Szacuny
23
Napisanych postów
928
Na forum
16 lat
Przeczytanych tematów
12762
witam,
mam taki problem ze płatki owsiane odpadaja mi ze sniadania.
Potrzebuje wiec zródła WW ktore teoretycznie sa łatwo dostepne ale pamietajcie ze to sniadanie i nie mam czasu bawic sie w odgrzewania itd więc: ryz, kasza gryczana i makaron odpadaja bo mam je w poźniejszych porach dnia...
a nie moge jesc cąły dzien tego samego.\
więc wafle ryżowe sa dobrym źródłem WW na sniadanie? a przynajmniej czy lepszym niz np. płatki kukurydziane które tez rozwazam...
Szacuny
9
Napisanych postów
1399
Wiek
40 lat
Na forum
16 lat
Przeczytanych tematów
8961
Dzięki za wklejenie Nie wiem jak to z tymi pistacjami naprawdę jest, w końcu to tylko jakieś tam jedne badania, w innych może wyjść co innego. Ale mniejsza z tym. Ja nie przywiązuje aż tak ogromnej wagi do takich szczegółów, jak wy. Zakładam, że generalnie orzechy i nasiona są pozytywne w diecie,a nawet jeśli któreś z nich coś tam jednak złego zawierają, to w końcu nie je się ich kilogramami (tych bardziej wymyślnych niż włoskie), tylko raz na jakiś czas.
Wydaje mi się, że oprócz składu samych orzechów, bardziej należałoby uważać na to o czym pisałam wcześniej, czyli ewentualna obecność pleśni + fakt że te orzeszki są z różnych miejsc importowane, więc nie wiadomo czym się je traktuje, żeby sie nie psuły. I dlatego sięgam po nasze krajowe nasionka-dynię, orzechy włoskie z własnego drzewka, siemię lniane itd.
Szacuny
9
Napisanych postów
1399
Wiek
40 lat
Na forum
16 lat
Przeczytanych tematów
8961
Ani wafle ani kukurydziane...
Trochę marudzisz, bo przecież oprocz ww i tak musisz przygotować resztę czyli np jakieś jajka sobie gotujesz/smażysz, no nie? To że masz ryż,makaron itd w innych posiłkach w niczym nie przeszkadza. Przecież możesz np makaron przygotować sobie wieczorem wymieszać go z roztrzepanymi jajkami z cebulką,do tego jakieś orzechy,a rano 2 minuty podsmażysz na teflonie i gotowe. Niedużo roboty i czasu. Ja akurat takie śniadania jadam, bo nie lubię płatków.
Zmieniony przez - Camel84 w dniu 2008-05-16 18:28:48
Zmieniony przez - Camel84 w dniu 2008-05-16 18:29:35
Szacuny
9
Napisanych postów
1399
Wiek
40 lat
Na forum
16 lat
Przeczytanych tematów
8961
Dlaczego niemożliwe na surowo? Oczywiście,że ważymy suchy makaron, bo te wartości które ma odnoszą się do produktu suchego. Ja gotuję hurtem np 200g, bo jem tak po 50 w posiłkach i wtedy dzielę na oko na 4 porcje po ugotowaniu.
Jesli chodzi jeszcze o śniadanie, to tak jak pisałam - przygotowuję wieczorem całą miksturę z jajek, orzechów, makaronu/płatków (są zjadliwe z tymi jajkami) i później rano tylko wylewam na patelnię, w międzyczasie myję zęby i po chwili gotowe Mniej roboty niż z czymkolwiek innym.
A w ogóle ten makaron z jajkami fajnie smakuje, do tego cebulka, trochę szynki nieraz dodam-pycha!
Zmieniony przez - Camel84 w dniu 2008-05-16 18:38:39
Szacuny
9
Napisanych postów
1399
Wiek
40 lat
Na forum
16 lat
Przeczytanych tematów
8961
Możesz spróbować słonecznika, pestek dyni albo po prostu dodać oliwy po przygotowaniu.
Makaronu w woreczkach jeszcze nie spotkałam. Ale zależy jaką masz tą dietę. Na moje, to możesz ugotować całą paczkę, która ma zwykle 400g i w zależności ile potrzebujesz do posiłku, tak sobie to podzielić. Makaron czy ryż ugotowany możesz śmiało te 2-3 dni przechowywać w lodówce i nic mu się nie stanie, co najwyżej się sklei
Szacuny
9
Napisanych postów
1399
Wiek
40 lat
Na forum
16 lat
Przeczytanych tematów
8961
Z tym słonecznikiem to nie wiedziałam, ale ja jestem zwykłym śmiertelnikiem W sumie i tak go nie lubię. A przy okazji - może wiesz coś na temat pistacji? Czasem je jem, bo przepadam za nimi, ale co one mają w sobie??