SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

grill elektryczny a smażenie

temat działu:

Odżywianie i Odchudzanie

słowa kluczowe: , ,

Ilość wyświetleń tematu: 25017

Nowy temat Wyślij odpowiedź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 2 Napisanych postów 49 Wiek 37 lat Na forum 15 lat Przeczytanych tematów 1275
Ciekawi mnie jedna rzecz: czym tak naprawdę różni się grillowanie na grillu elektrycznym od smażenia na patelni teflonowej? Smażenie, wiadomo, niezdrowe i niepolecane. O grillu elektrycznym, tu na forum, są raczej dobre opinie. Wiadomo, że podczas smażenia degraduje się tłuszcz jak i mięso czy ryba, a jak nie damy tłuszczu to się przypali. A co z grillem? Przecież tam też mięso leży na rozgrzanym metalu i jeszcze nie daje się tłuszczu... Jak to jest, że potrawa się nie przypali i nie ulegnie jakimś niekorzystnym przemianom chemicznym? Nie posiadam takiego urządzenia więc nie wiem jak wygląda w praktyce proces takiego grillowania, może o czymś nie wiem? Prosiłbym o przybliżenie tematu jeśli się ktoś orientuje.

Mięśnie mówią NIE, ja mówię TAK!
Arnold Schwarzenegger

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Znawca
Szacuny 42 Napisanych postów 121 Wiek 27 lat Na forum 7 lat Przeczytanych tematów 78
Gotowanie w wodzie, na parze, smażenie, grillowanie - sposobów na przyrządzenie potrawy jest naprawdę wiele. Różnią się one nie tylko długością obróbki termicznej aby produkt był zdatny do spożycia ale również smakiem po przyrządzeniu.
Ze względu na różnorodność procesów obróki termicznej bardzo wiele osób staje przed pytaniem - który jest najzdrowszy?
Smażenie vs Grillowanie

Jedną z zalet smażenia potraw jest ich specyficzny smak oraz faktura np. ziemniaki smażone na oleju będa dużo bardziej chrupkie niż te z piekarnika dodatkowo ta metoda cechuje się szybkością i wygodą przygotowania. Jednak sporym minusem jest to że jest ona poprostu niezdrowa. W tłuszczach podczas smażenia powstają toksyczne związki takie jak rakotwórcza akroleina. Ma to dużą zależność również od tego jakiego rodzaju tłuszczu użyjemy - dużo lepszym rozwiązaniem jest smażenie na oleju kokosowym niż przykładowo rzepakowym.
Do kolejnych wad należy również obniżenie wartości odżywczej produktu, podczas smażenia utlenia się część witamin takich jak A, D, E czy B6.

Grillowanie uchodzi za bardzo niezdrowy sposób obróbki termicznej, jednak wbrew pozorom jest dużo bardziej racjonalną formą obróbki niż smażenie.
Główną zaletą jest to że w grillowaniu nie jest nam potrzebny dodatek tłuszczu oprócz tego który jest wytapiany.
Ponadto grillowanie trwa dość krótko przez co w produkcie zachowujemy większą ilość składników odżywczych.
Warto jednak wybrać grill z odpowiednią wentylacją oraz zamarynować mięso przed grillowaniem. Pozwoli nam pozbyć się nadmiaru toksycznych substancji, zachować więcej wartości odżywczych oraz skrócić czas przygotowania.


Ekspert SFD
Pochwały Postów 686 Wiek 32 Na forum 11 Płeć Mężczyzna Przeczytanych tematów 13120

PRZYSPIESZ SPALANIE TŁUSZCZU!

Nowa ulepszona formuła, zawierająca szereg specjalnie dobranych ekstraktów roślinnych, magnez oraz chrom oraz opatentowany związek CAPSIMAX®.

Sprawdź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 2 Napisanych postów 49 Wiek 37 lat Na forum 15 lat Przeczytanych tematów 1275
Nikt nie podejmie się próby wyjaśnienia? Nie lubię robić czegoś "bo tak". Często na forum przewijają się oklepane porady, ale ja poszukuję pełniejszej wiedzy. Myślę, że na całym forum znajdzie się ktoś zorientowany

Mięśnie mówią NIE, ja mówię TAK!
Arnold Schwarzenegger

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 2 Napisanych postów 110 Na forum 14 lat Przeczytanych tematów 775
Grill jest ok.
1

Lubie zupki chinskie

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
domer ODŻYWIANIE Moderator
Ekspert
Jest liderem w tym dziale Szacuny 6278 Napisanych postów 76084 Wiek 39 lat Na forum 20 lat Przeczytanych tematów 755107
Zalezy od tego co chcesz grillowac i od tego jaki masz grill. Nie ma takich, na ktore polozysz rybe czy piers bez przerwacania na druga strone i nie przyklei sie. Trzeba przekrecic po paru min., ew. piec na folii aluminiowej. Sa tez grille z kratka, taka jak w zwyklych grillach, lub kombiwarach gdzie az tak bardzo mieso nie przyklei sie.

Moderator działu Odżywianie

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 2 Napisanych postów 49 Wiek 37 lat Na forum 15 lat Przeczytanych tematów 1275
No tak, to w takim razie równie dobrze mógłbym położyć mięso na suchą patelnię... myślę, że jednak szybko by się zwęgliło, nawet z przewracaniem... Jeśli grill niczym by się nie różnił to też mogłyby się w mięsie wytwarzać rakotwórcze związki i wtedy nie byłoby ono już zdrowe, a według opinii na forum tak nie jest. Może tajemnica tkwi w jakimś szczególnym sposobie rozprowadzania ciepła, albo płyta grilla ma jakiś termostat i nie nagrzewa się do dużych temperatur???? Skoro smażenie jest niezdrowe, a grillowanie grillem elektrycznym zdrowe, to jakaś różnica musi być...
2

Mięśnie mówią NIE, ja mówię TAK!
Arnold Schwarzenegger

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
s.m.p.a. ODŻYWIANIE
Ekspert
Szacuny 431 Napisanych postów 56364 Wiek 37 lat Na forum 17 lat Przeczytanych tematów 184874
smażenie jest niezdrowe na tłuszczu jeśłi smażysz bez tłuszczu to inna sprawa....
Z reguły mówiąc smażenie większość z nas ma na myśli smażenie na czymś...
Są specjalne patelnie grillowe zainwestuj jeśli masz kasę .

Niedostępny do odwołania. Zdrowia dla WSZYSTKICH!

https://www.facebook.com/pages/Wszystko-Ch**/363238457019620 

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Koniu151 Moderator
Ekspert
Szacuny 3036 Napisanych postów 51767 Wiek 34 lat Na forum 18 lat Przeczytanych tematów 349884
ja "smażę" na wodzie, szybko się robi, pod przykrywką z przyprawami mięsko jest eleganckie.

pzdr/

TRENER PERSONALNY/(PSYCHO)DIETETYK ONLINE. POMOC W UKŁADANIU DIET I TRENINGOW ONLINE.
KONTAKT: [email protected]

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 2 Napisanych postów 49 Wiek 37 lat Na forum 15 lat Przeczytanych tematów 1275
s.m.p.a. to znaczy, że w smażeniu zły jest tylko tłuszcz? Myślę, że chodzi tu też o bardzo wysoką temperaturę, która doprowadza do niekorzystnych przemian w strukturze chemicznej mięsa, ryby czy czegoś innego co się smaży. Tak samo jak pieczenie w maksymalnych temperaturach, mimo, że nie dodaje się tłuszczu, może prowadzić do wydzielania się szkodliwych związków. Poza tym smażąc bez tłuszczu ciężko byłoby uniknąć przypalenia, a wtedy to już rakotwórcze związki gwarantowane. Dlatego nie daje mi spokoju ten grill. Jeśli mięsko leży sobie po prostu na rozżarzonym metalu o wysokiej temperaturze to czy nie ulega jakiejś degradacji, niezależnie czy jest tłuszcz, czy nie?? Orientuje się ktoś może do jakiej temperatury rozgrzewa się płyta grilla? Chciałbym usłyszeć racjonalne argumenty czy taki grill jest zdrowy czy nie.

Mięśnie mówią NIE, ja mówię TAK!
Arnold Schwarzenegger

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
domer ODŻYWIANIE Moderator
Ekspert
Jest liderem w tym dziale Szacuny 6278 Napisanych postów 76084 Wiek 39 lat Na forum 20 lat Przeczytanych tematów 755107
Chodzi glownie o tluszcz, na ktorym smazysz. Ulega on utlenieniu i powstaja wolne rodniki. Oczywiscie surowiec, ktory chcemy upiec czy usmazyc tez ma znaczenie, ale mowimy glownie o piersi, rybach czy wolowinie, tutaj nie ma obawy jezeli nie przypalimy miesa.

Moderator działu Odżywianie

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
s.m.p.a. ODŻYWIANIE
Ekspert
Szacuny 431 Napisanych postów 56364 Wiek 37 lat Na forum 17 lat Przeczytanych tematów 184874
j/w jak ich nie zwęglisz będzie ok, a o to naprawdę ciężko.

Niedostępny do odwołania. Zdrowia dla WSZYSTKICH!

https://www.facebook.com/pages/Wszystko-Ch**/363238457019620 

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 2 Napisanych postów 49 Wiek 37 lat Na forum 15 lat Przeczytanych tematów 1275
Aha, czyli mówicie, że głównym zagrożeniem jest utleniający się tłuszcz. Mięsko można grillować, piec, dusić czy smażyć bez tłuszczu i nie ma co aż tak panikować o jakieś niekorzystne przemiany chemiczne, byleby nie przypalić... Spoko, dzięki za opinie:)

Mięśnie mówią NIE, ja mówię TAK!
Arnold Schwarzenegger

Nowy temat Wyślij odpowiedź
Poprzedni temat

Masować czy redukować?

Następny temat

TA DIETA MUSI BYĆ JUZ DOBRA! EKSPERCI ZAJŻYJCIE

WHEY premium