Postaraj się dodawać również inne źródła składników odżywczych. Bazowanie ciągle ns ryżu, pieczywie, ziemniakach, piersi, wołowinie, oliwie nie będzie dobre w dłuższym czasie. Masz do wyboru różne kasze, płatki, bataty, ryby, orzechy. Zbyt duża ilość oliwy. Zmniejsza ją i daj rybę morską, orzechy.
[...] przyjmuje w postaci suplementu. Ogólnie elektrolity zapewniam z wody wysoko zmineralizowanej (np. Muszynianka). Orzechy włoskie spożywam raz na kilka dni, ale w diecie mam orzechy nerkowca, włoskie, ziemne, migdały ("żongluje" orzechami, gorzką czekoladą i kokosem). Boczek wprowadziłem niedawno bo słyszałem, że tłuszcz z boczku rano ma lepszą [...]
Ja mam tylko smalec,olej tloczony na zimno i orzechy nie ma sensu dawac wiecej a tak strzele z glowy sma smalec kostka 1 zl oliwa 14 tran zalezy od firmy do 15 zl moze byc i na 2mc orzechy nie są konieczne ale tez kilka zl zmiescisz sie w 50 zl pewnie zalezy ile czego smalcu i orzechow
Domer ze śniadaniem skłaniam się bardziej do tej drugiej wersji ponieważ zawsze z rana mam mało czasu a tak zblenduje odżywkę + płatki + orzechy i gotowe. Co do urozmaicenia posiłków to sprawdzałem ile ma mniej więcej te 120g kurczaka a indyka i ryż a kasza,dużej różnicy w tym nie ma (kwestia +- ww/tłuszczy) po prostu będę zmieniał te składniki. [...]
[...] jeśli masz problemy logistyczne z dietą - jak najbardziej tak. Ryby z puszki - sporadycznie. Twaróg, jeśli już (dla mnie brr i fuj), to półtłusty. Orzechy arachidowe to nie orzechy, tylko fasola (pod względem biologicznej systematyki), o złych proporcjach kwasów tłuszczowych i często zanieczyszczone alfatoksynami. Masło orzechowe z nerkowców, [...]
[...] W podaży tłuszczów liczą się proporcje kwasów tłuszczowych. Masło z orzechó arachidowych, to zrócdło omega 6, których i tak jest za dużo w diecie. Orzechy arachidowe to nie orzechy tylko fasola. Często skazone alfatoksynami. Tak samo byłoby zle gdybyś miał 150 g oliwy/masła/smalcu. To jest chora ilość, tak samo jak przeszacowany wydaje mi się [...]
[...] do gluten free to oznacza to, że na tej samej 'taśmie technologicznej' nie są wytwarzane produkty z zawartością glutenu. Tak samo kupując powiedzmy strzelam keczup możesz mieć napisane 'może zawierać śladowe ilości orzechów'. Nie oznacza to, że do keczupu dodają orzechy, tylko że na tej samej taśmie mogą produkować coś co owe orzechy zawiera ;-)
Owoce daj świeże, a nie w syropie. Podobnie orzechy ziemne lepiej zamienić na inne orzechy, nasiona. Sporo nabiału. Warto zmieniać go na różne rodzaje mięs, ryby, podroby.
[...] Odpowiadając zatem na pytanie - absolutnie nie ma powodów ku temu by rezygnować z tłuszczów nienasyconych. Do zdrowych i potrzebnych tłuszczy zaliczamy właśnie orzechy (np. migdały, orzechy włoskie), awokado, pestki dyni, oliwa z oliwek, olej lniany itp. Nie znaczy to też, że należy rezygnować z tłuszczy nasyconych. Grunt to [...]
[...] kwestie przemiany materii raczej nie, tutaj kluczem bedzie zbilansowanie diety tak, aby wykorzystac produkty wspomagajace regularne wyproznianie sie 4, Jadam czasem orzechy ziemne Felixa z solą, wyczytalem żeby jeść bez soli, i że mają nie koniecznie dobry wpływ na trawienie. Pisało coś o enzymach. Nie bardzo miałem czas czytać dalej bo [...]
[...] wszystkim należy się zastanowić co jest powodem tych problemów. Bez wątpienia nie jest to dziedziczne, tak jak się Tobie wydaje. Wynika z błędów w diecie. 4, Jadam czasem orzechy ziemne Felixa z solą, wyczytalem żeby jeść bez soli, i że mają nie koniecznie dobry wpływ na trawienie. Pisało coś o enzymach. Nie bardzo miałem czas czytać dalej bo [...]
Ja bym nie demonizował orzechów ziemnych samych w sobie, tak naprawdę są źródłem omega 6 ale nie jakimś dużym około 15 g LA na 100, więcej ma słonecznik, orzechy włoskie czy pestki dynii. Sama w sobie omega 6 również są ok, tylko nadmiar może oczywiście szkodzić. Czym innym jest jednak masło orzechowe z fissztaszków, a co innnego same nieprażone [...]
[...] posiłki dziennie. W każdym z nich bazą niech będzie produkt zawierający białko, tzn. produkty takiej jak: - chude mięso - chude ryby - jaja - nabiał - rośliny strączkowe - orzechy, pestki dyni itd. - odżywki białkowe To co wymieniłam wyżej jest absolutną podstawą każdego posiłku. Odpowiednio skomponowany posiłek powinien zawierać minimum 30g [...]
Akurat białko w orzechach nie jest szczególnie istotne. Większą uwagę bym zwrócił na tłuszcze, czy istotne składniki mineralne. Zarówno olej jak i orzechy są źródłami tłuszczów, więc teoretycznie można je zamieniać tak aby ogola podaż kcal i składników odżywczych była prawidłowa. Olej jednak używamy do smażenia. Obawiam się więc, że jeżeli nie [...]
Tutaj akurat prosta sprawa Whey + wafle ryżowe + orzechy pierś z kurczaka wędzona (biedra lub lidl) + wafle i orzechy płatki owsiane ryżowe orkisowe czy inne wystarczy tylko zalać wodą i poczekać aż napęcznieje tuńczyka w puszce masz gotowego też w biedronce, pieczywo też spokojnie można wszamać. można strasznie dużo wykombinować z gotowych już [...]
[...] ziemne Tak, orzeszki ziemne. Od tak dawna ostrzegano nas przed tłuszczem zawartym w orzechach, że być może w ogóle nie bierzemy pod uwagę tego rodzaju pożywienia. Ale orzechy łącznie z ziemnymi, choć oficjalnie należą do strączkowych mają wiele cennych składników odżywczych. Orzeszki ziemne zawierają białko, błonnik, magnez, witaminę E, [...]
[...] czyli pochodzące z produktów mlecznych, mięsa i większości margaryn. W istocie, jeśli nie zjadasz produktów bogatych w odpowiedni rodzaj tłuszczów, takich jak ziarna, orzechy i ryby, prawdopodobnie cierpisz na ich niedobór. Większość ludzi w krajach zachodnich spożywa za dużo tłuszczów, nasyconych, które szkodzą, a za mało nienasyconych, [...]