...
Napisał(a)
Czy warto utrzymywać wyższy poziom spalonych kcal czy wystarczy spalic tyle co zjadłam?
...
Napisał(a)
Jak przestaniesz wytrzymywać na głodówce, to przekonamy się kto miał rację. Rób jak uważasz, pewnie nikt i tak Cię nie przekona. Nie znam reakcji organizmu na głodówce, więc nie jestem w stanie udzielić Ci odpowiedzi.
Zmieniony przez - Morales_37 w dniu 2008-10-21 13:30:21
Zmieniony przez - Morales_37 w dniu 2008-10-21 13:30:21
...
Napisał(a)
Ja na prawde nie chce tu nikogo przekonać do moich racji i nie pytałam o rodzaj diety ale i wysiłek. Czy warto utrzymywać wyższy poziom spalonych kcal czy wystarczy spalic tyle co zjadłam? Proszę odpowiedz na pytanie które zadałam.
...
Napisał(a)
W przypadku głodówki wystarczy spalić tyle,ile zjadłaś,bo już i tak i tak bilans jest na dużym minusie. W ogóle nic możesz nie robić.
Feel the pain and do it anyway...
Obecny dziennik: http://www.sfd.pl/[Stara_Gwardia]_Saida_2014-t993979.html
...
Napisał(a)
A ogólniej rzecz biorąc, cały czas się opieracie na mnie. A jezeli ktos zjada 2000 kacl to ile kacl musi spalić żeby starcic na wadze?
...
Napisał(a)
Ja zjadam 2200-2300 i chudnę. Tylko do tego trzeba mieć nakręcony metabolizm, a ty go obniżasz tą głodówką.
Zmieniony przez - Morales_37 w dniu 2008-10-21 13:49:28
Zmieniony przez - Morales_37 w dniu 2008-10-21 13:49:28
...
Napisał(a)
Milo,to zależy od tego,jakie jest jego rzeczywiste zapotrzebowanie, musisz to jedno zrozumieć. Czasem masz bilans na zero,ale bilans ujemny robisz z ćwiczeń, czasem masz nawet nadwyżkę kalorii i ludzie chudną,bo tak dużo ćwiczą. Kluczową sprawą jest właśnie rzeczywste zapotrzebowanie,od tego zależy,ile,co i jak masz ćwiczyć.
Feel the pain and do it anyway...
Obecny dziennik: http://www.sfd.pl/[Stara_Gwardia]_Saida_2014-t993979.html
...
Napisał(a)
Jedząc po ok 2200 kcal i cwicząc jak dotychczasz przytyłam w ciagu 3 tygodni 4kg.
...
Napisał(a)
Stosuję się do tego:
Zasadniczymi przyczynami otyłości są: dostarczanie organizmowi większych porcji energii niż potrzebuje oraz niedostateczna aktywność fizyczna. Odchudzanie zakończy się sukcesem jeśli oba te czynniki ulegną zmianie.
Dieta polega na skrupulatnym liczeniu kalorii i nie przekraczaniu ich dziennej dawki 1000. Osobom wykonującym ciężką fizycznie pracę dopuszcza się dzienną dawkę 1500-1800 kcal. Posiłki powinny mieć stałe wartości kaloryczne:
I śniadanie – 200 kcal, II śniadanie – 150 kcal, obiad – 350 kcal, podwieczorek – 100 kcal, kolacja – 200 kcal.
Można spożywać wszystkie niezbędne dla organizmu składniki (białka, tłuszcze, węglowodany), ale w ograniczonych ilościach. Należy unikać tłustych mięs i wędlin, pełnotłustego mleka i jego przetworów, słodyczy, chipsów, solonych orzeszków. Jeśli dieta jest rzetelnie stosowana, tygodniowo można pozbyć się 0,5 – 1 kg. Bywa, że w pierwszych tygodniach stosowania diety 1000 kcal, stracić można 2-4 kg/tydzień, ale po 2-3 miesiącach spadek wagi zatrzymuje się. Jest to spowodowane utratą wody zamiast tłuszczu, a następnie spowolnieniem przemiany materii. W ten sposób organizm broni się oszczędzając energię, przyzwyczaja się do ograniczonych pokarmów i spala je powoli. Ten rodzaj diety jest bardzo zdrową metodą odchudzania, gdyż będąc niskokaloryczną nie pozbawia organizmu potrzebnych składników lecz dostarcza je w pożądanej ilości.
Jadłospis powinien zawierać produkty zbożowe bogate w błonnik, kasze gruboziarniste, odtłuszczone mleko, chude mięsa, ryby morskie, drób bez skóry, warzywa, nieduże ilości owoców (zawierają cukier). Zamiast potraw smażonych przygotowywać należy je na ruszcie, gotować, piec w folii. Trzeba zrezygnować ze słodzenia i zaprawiania dań mąką i zasmażkami. Na miejsce śmietany i majonezu powinno się używać chudego mleka, a do sałatek odrobiny oleju. Niezbędnym dopełnieniem diety jest codzienny ruch na świeżym powietrzu i ćwiczenia fizyczne.
Aby dieta była skuteczna, powinna składać się z 4-5 posiłków („niewinne” przegryzki w postaci owoców czy jogurtów należy traktować jako posiłek). Spożywanie potraw o 1000 kalorii, ale np. dwa razy dziennie nie przyniesie efektu chudnięcia. Organizm bowiem przez cały dzień zużywa energię wykonując różne czynności, a długie przerwy między posiłkami powodują niedocukrzenie i z tego powodu apetyt wieczorem jest wzmożony. Ta ilość posiłków utrzymuję mprzemianę materii na odpowiednich obrotach.
Układając jadłospis 1000 kcal warto pamiętać o odpowiednim doborze produktów spożywczych. Organizm potrzebuje najwięcej energii do spalenia węglowodanów złożonych tj. skrobii zawartej w mące, kaszy, pieczywie. Tłuszcz z produktu węglowodanowego z pewnością szybciej się spali niż tłuszcz pochodzący np. z tłustej wędliny, który zostanie zmagazynowany.
Pamiętaj! Przed każdym posiłkiem trzeba wypić szklankę niegazowanej wody mineralnej z dodatkiem natki pietruszki lub cytryny. Przyspieszy trawienie i wypełni żołądek, przez co zmniejszy się uczucie głodu, dostarczy również witaminy C (100 g natki zawiera 170 mg wit. C).
Zasadniczymi przyczynami otyłości są: dostarczanie organizmowi większych porcji energii niż potrzebuje oraz niedostateczna aktywność fizyczna. Odchudzanie zakończy się sukcesem jeśli oba te czynniki ulegną zmianie.
Dieta polega na skrupulatnym liczeniu kalorii i nie przekraczaniu ich dziennej dawki 1000. Osobom wykonującym ciężką fizycznie pracę dopuszcza się dzienną dawkę 1500-1800 kcal. Posiłki powinny mieć stałe wartości kaloryczne:
I śniadanie – 200 kcal, II śniadanie – 150 kcal, obiad – 350 kcal, podwieczorek – 100 kcal, kolacja – 200 kcal.
Można spożywać wszystkie niezbędne dla organizmu składniki (białka, tłuszcze, węglowodany), ale w ograniczonych ilościach. Należy unikać tłustych mięs i wędlin, pełnotłustego mleka i jego przetworów, słodyczy, chipsów, solonych orzeszków. Jeśli dieta jest rzetelnie stosowana, tygodniowo można pozbyć się 0,5 – 1 kg. Bywa, że w pierwszych tygodniach stosowania diety 1000 kcal, stracić można 2-4 kg/tydzień, ale po 2-3 miesiącach spadek wagi zatrzymuje się. Jest to spowodowane utratą wody zamiast tłuszczu, a następnie spowolnieniem przemiany materii. W ten sposób organizm broni się oszczędzając energię, przyzwyczaja się do ograniczonych pokarmów i spala je powoli. Ten rodzaj diety jest bardzo zdrową metodą odchudzania, gdyż będąc niskokaloryczną nie pozbawia organizmu potrzebnych składników lecz dostarcza je w pożądanej ilości.
Jadłospis powinien zawierać produkty zbożowe bogate w błonnik, kasze gruboziarniste, odtłuszczone mleko, chude mięsa, ryby morskie, drób bez skóry, warzywa, nieduże ilości owoców (zawierają cukier). Zamiast potraw smażonych przygotowywać należy je na ruszcie, gotować, piec w folii. Trzeba zrezygnować ze słodzenia i zaprawiania dań mąką i zasmażkami. Na miejsce śmietany i majonezu powinno się używać chudego mleka, a do sałatek odrobiny oleju. Niezbędnym dopełnieniem diety jest codzienny ruch na świeżym powietrzu i ćwiczenia fizyczne.
Aby dieta była skuteczna, powinna składać się z 4-5 posiłków („niewinne” przegryzki w postaci owoców czy jogurtów należy traktować jako posiłek). Spożywanie potraw o 1000 kalorii, ale np. dwa razy dziennie nie przyniesie efektu chudnięcia. Organizm bowiem przez cały dzień zużywa energię wykonując różne czynności, a długie przerwy między posiłkami powodują niedocukrzenie i z tego powodu apetyt wieczorem jest wzmożony. Ta ilość posiłków utrzymuję mprzemianę materii na odpowiednich obrotach.
Układając jadłospis 1000 kcal warto pamiętać o odpowiednim doborze produktów spożywczych. Organizm potrzebuje najwięcej energii do spalenia węglowodanów złożonych tj. skrobii zawartej w mące, kaszy, pieczywie. Tłuszcz z produktu węglowodanowego z pewnością szybciej się spali niż tłuszcz pochodzący np. z tłustej wędliny, który zostanie zmagazynowany.
Pamiętaj! Przed każdym posiłkiem trzeba wypić szklankę niegazowanej wody mineralnej z dodatkiem natki pietruszki lub cytryny. Przyspieszy trawienie i wypełni żołądek, przez co zmniejszy się uczucie głodu, dostarczy również witaminy C (100 g natki zawiera 170 mg wit. C).
Poprzedni temat
proszę o pomoc w ułożeniu diety!
Następny temat
Jeszcze raz DIETA..jakies sugestie....
Polecane artykuły