Podwyższone stężenie cholesterolu we krwi przyczynia się do powstawania blaszki miażdżycowej, będącej przyczyną choroby niedokrwiennej serca.
Cholesterol możemy podzielić na dwie frakcje: LDL (cholesterol o niskiej gęstości i HDL (cholesterol o wysokiej gęstości). Obniżony poziom HDL i podwyższony LDL są istotnymi czynnikami choroby niedokrwiennej serca.
Badania naukowe dowiodły, że spożycie 25-50 gramów białka sojowego dziennie przyczynia się do obniżenia poziomu cholesterolu LDL we krwi. Działanie to widoczne jest szczególnie u pacjentów ze znacznie podwyższonym poziomem LDL. Dieta bogata w białko sojowe zmniejsza także stężenie całkowitego cholesterolu (Tchol) i triglicerydów.
Dobroczynny wpływ białka sojowego widoczny jest głównie u pacjentów z wyraźnie podwyższonym poziomem cholesterolu. Wniosek płynący z wyników tego badania jest prosty: spożywanie soi jest sposobem na obniżenie cholesterolu poprzez stosowanie zdrowej diety.
Źródło: Circulation
a gdyby tak dodac soje do diety te 25gr na cyklu obnizajac zly cholesterol ldl jednoczesnie stosowac cykle z uzyciem srodkow ktore nie maja tak duzego wplywu na obnizenie hdl jak orale tren itp.jechac non toper na;[wszystkie testy,deca,bold,primka bodajze master] wtedy teoretycznie mozna by zminimalizowac tworzenie sie plytki miazdzycowej i kojfnac na zawal za np.40 a nie za 10 lat.to by nie byl zly wynik mysle