SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

kompedium na temat podstawowych suplementów i minerałów - art

temat działu:

Odżywki i suplementy

Ilość wyświetleń tematu: 5483

Nowy temat Wyślij odpowiedź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 8 Napisanych postów 338 Na forum 18 lat Przeczytanych tematów 3847
cześć!! znalazłem dobre i w miarę kompletne opracowanie na temat najważniejszych suplementów i minerałów. Podejrzewam, że temat ten przewijał się setki razy ale nadal pojawiają się te same pytania. Jeżeli było to post do kasacji. Życzę miłej lektury, (dla jasności teks nie jest mój).
pozdrawiam nocti

Kreatyna : jest ergogenikiem sportowym gdyż poprawia zarówno wydolność tlenową jak i beztlenową oraz poprawia wytrzymałość, siłę i masę mięśniową. Szerokie działanie kreatyny związane jest z jej funkcją transportową i magazynową rodników fosforanowych - najważniejszych molekuł energetycznych i regulatorowych komórek. Wiele osób zażywających kreatynę zauważyło także poprawienie swoich parametrów wytrzymałościowych. Nie ważna jest przy tym forma przyjmowanej kreatyny (tabletki czy proszek). Istnieje możliwość wzmocnienia działania kreatyny poprzez przyjmowanie jej z niektórymi produktami zawierającymi proste węglowodany, np. z sokiem pomarańczowym. Czynnikiem hamującym działanie kreatyny może być kofeina. Nie zaleca się spożywania kofeiny na godzinę lub dwie po zażyciu kreatyny. Kreatyna jest od lat stosowana w leczeniu chorób serca, głównie w postaci zastrzyków i wlewów dożylnych. Aby kreatyna zadziałała jak najlepiej, trzeba nasycić nią mięśnie. Są na to dwa sposoby. Tzw. ładowanie, czyli jedzenie po 20 g kreatyny dziennie przez 5 dni, a następnie dawka podtrzymująca 5g dziennie. Pozytywna reakcja występuje wówczas, gdy dochodzi do szybkiego zwiększenia wagi i rozmiarów mięśni, nawet bez jedzenia dodatkowych węglowodanów czy białka. Dotyczy ona 70-80% ludzi stosujących kreatynę, a więc zdecydowanej większości. Ten drugi sposób nie dość, że oszczędza pieniądze, to jeszcze zmniejsza ryzyko zatrzymywania wody czy zaburzeń żołądkowo-jelitowych(przyjmowanie kreatyny w dawkach 5g bez ładowania). Pozostałe 20-30% osób nie reaguje na kreatynę ani przy jednym, ani przy drugim sposobie dawkowania. Gdy mięśnie są już nasycone, nadmiar kreatyny wydala się w postaci kreatyniny. Wybaczcie nam teraz nieco wywodów naukowych. Z moczem wydala się dziennie 14 -26 mg kreatyniny na kilogram wagi ciała. Wydalanie kreatyny (w postaci kreatyniny) zwiększa się podczas intensywnego wysiłku. Kulturysta o wadze 100 kg może tracić 3-4 g kreatyny dziennie (sądząc po wydalaniu kreatyniny). To tłumaczy czemu dawka podtrzymująca monohydratu kreatyny powinna wynosić 5g dziennie. Oczywiście dostarczanie jej z pożywieniem (szczególnie z czerwonym mięsem) zmniejsza zapotrzebowanie na suplementy zawierające monohydrat kreatyny. Zmniejszenie spożycia kreatyny do ilości, która bardziej odpowiada temu, co organizm stracił może ograniczyć potencjalne działania niepożądane w postaci zatrzymania wody czy zaburzeń elektrolitowych. Dlatego 5mg monohydratu kreatyny dziennie powinno być w sam raz.



Jak zwiększać wchłanianie kreatyny?
Zwiększający się poziom insuliny umożliwia lepsze wchłanianie kreatyny i wypełnienie nią mięśni. Ważne jest jednak to, w jaki sposób doprowadzić do wzrostu wydzielania insuliny?
W przeszłości uważano, że najlepiej robią to węglowodany. Ostatnio jednak wielu producentów suplementów wypromowało nowy preparat będący połączeniem kreatyny, dekstrozy i kwasu alfa-liponowego. Ostatnie badania wykazały, że 50g białka i 50g dekstrozy daje wzrost poziomu insuliny porównywalny z 90g dekstrozy. Jedzenie białka z kreatyną i węglowodanami nie tylko dostarcza węglowodanów w celu uzupełnienia glikogenu, lecz także aminokwasów wykorzystywanych do naprawy mięśni szkieletowych i syntezy nowej tkanki mięśniowej. Model białkowo/węglowodanowo/kreatynowy jest znacznie lepszym mechanizmem budowy w kulturystyce, gdyż nie tylko dostarcza budulca w postaci aminokwasów, ale również zapewnia wystarczającą ilość węglowodanów prostych wywołujących efekt ze strony insuliny i jednocześnie pozostaje w przedziale odchudzających diet nisko-węglowodanowych.

Najlepsza pora na kreatynę
PoniewaŜ trening zwiększa gromadzenie się kreatyny w mięśniach o około 10%, najskuteczniej będzie przyjmować kreatynę tuż po treningu. Pamiętaj, że biorąc kreatynę razem z białkiem i węglowodanami
zwiększasz zapotrzebowanie mięśni na wodę i ich zdolność do syntezy białka.

Czy Przyrost masy po kreatynie to tylko woda?
Z omawianej przez nas publikacji wynika jasno, Ŝe woda stanowi większość początkowego przyrostu masy, podobnie jak w przypadku ładowania węglowodanów. Wstępny przyrost masy ocenia się na 1-3kg.
Biorąc pod uwagę, że gromadzenie się kreatyny w mięśniach stopniowo ulega zwiększeniu poprzez przyjmowanie jej z dużą ilością węglowodanów prostych lub z połączeniem białka z węglowodanami, należy przyjąć że zatrzymanie wody w tkankach może dojść do 4-5kg. W związku z tym opowieści o tym, że ktoś zwiększył masę o 5kg w ciągu zaledwie 7 dni mogą być prawdziwe. Jednakże wówczas wzrost masy nie jest spowodowany przyrostem mięśni, tylko zatrzymaniem wody w tkankach.



Czy kreatyna powoduje zaburzenia żołądkowo-jelitowe?
Uważa się, że kreatyna ulega całkowitemu wchłanianiu w jelicie cienkim. Choć brak jednoznacznych dowodów, by kreatyna powodowała bóle brzucha, wzdęcia, biegunki czy wymioty, niektórzy obserwują u siebie takie objawy.
Może to być związane z dwiema sprawami. Po pierwsze, gdy kreatyna pojawiła się na rynku, była dość grubo zmielona, co mogło zmniejszyć jej wchłanianie w jelicie. W ciągu ostatnich lat producencie nauczyli się mielić kreatynę na bardzo drobny proszek i w tej chwili prawie nie słyszy się skarg na to, by powodowała jakieś zaburzenia żołądkowo-jelitowe.
Po drugie, ważne jest to, czy przyjmuje się ją przed czy podczas treningu. Trening u wielu osób nasila ruchy jelit, dlatego przyjmowanie kreatyny - czy wielu innych pigułek lub proszków - tuż przed lub w trakcie treningu może czasem powodować zaburzenia żołądkowo-jelitowe.
Pij dużo wody. Przyjmowanie kreatyny może zwiększyć odwodnienie, dlatego radzimy, by stosując kreatynę jednocześnie zwiększyć spożycie wody do poziomu co najmniej 30ml na kilogram wagi ciała. Jeśli ćwiczy się w upale lub poci się obficie podczas treningu, naleŜy pić jeszcze więcej.



PODSUMOWANIE
Radzimy, by stosować kreatynę po treningu w połączeniu z napojem węglowodanowo - białkowym. W przeszłości sugerowaliśmy, by kreatynę brać na czczo podczas fazy regeneracji, 30 minut przed mieszanym posiłkiem (by ograniczyć jej rozpad pod wpływem soku żołądkowego). Ostatnio jednak zalecamy łączyć ją z 50g białek serwatki i 50g węglowodanów prostych i przyjmować podczas po-treningowej regeneracji. W zależności od wagi ciała można brać tego trochę więcej lub trochę mniej. Kilku zawodowych kulturystów, łącznie z Ronnie Colemanem i Milosem Sacrev stosuje po treningu następujące połączenie: 50g izolowanych białek serwatki, 50g dekstrozy i 3g kreatyny. Zdaniem Victora Conte z Balco Labs w Burlingame w Kalifornii połączenie to staje się coraz bardziej popularne wśród sportowców. Nasze obserwacje i doniesienia od dosłownie setek kulturystów i sportowców siłowych mówią nam, Ŝe jest to najbardziej ekonomiczna i najskuteczniejsza metoda stosowania kreatyny.



przykładowy cykl :
5 gr kreatyny po terningu z rybozą ( 5gr) lub glukozą ( 50-70 gr)
cytrynian lub pirogronian kreatyny w dawce 5 gr rano lub wieczorem

you were born small and weak... but you have not stay that way...

pozdrawiam nocti

Ekspert SFD
Pochwały Postów 686 Wiek 32 Na forum 11 Płeć Mężczyzna Przeczytanych tematów 13120

PRZYSPIESZ SPALANIE TŁUSZCZU!

Nowa ulepszona formuła, zawierająca szereg specjalnie dobranych ekstraktów roślinnych, magnez oraz chrom oraz opatentowany związek CAPSIMAX®.

Sprawdź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 8 Napisanych postów 338 Na forum 18 lat Przeczytanych tematów 3847
Glutamina :
Powstrzymuje rozpad białek i ułatwia ich odbudowę. Ułatwia nabywanie siły i masy mięśniowej. Należy do najcenniejszego suplementu sportowego. Podczas wytężonej pracy dochodzi do znacznego rozpadu białek - katabolizm, który z jednej strony wzmaga anabolizm (budowę białka), z drugiej zaś, gdy jest nadmierny hamuje rozwój masy. W pierwszym okresie regeneracji po wysiłku, większość potencjału anabolicznego komórek kierowana jest do odbudowy strat, zaś dopiero później następuje nadbudowa białek prowadząca do rozwoju muskulatury. Glutamina optymalizuje ten proces łagodząc katabolizm. Glutamina jest także podstawowym magazynem i dystrybutorem azotu - pierwiastka niezbędnego do budowy mięśni. Jest wykorzystywana także we wspomaganiu bardzo długich wysiłków tlenowych (np. maraton).

Biochemiczne oddziaływanie na komórki
W stanie katabolicznym, np. podczas intensywnego treningu, organizm rozkłada białka do aminokwasów, aby móc je spalić w celu uzyskania energii. L-leucyna, L-izoleucyna i inne aminokwasy przekształcane są w kwas glutaminowy, z którego uzyskiwana jest L-glutamina. Ta jest wchłaniana w jelicie i zostaje przekształcona w L- alaninę, która z kolei staje się źródłem energii. L-glutamina jest ponadto idealnym "nośnikiem" azotu. Dzięki szczególnej budowie cząsteczkowej, może łatwo syntezować amid azotowy i przetransportować go w organizmie tam, gdzie jest potrzebny do syntezy tkanki mięśniowej. L-glutamina, która zwykle uwalnina jest z tkanki mięśniowej, poprawia czynność przewodu pokarmowego, zwiększa produkcję glikogenu w wątrobie i potrzebna jest do rozkładu "trucizny komórkowej" - amoniaku - w mocznik (cykl mocznikowy). L-glutamina pełni również za inne ważne funkcje w komórkach. Zwiększa biosyntezę DNA i RNA, pobudza wzrost komórek i jest potrzebna do wytworzenia określonych aminocukrów, kwasu aminomasłowego-gamma (GABA) i jak wspomniano wyżej, białek. Na koniec, udział L-glutaminy jest niezbędny przy biosyntezie glutationu, najważniejszej chyba rozpuszczalnej w wodzie substancji antyoksydacyjnej w obrębie komórki. L-glutamina stymuluje komórki systemu odpornościowego -immunocyty- którym jest potrzebna do przemian energetycznych i przemiany purynowej. Tym tzw. "wyzwalaczom" reakcji odpornościowej potrzebnej potrzebna są wysokie stęŜenia L-glutaminy w plazmie. Niski poziom L-glutaminy wpływa niekorzystnie na działanie systemu odpornościowego. Osłabienie tego systemu, które często wiąże się z przetrenowaniem, w pierwszej linii powodowane jest przez zwiększone uwalnianie L-glutaminy z muskulatury, przez co jej stężenie w plazmie
może być przez długie tygodnie znacznie zredukowane.

L-glutamina czy kwas glutaminowy
Z punktu widzenia chemii L-glutamina i kwas glutaminowy są bardzo podobnymi substancjami, które ulegają w organizmie wzajemnym przekształceniom. Bardzo duŜe znaczenie ma jednak to, którą z tych substancji suplementujesz. /Kwas glutaminowy, w wysokich stężeniach działa niekorzystnie na układ nerwowy, czemu organizm musi przeciwdziałać. Ponadto, przekształcenie kwasu glutaminowego w L-glutaminę, sczególnie w warunkach stresu (a więc wtedy, gdy L-glutamina jest szczególnie potrzebna), nie zawsze jest możliwe w wystarczających ilościach. Składnikiem Twojego suplementu żywności powinien być więc nie kwas glutaminowy a aminokwas L-glutamina.

Występowanie L-glutaminy
L-glutamina występuje w prawie wszystkich białkach. Szczególnie duże ilości zawiera gliadyna (31%), kazeina
(24%), białko serwatkowe (7%), białko z kukurydzy i z soi (6%). Kwaśny glutamian sodowy często jest stosowany jako przyprawa.

Działanie antyoksydacyjne u sportowców
Obce substancje, które przenikają do organizmu, są wchłaniane przez białe ciałka krwi i z pomocą chemikaliów przekształcane w tzw. wolne rodniki. Wolne rodniki niszczą błony komórkowe i powodują szkody w DNA. L- glutamina, która uczestniczy w tworzeniu antyoksydantów i odgrywa kluczową rolę w wielu procesach oczyszczających w wątrobie, daje ochronę przed tymi substancjami i stresem, który jest wynikiem intensywnego treningu.

Przyrost masy mięśni
Wiadomo dzisiaj, że intensywny trening siłowy wspomaga własne procesy anaboliczne organizmu. Ironią losu jest, że powoduje on również redukcję tkanki mięśniowej. Jeżeli sterowana przez trening synteza białek przewyŜsza związaną z nim redukcję, wynikiem jest przyrost masy i siły mięśni. Przeprowadzone testy wykazały, Ŝe L-glutamina zarówno zwiększa jak i ogranicza redukcję białek - co oznacza, że działa zarówno anabolicznie jak i antykatabolicznie.

Działanie L-glutaminy na przyrost masy mięśni

L-glutamina potrzebna jest do zwykłej syntezy białek w mięśniu. Jest (podobnie jak i inne aminokwasy) budulcem tkanki mięśniowe i bez wysokiego poziomu L-glutaminy przyrost masy mięśni nie jest możliwy. Działanie L-glutaminy polega ponadto na zwiększeniu uwodnienia i objętości poszczególnych komórek mięśniowych. Nowe testy wydają się potwierdzać hipotezę, że nie bilans azotowy, lecz stan uwodnienia komórki jest decydujący dla syntezy białek. Zwiększone uwodnienie komórek działa anabolicznie i stymuluje syntezę białek i glikogenu, podczas gdy odwrotnie - zmniejszone uwodnienie komórek działa katabolicznie. W nowoczesnej nauce o żywieniu zakłada się, że podczas procesów starzenia się organizmu, redukcja tkanki mięśniowej w mniejszym stopniu wiąże się z negatywnym bilansem azotowym ( a więc zmniejszonym spożyciem białka) niz ze zmniejszonym uwodnieniem komórek mięśniowych. Można by powiedzieć, że człowiek podobnie jak rośliny, starzejąc się "usycha". L-glutamina jest znakomitym suplementem "antiage", co należałoby może powiedzieć kobietom, które próbują walczyć ze zmarszczkami przy pomocy różnego rodzaju kremów. Procesu uwodnienia komórek mięśniowych (gromadzenia się wody) nie należy jednak mylić ze zwiększonym gromadzeniem się wody przy braku równowagi sodu i potasu. Przy takim braku równowagi woda gromadzi się w podskórnej tkance tłuszczowej, przez co muskulatura "rozlewa się". Uwodnienie komórek mięśniowych to gromadzenie się wody bezpośrednio w jądrze komórki, przez co zwiększa się jej objętość i muskulatura sprawia wrażenie twardszej i pełniejszej.

L-glutamina i jej wpływ na hormon wzrostu (HGH)
Testy wykazały, że L-glutamina zwiększa również poziom hormonu wzrostu we krwi. Hormon wzrostu jest podstawowym hormonem przysadki mózgowej i najważniejszym czynnikiem dla przyrostu masy mięśni. Podstawowa rola hormonu wzrostu w sporcie to wspomaganie przyrostu beztłuszczowej masy mięśni i równocześnie redukcji tkanki tłuszczowej. Większa część hormonu wzrostu wydziela się w nocy, podczas przeprowadzanych testów zaobserwowano jednak, że stres, kontuzje i intensywny trening również przyczyniają się do jego wzmożonego wydzielania. Na początku nowego treningu, lub jeśli zmieniasz przyzwyczajenia treningowe, możesz więc liczyć na duże przyrosty masy mięśni. Takie zmiany stanowią dla organizmu sytuacje stresowe, co pobudza wydzielanie hormonu wzrostu. Aby przystosować się do nowych sytuacji organizm buduje nową tkankę mięśniową, aby móc sobie lepiej z tą nową sytuacją poradzić. Jeśli organizm już się przystosował, reakcja osłabia się. Częste zmiany przyzwyczajeń treningowych to dobry sposób na trwałe wydzielanie dużych ilości hormonu wzrostu. Powinieneś zawsze starać się, by nie dopuścić do całkowitego przystosowania organizmu.

L-glutamina a redukcja tkanki tłuszczowej
Pomimo tego, że dysponujemy obecnie tylko niewielką ilością informacji naukowych na ten temat, związek między L-glutaminą i redukcją tkanki tłuszczowej jest wyraźnie widoczny. Przeprowadzone testy wykazały, że dodatkowe ilości L-glutaminy podczas stosowania wysokotłuszczowej diety wiążą się z redukcją tkanki tłuszczowej. Dokładny sposób działania nie jest jeszcze znany.

L-glutamina, sporty wytrzymałościowe i infekcje

Wyniki badań wykazały fenomenalne i różnorodne działania tego warunkowo niezbędnego aminokwasu. Badania na pacjentach chorych na raka, poddanych operacji przeszczepu szpiku kostnego wykazały, że suplementacja L-glutaminy wyraźnie ogranicza spodziewany spadek bilansu azotowego, redukuje częstość infekcji klinicznych i co chyba najważniejsze - zmniejsza ilość dni, które pacjenci muszą spędzić bezczynnie w szpitalu. Przekonujące jest działanie antymikrobiotyczne L-glutaminy może być wskazana również w przypadku innych chorób powodujących utratę dużych ilości azot, urazów, posocznicy, czy chronicznych schorzeń o nieznanych przyczynach. Dalszym działaniem L-glutaminy jest zapobieganie powstaniu obrzęków, które są klasycznym przykładem uszkodzeń tkanek poprzez infekcje czy stany zapalne.

Formy L-glutaminy
Ponieważ L-glutamina w wolnej formie nie jest szczególnie stabilnym aminokwasem, nie stosuje się jej do gotowych zastrzyków. Problemy związane z niestabilnością L-glutaminy powodują szeroko zakrojone poszukiwania patentów i preparatów pokrewnych. W mózgu wykryto dwupeptyd L-glutaminy i tauryny, niektóre inne dwupeptydy zawierające L-glutaminę zostały ostatnio zidentyfikowane i opatentowane, m.in.. również glicylo-glutamina i alanylo-glutamina. Te peptydy są wyjątkowo drogie i warto je stosować właściwie tylko w postaci roztworów. W suplementach żywności stosuje się gotowe roztwory i dzięki temu można - bez żadnych uszczerbków - stosować czysty aminokwas w korzystnej cenie. Wśród suplementów znajdujemy również hydrolizaty białkowe o wysokiej zawartości L-glutaminy lub kwasu glutaminowego (30%). Obecnie grupa firm europejskich opracowuje hydrolizat, a więc peptyd z 80% -ową zawartością L-glutaminy i kwasu glutaminowego. Taki suplement mógłby, przy założeniu, że rzeczywiście można go wyprodukować, stać się dla Ciebie "non plus ultra" zaopatrzenia w L-glutaminę.

Sposoby dawkowania
Spożycie L-glutaminy powinno być rozłożone na cały dzień. Łączna dawka powinna wynieść między 20 g (sporty siłowe) a 40 g (sporty wytrzymałościowe), w zależności od intensywności treningu, kondycji fizycznej i ewentualnych chorób. Ta dawka powinna być podzielona na wiele mniejszych, przy czym bardzo ważne jest spożycie bezpośrednio po treningu, w celu bezpośredniego uzupełnienia wykorzystanych zapasów L-glutaminy, aby nie dopuścić do stanów katabolicznych. Bezpośrednie spoŜycie L-glutaminy po treningu powoduje również wzmożone wydzielanie hormonu wzrostu, przez co mięśnie wprowadzone są w stan anaboliczny.

przykładowe dawkowanie:
- 10 gr po treningu
- 10 gr na noc

wskazówki:
nr1. nie ma większego znaczenia jakiej firmy kupisz glutaminę więc kieruj się w wyborze ceną
nr2. pamiętaj aby produkt który wybierzesz był czystą glutaminą a nie jej peptydem !!

you were born small and weak... but you have not stay that way...

pozdrawiam nocti

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 8 Napisanych postów 338 Na forum 18 lat Przeczytanych tematów 3847
BCAA - BCAA stanowią bardzo ważną grupę suplementów aminokwasowych i są składnikiem wielu odżywek spotykanych na rynku. Tworzą one 25% składu aminokwasowego białek mięśni i w związku z tym zapotrzebowanie na te aminokwasy (jako materiał budulcowy) w kulturystyce jest wysokie. Pożądane działanie oraz pewność właściwego przyswajania BCAA przez organizm zostaje osiągnięte wtedy, kiedy te trzy aminokwasy są zażywane łącznie (lecz oddzielnie względem pozostałych aminokwasów).

Aminokwasy o łańcuchach rozgałęzionych wykorzystywane są często jako źródło energii dla pracujących mięśni podczas długotrwałego wysiłku. W tym przypadku BCAA uwalniane są głównie z mięśni szkieletowych, a ich "szkielety węglowe" wykorzystywane są jako paliwo. Równocześnie reszty azotowe są przetwarzane na inny aminokwas - alaninę, która zostaje przetransportowana do wątroby i przetworzona na glukozę. Ta wraca do mięśni szkieletowych, gdzie może zostać ponownie wykorzystana jako źródło energii. Tzw. cykl glukozowo - alaninowy jest precyzyjnym mechanizmem, służącym utrzymaniu stałego poziomu glukozy we krwi i zachowaniu równowagi ustroju.

Efekt anaboliczny BCAA, wyraża się zarówno w działaniu bezpośrednim (działanie anaboliczne i antykataboliczne), jak i poprzez stymulację układu hormonalnego (potęgowanie uwalniania insuliny i hormonu wzrostu - somatotropiny).

Istotnym efektem suplementacji aminokwasami rozgałęzionymi jest redukcja tkanki tłuszczowej, a także wpływ na odczuwanie zmęczenia w trakcie treningu lub w okresie potreningowym. Redukcja tkanki tłuszczowej jest większa w przypadku zażywania BCAA, połączonego w wysokim spożyciem węglowodanów.

W przypadku diety niskowęglowodanowej np. w okresie przedstartowym w kulturystyce lub fitness, stosowanie BCAA oszczędza zapasy glikogenu mięśniowego, który jest odpowiedzialny za pełny kształt i twardość mięśni, oraz oszczędza "energię psychiczną" znajdującą się wówczas na bardzo niskim poziomie. (wzięte od Mariusza z „forum sportowe”)

you were born small and weak... but you have not stay that way...

pozdrawiam nocti

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 8 Napisanych postów 338 Na forum 18 lat Przeczytanych tematów 3847
L-KARNITYNA
- kontroluje transport substratów energetycznych do mitochondriów (organelli komórkowych odpowiedzialnych za gospodarkę energetyczną). Jednocześnie pełni rolę magazynu i transportera rodników acetylowych - molekół niezwykle istotnych dla energetyki pracy. W medycynie stosowana głównie jako protektor serca i układu nerwowego oraz "spalacz tłuszczu" w leczeniu otyłości. W sporcie wykorzystywana szeroko z uwagi na właściwości odchudzające (spalacze tłuszczu) (dyscypliny z limitami wagowymi i kulturystyka) oraz dla poprawy wydolności tlenowej (dyscypliny wytrzymałościowe i wytrzymałościowo-siłowe).

dawki polecane to 3 gr dziennie ale skuteczność tego preparatu mogli odczuć tylko nieliczni z nas :<

you were born small and weak... but you have not stay that way...

pozdrawiam nocti

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 8 Napisanych postów 338 Na forum 18 lat Przeczytanych tematów 3847
4. TYROZYNA

Prawdopodobnie nie znajdziesz suplementu typu "umysł - ciało" który nie zawierałby L-tyrozyny, jednego z aminokwasów endogennych, który jest wykorzystywany do produkcji dopaminy, adrenaliny i nor adrenaliny - neuroprzekaźników odpowiedzialnych za procesy i stymulacji.
W doświadczeniach wykryto, ze podczas treningu znacznie spada poziom L-tyrozyny. A wzrost następuje podczas odpoczynku. To potwierdziło teorie jakoby w czasie ćwiczeń L-tyrozyna była pobierana z krwi do produkcji energii i dowiodło istnienia związku pomiędzy dostępnością L-tyrozyny a zmęczeniem mięśni. Zatem wzrost zapasów L-tyrozyny przed treningiem powinien umożliwić trening o wyższej intensywności aż do absolutnego wyczerpania mięśni.

Przeciętna stosowana ilość:
Wybieraj preparaty zawierające 1,5 - 3g L-tyrozyny i stosuj je w dwóch dawkach dziennie: wcześnie rano na czczo oraz na około godzinę przed treningiem. By zwiększyć jej działanie, niektórzy eksperci zalecają
dodatkowo podawać 500-750 mg DL - fenyloanaliny, będącej prekursorem L-tyrozyny. Jednak nie radzimy robić tego wieczorem, gdyż L-tyrozyna współzawodniczy w procesie, w którym L - tryptofanu (aminokwas egzogenny) powstaje serotonina, neuroprzekaźnik konieczny do odprężenia i dobrego nocnego spoczynku.

you were born small and weak... but you have not stay that way...

pozdrawiam nocti

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 8 Napisanych postów 338 Na forum 18 lat Przeczytanych tematów 3847
Koenzym Q10 stał się popularny w Europie jako środek przeciwdziałający starzeniu się ze względu na swe własności przeciwutleniające. Oznacza to, że potrafi on przeciwdziałać uszkodzeniom komórek spowodowanym działaniem wolnych rodników. Niektóre zadziwiające badania wykazały, że Q10 zwiększa produkcję energii w mitochondriach u osób z różnego rodzaju zaburzeniami mitochondrialnymi i dostarcza zastrzyku energii w przypadku niedomogi serca. Ale w żadnych pracach nie udowodniono jego działania na przyrost mięśni czy siły. W rzeczywistości w jednej z prac, w której badani intensywnie ćwiczyli na rowerze wykazano, że Q10 zwiększał uszkodzenie mięśni i zwalniał wzrost pojemności treningowej. Także u sportowców wytrzymałościowych Q10 nie poprawia wydolności. Może on być stosowany jako środek przeciwko starości lub u ludzi z zaburzeniami mitochondrialnymi, ale nie doda więcej mięsa do Twoich kości. Zazwyczaj stosuje się go w dawce l00 mg dziennie.

you were born small and weak... but you have not stay that way...

pozdrawiam nocti

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 8 Napisanych postów 338 Na forum 18 lat Przeczytanych tematów 3847
Pirogroniany. Uważa się, że poprawiają one skład ciała, zwiększają zawartość glikogenu w mięśniach i ich wytrzymałość, a także poprawiają profil lipidów krwi. Pirogroniany powstają w procesie rozpadu glukozy w celu produkcji ATP, cząsteczki energii w organizmie. W warunkach tlenowych mogą być zużywane do produkcji dodatkowego ATP; w warunkach beztlenowych pirogroniany zostają przekształcone w mleczany.
Do niedawna pirogroniany nie budziły zbytniego entuzjazmu. We wszystkich badaniach na ludziach podawano je w dużych dawkach (22-24g dziennie) osobom otyłym na diecie niskokalorycznej. Mimo że podawanie pirogronianów spowodowało statystycznie istotny spadek tkanki tłuszczowej, to ilość ta ograniczała się zaledwie do kilku kilogramów.
Wyniki ostatnich badań zaprezentowane w 1998 r. na sympozjum Amerykańskiego Towarzystwa Medycyny Sportowej wykazały, że mała ilość pirogronianów skutecznie pobudza spalanie tłuszczu i być może zwiększa również masę mięśniową. W badaniu tym podawano bądź placebo, bądź 6g pirogronianów dziennie, a wszystkie osoby badane ćwiczyły przez 30 minut, pięć razy w tygodniu. Po sześciu tygodniach u osób otrzymujących pirogroniany zaobserwowano przeciętnie: spadek tkanki tłuszczowej o 2,16kg, wzrost beztłuszczowej masy ciała o l,53kg, zwiększenie tempa spoczynkowej przemiany materii o 2,2% i uczucie większego wigoru, określone w kwestionariuszu Profilu Nastroju. To nowe doniesienie wygląda obiecująco, choć nadal obawiam się, czy otrzymamy podobne rezultaty u kulturystów bądź innych ciężko trenujących sportowców.
Poza gazami w jelitach pirogroniany nie mają innych działań niepożądanych. Jeśli zdecydujesz się na nie, nie bierz ich bezpośrednio przed treningiem, zwłaszcza na początku. Mogłoby to spowodować szybszy spadek ilości glikogenu w wątrobie i w mięśniach oraz zmniejszenie wytrzymałości. Zalecana dawka wynosi 6g dziennie.

you were born small and weak... but you have not stay that way...

pozdrawiam nocti

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 8 Napisanych postów 338 Na forum 18 lat Przeczytanych tematów 3847
Efedryna to działająca termogennie substancja pochodząca z rośliny zwanej mahuang. Działanie termogenne polega na większej produkcji ciepła i w związku z tym na większym wydatkowaniu kalorii. Ma ona silne działanie pobudzające na prawie wszystkie tkanki w organizmie, łącznie z sercem i ośrodkowym układem nerwowym. Jej budowa jest bardzo zbli&#348;ona do metamfetaminy, która podobnie działa na mózg. Co ciekawe, efedryna działa silniej w połączeniu z kofeiną lub z aspiryną. Efedryna z kofeiną może dać dwukrotnie większy spadek wagi ciata u osób na diecie niskokalorycznej i ułatwić spalanie tłuszczu chroniąc jednocześnie mięśnie u odchudzających się otyłych osób.
Mimo to nie znamy skutków jej działania na tkankę tłuszczową i ciężar ciała u intensywnie trenujących kulturystów. Podejrzewam, że oni też traciliby tłuszcz. Ale nie polecam efedryny, gdyż nie sądzę, że jest bezpieczna. Ma ona wiele działań niepożądanych: bezsenność, niepokój, pulsujące bóle głowy, drżenie, osłabienie, zawroty głowy, przyspieszone bicie serca. Wysokie dawki powodują halucynacje. Najgroźniejszym skutkiem przedawkowania może być krwotok mózgowy, drgawki, zaburzenia rytmu serca, nadciśnienie i szybki, nieregularny oddech. Jeśli więc nawet efedryna rzeczywiście działa, to większość jej działań nie jest tym, czego szukasz. To ryzykowna gra. Przeciętnie stosuje się dawki 20-40 mg trzy razy dziennie, nie przekraczając dziennej dawki 60-120mg. Jednorazowa dawka powyżej 40 mg może być bardzo niebezpieczna dla życia.

you were born small and weak... but you have not stay that way...

pozdrawiam nocti

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 8 Napisanych postów 338 Na forum 18 lat Przeczytanych tematów 3847
elektrolity :
Składniki mineralne (określane inaczej jako minerały lub sole mineralne) są niezbędne do utrzymania na określonym poziomie procesów fizjologiczno - biochemicznych organizmu. W sportach siłowych minerały są substancjami ciągle niedocenianymi, pozostającymi w cieniu witamin. Tymczasem są one równie ważne, a niedobór choćby jednego z nich powoduje zaburzenia w funkcjonowaniu ustroju. Wzmożony wysiłek fizyczny wymaga zwiększonego dostarczania wielu makro i mikroelementów, zarówno tych, które biorą udział w regulowaniu procesów przemiany materii, jak i uczestniczących w procesach budowy tkanek. Kulturyści powinni spożywać odpowiednio większe ilości potasu, sodu, wapnia, magnezu, żelaza, cynku, miedzi, chromu i selenu.

you were born small and weak... but you have not stay that way...

pozdrawiam nocti

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 8 Napisanych postów 338 Na forum 18 lat Przeczytanych tematów 3847
HMB jest substancją bioaktywną o działaniu zbliżonym do witamin, występującą naturalnie w niewielkich ilościach w pożywieniu oraz wytwarzaną w organizmie człowieka, gdy znajduje się on w niekorzystnych dla siebie warunkach (ciężka praca, intensywny trening, stresowe sytuacje). Ciężki trening na siłowni jest sytuacją, w której uszkodzeniom i rozpadowi ulegają ważne struktury biologiczne organizmu. HMB oszczędza substancje zbudowane z białek a nasila rozpad i wytwarzanie substancji energetycznych - głównie kwasów tłuszczowych (tłuszczu zapasowego) i cholesterolu. Jako substancja ochronna, łagodzi również skutki stresu związanego z wysiłkiem fizycznym, głodowaniem, chorobami gorączkowymi, urazami ciała i nadmierną generacją wolnych rodników tlenowych. Zapotrzebowanie na HMB wzrasta wykładniczo w warunkach wzmożonej aktywności fizycznej - jego suplementacja prowadzi do znacznej poprawy zdolności wysiłkowych. W warunkach treningu kulturystycznego dochodzi do zwiększonego rozpadu białka mięśniowego i, w następstwie, ograniczenia przyrostu masy mięśniowej. Dlatego u kulturystów - szczególnie tych rozpoczynających treningi, można zaobserwować znaczne uszkodzenia komórek mięśniowych i nasilony rozpad białka mięśniowego. Chociaż towarzyszy temu procesowi zwiększona synteza białka, nie zawsze jednak jest ona w stanie zrównoważyć jego rozpad i, w sytuacjach krańcowych, oczekiwane powiększanie masy mięśniowej może być całkowicie zahamowane.
Stosownie HMB przez osoby intensywnie trenujące zmniejsza, już po pierwszym tygodniu suplementacji prawie o 50% rozpad białka mięśniowego. Zmianom towarzyszy wzrost siły i masy mięśniowej oraz wyraźne zmniejszenie uszkadzającego wpływu wysiłku na komórki mięśniowe, co jest tak ważne w początkowej fazie wzmożonej aktywności ruchowej.

dawkowanie : 3- 10 gr dziennie ( ze wskazaniem na 10 )
20% do śniadania , 20 % do obiadu , 20 % do kolacji i 40 % po treningu

wskazówki:
hmb jest suplementem skutecznym jedynie w dużych dawkach więc jeśli nie masz kasy - nie kupuj go

you were born small and weak... but you have not stay that way...

pozdrawiam nocti

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 8 Napisanych postów 338 Na forum 18 lat Przeczytanych tematów 3847
Węglowodany to dla każdej trenującej osoby najważniejsze składniki energetyczne. Podczas wysiłku korzystają z nich mięśnie szkieletowe i mięsień sercowy. Dla krwinek czerwonych i komórek nerwowych węglowodany są jedynym źródłem energii. Sprzyjają również budowaniu i zatrzymywaniu białka. Organizm dysponuje jedynie niewielkim zapasem węglowodanów (glikogenu), który podczas wysiłku szybko się wyczerpuje. Tracąc węglowodany, osoba trenująca traci zdolności wysiłkowe. Wzmaga się także katabolizm mięśniowy, gdyż uwolnione z białek aminokwasy zamieniane są na węglowodany.
Dlatego też musimy uzupełniać węglowodany podczas wysiłku - dla zachowania wysokiej sprawności fizycznej oraz po zakończeniu wysiłku - dla powiększenia rezerwy węglowodanowej (nadkompensacja glikogenu). Podczas wysiłku i po jego zakończeniu należy korzystać jedynie z węglowodanów o zróżnicowanej budowie, czyli zawierających mono-, oligo-, i polisacharydy. Takie kompozycje węglowodanowe występują jednak tylko w odżywkach węglowodanowych. Gwarantują one jednak szybkie uzupełnienie energii, skuteczne ograniczenie rozpadu białek i znaczącą nadbudowę zapasów glikogenu.
Zbyt duże spożycie węglowodanów prostych może spowodować odkładanie się zbędnej tkanki tłuszczowej. Wyjątkiem jest przyjmowanie razem z węglowodanami prostymi kreatyny. Łączne ich spożycie powoduje gwałtowne wydzielanie się insuliny (hormonu trzustki) powodując lepsze "wtłaczanie" kreatyny do komórek mięśniowych.
Węglowodany złożone, ze względu na swoją skomplikowaną budowę, trawione są dłużej niż węglowodany proste, gdyż organizm człowieka może wykorzystywać tylko glukozę jako nośnika energii a na przełamanie wszystkich wiązań chemicznych węglowodanów złożonych i uwolnienie pojedynczych cząsteczek glukozy potrzebny jest czas. Zaopatrzenie w energię jest tutaj bardziej równomierne i długotrwałe.
Trzecią grupę węglowodanów tworzą substancje balastowe. Są to bardzo duże i złożone cząsteczki glukozy, które ze względu na wielkość i budowę nie mogą być trawione i są wydalane. W żadnym wypadku nie są jednak bezwartościowe. Wystarczające spożycie substancji balastowych przeciwdziała zbyt silnej kompresji i powoduje stymulację naturalnych ruchów jelit (perystaltykę), zapobiegając ociężałości jelit.
Zawartość węglowodanów w diecie powinna wynosić około 60%, spożywanych głównie w formie średnio i długołańcuchowej, co zapewnia równomierne i zbilansowane zaopatrzenie w energię.

dawkowanie .. tak jak z białkiem tylko tu norma wynosi 5 gr/ kg
po treningu możesz zażyć większą porcje ( 50-80 gr ) w celu regeneracji glikogenu w mięśniach

you were born small and weak... but you have not stay that way...

pozdrawiam nocti

Nowy temat Wyślij odpowiedź
Poprzedni temat

bcaa bialko w jakiej kolejnosci brac

Następny temat

FA Kre-Alkalyn® 3000 Strong Powder 180g

WHEY premium