...
Napisał(a)
Od 10g maki jeszcze nikomu pupa nie urosła...:P A ja lubie tak na chrupko gdy sie zdeka przypiecze...:D
Ważne aby w życiu wyznaczyć jakiś cel i realizować go.
...
Napisał(a)
wiem ze sie nie myle bo oliwa z oliwek to olej ale bardzo dobrej jakos stad cena ;) chyba ze tak
Wychowany na Polskiej ziemi mych korzeni sie nie wypre
http://www.sfd.pl/Moje_Skromna_Domowa_Siłownia-t754975-s3.html#post11
...
Napisał(a)
oliwa z oliwek "zwykla" o ile wiem nadaje sie do smazenia (oprocz potraw typu stir-fry i technik polegajacych na krotkim smazeniu na duzym zarze). oliwa "extra virgin" (prawdziwa) zaczyna sie palic... to z moich doswiadczen.
wrzuc zdjecia jeszcze raz bo nie potrafie tego sobie jakos wyobrazic
Zmieniony przez - erufiku w dniu 2009-03-01 12:15:01
wrzuc zdjecia jeszcze raz bo nie potrafie tego sobie jakos wyobrazic
Zmieniony przez - erufiku w dniu 2009-03-01 12:15:01
...
Napisał(a)
A ja tam nie używam oliwy z oliwek... Jadę na teflonie z bardzo małą ilością oleju palmowego, taka malutka aby jedynie patelnia się zarosiła kropelkami a później jeżeli potrzeba to podduszam pod przykryciem z mała ilością wody... Hmmm...:D
A co o Tym myślicie...?:
Papryka zielona 90g
Pomidor 115g
Pieczarki 100g
Kurczak 80g
Cebula 50g
Kasza Gr. 70g
Fasola 40g
Sos 50g
Ser Żółty 10g
Przygotowanie:
Paprykę, pomidora, cebule, pieczarki kroje na drobne kawałki i wrzucam na patelnie.. Podsmażam to... Po 3min dolewam wody i przykrywam przykrywka...
Pierś z kurczaka wcześniej przyprawiona ziołami itp składam na pół i pomiędzy płaty wkładam ser. Podpiekam na osobnej patelni i później dorzucam do pozostałych składników... Po jakiś kilku minutach dodaje sos* i fasole, 2 min później wsypuje na talerz z wcześniej ugotowana kasza...:D
sos* Może to być jakiś koncentrat pomidorowy z ziołami albo gotowy ze słoika..
Zamieścił bym foto ale już zjadłem a bateria w aparacie mi padła...:P
Razem 500kcal
A co o Tym myślicie...?:
Papryka zielona 90g
Pomidor 115g
Pieczarki 100g
Kurczak 80g
Cebula 50g
Kasza Gr. 70g
Fasola 40g
Sos 50g
Ser Żółty 10g
Przygotowanie:
Paprykę, pomidora, cebule, pieczarki kroje na drobne kawałki i wrzucam na patelnie.. Podsmażam to... Po 3min dolewam wody i przykrywam przykrywka...
Pierś z kurczaka wcześniej przyprawiona ziołami itp składam na pół i pomiędzy płaty wkładam ser. Podpiekam na osobnej patelni i później dorzucam do pozostałych składników... Po jakiś kilku minutach dodaje sos* i fasole, 2 min później wsypuje na talerz z wcześniej ugotowana kasza...:D
sos* Może to być jakiś koncentrat pomidorowy z ziołami albo gotowy ze słoika..
Zamieścił bym foto ale już zjadłem a bateria w aparacie mi padła...:P
Razem 500kcal
Ważne aby w życiu wyznaczyć jakiś cel i realizować go.
...
Napisał(a)
HUTNIK nie wiem jak u ciebie czytanie ze zrozumieniem ale FOCUS przyznał mi racje a nie tobie. Oliwa z oliwek jest dobra do sałatek i wszystkiego na zimno. do smażenia powinno uzywać sie innych tłuszczy.
Inną niż extra virgin u mnie ciężko znależć.
Inną niż extra virgin u mnie ciężko znależć.
rower-power
...
Napisał(a)
Cytuję Charona -
"Smażymy najlepiej na tłuszczach nasyconych, stałych w temperaturze pokojowej, które są najbardziej stabilne podczas ogrzewania, a więc olej kokosowy, palmowy, smalec. Do w miarę krótkiego smażenia przy niewysokich temperaturach możemy użyć tłuszczów jednonienasyconych - oliwa z oliwek, olej rzepakowy.
Nie smażymy na tłuszczach wielonienasyconych - olejach lnianym, kukurydzianym, słonecznikowym, sojowym, tranie
Margaryny utwardzane pomimo tego, że pod wpływem procesu uwodarniania przyjęły właściwości tłuszczów nasyconych i są trwałe, to zawierają one kwasy tłuszczowe trans (transizomery), najgorsze i najbardziej niezdrowe tłuszcze jakie ludzkość wymyśliła "
"Smażymy najlepiej na tłuszczach nasyconych, stałych w temperaturze pokojowej, które są najbardziej stabilne podczas ogrzewania, a więc olej kokosowy, palmowy, smalec. Do w miarę krótkiego smażenia przy niewysokich temperaturach możemy użyć tłuszczów jednonienasyconych - oliwa z oliwek, olej rzepakowy.
Nie smażymy na tłuszczach wielonienasyconych - olejach lnianym, kukurydzianym, słonecznikowym, sojowym, tranie
Margaryny utwardzane pomimo tego, że pod wpływem procesu uwodarniania przyjęły właściwości tłuszczów nasyconych i są trwałe, to zawierają one kwasy tłuszczowe trans (transizomery), najgorsze i najbardziej niezdrowe tłuszcze jakie ludzkość wymyśliła "
rower-power
...
Napisał(a)
a ty wkleiles artykul ktory potwierdza moja teze ;))
Wychowany na Polskiej ziemi mych korzeni sie nie wypre
http://www.sfd.pl/Moje_Skromna_Domowa_Siłownia-t754975-s3.html#post11
...
Napisał(a)
no raczej nie bardzo. jedyne co tam pisze na Twoja strone to to że mozna smazyc na oliwie gdy okres smazenia bd bardzo krotki, ale ja i tak preferuje jakis smalec
...
Napisał(a)
a ja smaze na oliwie z oliwek wszystko i jestem zadowolony na smalcu tylko jajecznice;)
Wychowany na Polskiej ziemi mych korzeni sie nie wypre
http://www.sfd.pl/Moje_Skromna_Domowa_Siłownia-t754975-s3.html#post11
Polecane artykuły