raz słodkie podczas gdy stevii 3 tab. Druga sprawa stevia nie za bardzo nadaję się do pieczenia ponieważ traci trochę słodyczy i trzeba rzucić więcej tabletek. Takie moje odczucia. Pozdro.
Widzę po opiniach na necie że stevia konkurencji nie ma i raczej sam się na nią skusze. Mam jakiś szajs z lidla "caan" 1200 sztuk za 5-6 zł już nie pamiętam dokładnie. Kawy to z tym wypić się nie da. Gorzkiej nie lubie, 2-3 słodziki nadal mało a daj 5 i smakuje jak błoto. Do tego ta bujda że odpowiada łyżeczce cukru. Zmieniony przez - SutSon w [...]
Wnioskuję z drugiego pytania, że jesteś aktualnie na redukcji. Tak, pozbądź się cukru, to jedno wielkie zło. Dobra alternatywa to np. Xylitol, albo Stevia (osobiście używam), bardzo słodki naturalny wyciąg z rośliny, który ma bardzo niski indeks glikemiczny i jest bardzo fajną alternatywą dla cukru. Co do makaronu - osobiście jestem zdania, by [...]
Skąd jesteś? Ja mogę dać Ci za free. Mnie stevia nie smakuje. Słodzić, słodzi, ale dodaje też smak, który mi nie podchodzi. Polecam każda inną formę słodzika. Dawno obalone mity dotyczące tego zła, a poprawia komfort życia zdecydowanie.
Do słodzenia dobry jest słodzik ziołowy STEVIA - nie zawiera aspartamu, robią go z jakiegoś paragwajskiego chwastu. Nie smakuje tak dobrze jak cukier ale wg mnie jest lepszy od słodzika z aspartamem. Można go trochę rozuścić w wodzie i dodać do twarogu albo do owsianki. Sosy ze słoika np pomidorowy bologneze, sa nawet ok. Tylko nie wolno dawać [...]
Masz mnóstwo przepisów - notabene bardzo prostych w wykonaniu "fit ciasta i desery", do tego - gorzka czekolada, kakao, czy nawet jakiś słodzik (ksylitol, stevia) dodany do omleta osłodzi posiłek ;-)
Sprawdzaj skład, czasem stevie łączą z aspartamem , jeżeli jest 100% stevia to śmiało :-) Ja osobiście używam cukier brzozowy bo inne mi nie podchodzą.