...
Napisał(a)
Morales mógłbyś mi wytłumaczyć czemu cholesterol po zjedzeniu żółtka jajka nie wzrasta? W 100g jest go bodajże 1060mg
...
Napisał(a)
80% cholesterolu syntezuje wątroba, więc nawet jak nie dostarczysz go z pokarmu, to i tak zostanie wyprodukowany. Żółtka jaj zawierają lecytynę która neutralizuje cholesterol, nie mówiąc o tym że jest to bomba witaminowo-mineralna i wyrzucanie żółtka to zwykłe marnotrawstwo. Do tego dobra dieta jest bogata w dobre tłuszcze takie jak tran (EPA), oleje roślinne i orzechy (roślinne sterole) które obniżają cholesterol i utrzymują nasz układ krążenia w dobrym stanie. Do tego aktywność ruchowa podnosi poziom HDL, czyli dobrego cholesterolu. Co więcej, badania pokazują, że zmieniając tryb życia można cofnąć zmiany miażdżycowe.
Wniosek jest taki, że zabija nas wysoko przetworzone jedzenie i słodycze (izomery trans), brak aktywności ruchowej i papierosy, czego skutkiem są nadwaga, cukrzyca i choroby wieńcowe. Ja mam 39 lat, jem całe jajka od dziecka a wyniki badań mam jak młody bóg grecki
Wniosek jest taki, że zabija nas wysoko przetworzone jedzenie i słodycze (izomery trans), brak aktywności ruchowej i papierosy, czego skutkiem są nadwaga, cukrzyca i choroby wieńcowe. Ja mam 39 lat, jem całe jajka od dziecka a wyniki badań mam jak młody bóg grecki
...
Napisał(a)
Co nie zmienia faktu, że stereotyp jest taki, że jak mówię komuś że jem codziennie 6 jaj to robi wielkie oczy jakbym już prawie umierał od cholesterolu :P No ale jak takie masz twarde dowody, a jajecznica bez żółtek jest do tego niedobra, to nie ma się co spierać :)
Polecane artykuły