[...] i pokrojoną na duże kawałki cebulę oraz przyprawy ziołowe. Podlać bulionem lub wodą (aby kotlety cały czas były przykryte). Całość dusić do miękkości. Jak już będzie gotowe wyjąć cebulę oraz liście laurowe i ziele angielskie, a sos zagęścić mieszaniną chłodnej wody z mąką. Doprawić solą i świeżo mielonym pieprzem. Przy przygotowaniu [...]
Baranek/owieczka z masła Czym byłby świąteczny stół każdej STONKI gdyby zabrakło na nim MASŁA? 8-) W ten odświętny dzień warto je podać w specjalnym wydaniu. ;-) Potrzebujemy: - kostkę mocno schłodzonego masła min. 82 % - nóż + dodatki na nos/oczy/rogi baranka i dekorację talerzyka(u mnie: czarnuszka, kawałek rzodkiewki, pieprz, kawałek [...]
Sos "śmietanowo"- chrzanowy bez śmietany (orzechowo- chrzanowy);-) Podstawa: - szklanka namoczonych orzechów nerkowych (moczyć min. 12h) - nieco ponad ½ szklanki wody przegotowanej Przygotowanie: Orzechy namoczyć w wodzie, po namoczeniu wylać wodę. Następnie zmiksować orzechy z ponad połową szklanki przegotowanej wody (oczywiście nie z tą po [...]
[...] 2. Brokuły ugotować 3. Na patelni, najlepiej typu wok lekko usmażyć 3-4 ząbki czosnku pokrojone w plasterki, albo zgniecione na niewielkiej ilości masła 4. Dodać brokuły + masło ( ilość dowolna, ja daję prawie pół kostki %-)) i płatki migdałowe uprażone 5. Chwilę poszmieszać, posolić do smaku i gotowe. Mniam :-D http://i47.tinypic.com/k4fdbc.jpg
[...] siekamy bądz przeciskamy przez praskę, podsmażamy na maśle i wrzucamy na to grzyby, musi być gorąco żeby grzyby się porządnie usmażyły i oddały wodę do atmosfery. Jak już są gotowe i jeszcze ciepłe wrzucamy je do blendera/melaksera, dodajemy awokado w kawałkach, przyprawy i surowe jajo + sól i przyprawy wedle gustu. Mielimy to na jednolitą masę [...]
[...] filetu położyć kawałek pomidora i sera - zawinąć każdą roladkę w szynkę - wrzucić na rozgrzane masło klarowane i posypać ziołami - smażyć po 2-3 minuty z obydwu stron i gotowe UWAGA! Fileciki muszą być cienkie i najlepiej unikać podwójnych warstw przy zawijaniu- inaczej mięso może się nie dosmażyć. Polędwiczki można też piec w piekarniku, [...]
[...] Przykrywamy folią aluminiową (możemy zrobić kilka dziurek w folii) i wstawiamy do rozgrzanego piekarnika (175 stopni) na około 30 min (musimy sprawdzać, kiedy mięsko będzie gotowe). Po upieczeniu możemy obrać czosnek z łupinek i dodać do serwowanego dania. Uwielbiam! :) SMACZNEGO :) 1 roladka ok 169 kcal/ 21 g B/ 5g T/ 9g WW [...]
Low Carb Pesto z cukinii z indykiem /ObrazkiSFD/zdjeciaSFD/8a8ec5e1b3e44efe8234bdd3782f351f.png składniki: - mięso z indyka (w przepisie 400gr) - 2 cukinie - duża garść liści bazylii (mnie poszła cała doniczka) - orzechy włoskie 10gr (lub inne najlepiej piniowe,ale włoskie też się sprawdzają) - oliwa z oliwek - cebula, czosnek, przyprawy 1. [...]
wczoraj podawałam na imprezie, bardzo się przyjęły. Zdrowy deser czyli... PRALINY/TRUFLE JAGLANE /ObrazkiSFD/zdjeciaSFD2/0681ecc84e1c460d8af47801fc369c85.jpg SKŁADNIKI: (na około 30-40 pralinek) 140g suchej kaszy jaglanej 120g zmielonych orzechów włoskich duuużo cynamonu opcjonalnie: miód do posłodzenia (ja robiłam bez) Do obtaczania: kakao [...]
[...] na okolo 40-50 min w okolo 180-200 stopni, moj pierkanik slaby jest wiec dalam niby 200, ale mysle ze 180 bedzie akurat pieczemy az bedzie w srodku wypieczone dobrze, sprawdzamy patyczkiem i gotowe :) mozna podacwac ze smietana/jogurtem + banaem i kakao lub maslem orzechowym pysznosci /ObrazkiSFD/zdjeciaSFD2/2271fcc2e38a4cb29c200a2bb4650a57.JPG
[...] - wkładamy szynkę do garnka - doprowadzamy do wrzenia - jak wrze, zmniejszamy temperaturę - gotujemy pod przykryciem 50 min - i gotowe ***** można też w szybkowarze ok. 30 min ***** w piekarniku parowym ok 50 min /ObrazkiSFD/zdjeciaSFD2/6a34875cde4c466d8ecdbdc9db768efd.jpg Zmieniony przez - Gesti w [...]
Gulasz drobiowy z suszonymi pomidorami, porem i natką U mnie: - 350 g mięsa z piersi kurczaka (oczywiście, indyk też się nada. uwaga! smaczne też z dorszem! ;-D) - 3 łyżki oliwy - por - 1 średnia cukinia - 1 duża papryka czerwona - 6 połówek suszonych pomidorów (najlepiej bio, suszone na słońcu, solone - bo te z zalewy są zwykle w oleju [...]
Tortilla razowa z indykiem i pastą z czerwonej fasoli: /ObrazkiSFD/zdjeciaSFD2/1b9fd563b9a240e682465d92586de769.jpg Tortilla: z przepisu Etrali na naleśniki żytnie, tylko że daję mniej wody i nie odkładam do lodówki.Można go znaleźć tutaj: http://www.sfd.pl/Lady_w_kuchni,_czyli_nasze_babskie_przepisy_%3B_-t696301-s28.html Robię je także grubsze. [...]
[...] - przygotowywana przez polska masterchef Basie Ritz ;) ja go upraszczam do takiej wersji Składniki na 2 porcje: ok. 200 g polędwicy wołowej drobno posiekanej, ewentualnie gotowe mięso na tatr 2 żółtka 30 ml oliwy extra vergine 15 g musztardy Dijon 1 ogórek kiszony łyzka kaparów pół cebuli łyżka posiekanej drobno natki pietruszki sól świeżo [...]
[...] moździerzu.Fasolkę należy wcześniej ugotować lub uparować wrzucić na patelnię i lekko zrumienić z olejem kokosowym a potem to co utłuczone przez minutkę potrzymać na ogniu i gotowe:) Zmieniony przez - tolka2012 w dniu 2013-07-21 16:48:26 Zmieniony przez - tolka2012 w dniu 2013-07-21 16:52:25 [...]
Kopytka z soczewicy (z dedykacją dla Gaji :-D) koło 300 g soczewicy czerwonej 110g mąki gryczanej przyprawy: sól, pieprz, imbir, kurkuma Do podsmażenia będzie potrzebna odrobina masła klarowanego - u mnie wystarczyło 5 g. Soczewicę ugotować tak, żeby nasionka jeszcze nie zaczęły się rozpadać całkiem, trzeba wyczuć ten moment tuż przed, żeby jej [...]