„Do jedzenia nadaje się wszystko, co podlega zepsuciu i gniciu, ale jeszcze zanim to nastąpi". Przykładowo, oczyszczona biała mąka nie zepsuje się w przeciwieństwie do świeżo zmielonego pełnego ziarna. Szczury karmione białą mąka a nie ziarnem, szybko umierają z wycieńczenia. U osób stosujących tego typu skrobie, a szczególnie łączona z tłuszczami i cukrem - drożdżówki, zapycha się i z czasem twardnieje wątroba. Pomyśl o tym, jak często spożywasz takie "smakołyki" i jak wtedy się czujesz?
A z jakiej mąki najczęściej zjadasz różne potrawy np. chleb, ciasta, kluseczki?
Jeśli porównasz dwie grupy szczurów, z których jedna odżywia się wyłącznie surowymi pokarmami, druga zaś gotowanym pożywieniem, przekonasz się, że szczury z pierwszej grupy żyją średnio trzy lata, zaś szczury z drugiej grupy ledwo dożywają do dwóch lat. Eksperymenty dr Pottengera na kotach karmionych surowym i pasteryzowanym mlekiem dały podobne rezultaty, przy czym koty karmione pasteryzowanym mlekiem często chorowały na choroby przypisane ludziom, a w trzecim pokoleniu miały nawet problemy z rozmnażaniem się.
W Japonii przeprowadzono serie eksperymentów, w których testowano myszy. Badacze Okada i Sano z Wydziału Biochemii Rządowego Instytutu Chorób Zakaźnych karmili myszy mlekiem surowym oraz podgrzewanym przez 30 minut w temperaturze 60, 80, 100, 120 i 140ºC. Każda grupa, u której liczono wartość przyrostu wagi, liczyła po 10 myszy. Badania wykazały, że myszy karmione mlekiem ogrzewanym do 60 ºC, ważyły 20% mniej niż karmione mlekiem surowym, zawierającym naturalne enzymy i struktury białek. Reszta myszy nie dotrwała do końca eksperymentu. W grupie myszy karmionych mlekiem ogrzewanym do 80ºC trzy myszy zdechły ciągu 3 tygodniu, myszy z kolejnej grupy zjadające mleko podgrzewane do100ºC, pozdychały w ciągu 2 tygodni, myszy zjadające mleko podgrzewane do 120ºC przetrwały zaledwie 1 tydzień, a ostatnia grupa (140ºC ) zdechła po 3-5 dniach.
Czy ktoś z Twojej rodziny pije takie pasteryzowane mleko lub UHT - podgrzewane aż do 1000ºC?
Więcej na temat mleka tutaj
Co oznacza w przypadku ludzi, unikanie nadmiaru „martwych" posiłków w tym pasteryzowanych produktów, sztucznych witamin, syntetycznych leków, a zarazem wzbogacanie pożywienia w „żywe" potrawy pełne enzymów oraz w najwyższej klasy suplementy bogate w enzymy?
W przypadku ludzi oznacza to dodatkowe 20-30 lat życia w pełni zdrowia, sprawności fizycznej i umysłowej oraz znaczne spowolnienie procesów starzenia się organizmu.
źródło http://www.euromentor.org.pl/autoryzacja/subskrypcja_nr200503.html
wg mnie interesujący artykuł
Kudowa Zdrój noclegi hotele http://www.kudowazdroj.net