SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

parzenie herbaty

temat działu:

Odżywianie i Odchudzanie

słowa kluczowe: ,

Ilość wyświetleń tematu: 3973

Nowy temat Wyślij odpowiedź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 11149 Napisanych postów 51567 Wiek 31 lat Na forum 24 lat Przeczytanych tematów 57816
co sie stanie jesli bede bardzo dlugo trzymal herbate lisciasta w parzeniu(nie rozwazam torebkowego pylu)? np. zielona zaleca sie parzyc 3min.(pierwsze parzenie). a co jesli bedzie stala kilkadziesiat minut? chodzi mi o wplyw zdrowotny(czy nie jest to zle), nie patrzac na zabijanie delikatnosci smaku

jak to jest ze pierwsze parzenie jest pobudzajace a drugie relaksujace? to jest jakis rzeczywiscie fakt czy hinduszintocostam tradycja religijna?

czy jest jakas graniczna ilosc wypijanej dziennie herbaty? chodzi mi o to, ze wode pije tylko na treningu a przez reszte dnia herbate i z czego wyjdzie ponad 3 litry herbaty w niektore dni. chyba nie zaszkodzi? jakby co to robie slaba herbate - taka lure jak to sie mowi.
Ekspert SFD
Pochwały Postów 686 Wiek 32 Na forum 11 Płeć Mężczyzna Przeczytanych tematów 13120

PRZYSPIESZ SPALANIE TŁUSZCZU!

Nowa ulepszona formuła, zawierająca szereg specjalnie dobranych ekstraktów roślinnych, magnez oraz chrom oraz opatentowany związek CAPSIMAX®.

Sprawdź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 1 Napisanych postów 149 Na forum 16 lat Przeczytanych tematów 3018
Drugi link w google po wpisaniu "parzenie herbaty"
http://www.eherbata.pl/parzenieherbaty

Dla opornych;

Parzenie herbaty

Do Polski sposób parzenia i picia herbaty przywędrował głównie z Rosji. Herbatę gotowano tam w czajniczkach, imbryczkach, samowarach. Liście herbaciane długo były w wodzie.
Badania wykazały, że jeżeli liść herbaciany długo pozostaje w wodzie, to dodatkowo fermentuje, wydzielając składniki szkodliwe dla organizmu ludzkiego. Niektóre z nich są wręcz rakotwórcze.
Kultura picia herbaty na zachodzie Europy jest inna. Liść jest zaparzany przez odpowiedni czas dla danego gatunku herbaty, średnio 2 do 7 minut. Po tym czasie należy oddzielić liście herbaty od naparu.
Od długości parzenia herbaty zależy jej działanie. Na początku wydziela się teina, dopiero po 3-5 minutach wydzielają się polifenole popularnie zwane taninami. Składniki te neutralizują działanie teiny, tak więc po 7 minutach parzenia napar może być całkowicie pozbawiony teiny i nie ma już właściwości pobudzających. W takim naparze znajduje się natomiast bardzo dużo garbnika.

Cztery podstawowe zasady parzenia herbaty:

1. Herbata. Bardzo ważny jest odpowiedni wybór herbaty. Najlepsza jest wysokogatunkowa herbata liściasta. Oddaje ona w pełni swój smak i aromat.

2. Woda. Na jakość i smak herbaty, wpływa także woda, jakiej używasz do jej przygotowania.Aby zachować naturalny aromat herbacianych liści należy dobrać lekką, przefiltrowaną wodę, bogatą w tlen (wrzenie wody powoduje gwałtowne uwalnianie się z niej tlenu), jej skład powinien być zbliżony do neutralnego (pH od 6,5 do 7). Wrzenie powoduje, że tlen zawarty w wodzie gwałtownie się z niej uwalnia.

3. Parzenie. Najlepsze są czajniczki okrągłe i pękate, które pozwalają na swobodne rozwijanie się liści herbaty podczas zaparzania. Zacznij od ogrzania czajniczka. W tym celu należy wlać wrząca wodę na dno czajniczka dokładnie zwilżając ścianki. Chwilę odczekać. Wylać wodę. W czajniczku będzie unosić się para. Następnie wsyp po jednej łyżeczce herbaty na osobę, plus jedna łyżeczka dodatkowo. należy powoli zalewać liście wrzącą wodą, przykryć czajniczek pokrywką. Rozpocznie się proces parzenia.

Ja osobiście bardzo lubię herbate, jak i mięte, melise, rumianek

Co do ilości..
Nie za bardzo się znam, ale ilość teiny (kofeiny) w herbacie nie jest zbyt wysoka, jeśli do tej pory było ok to nie widzę przeciwwskazań.
Pozdrawiam.,

Zmieniony przez - MikiMistrz w dniu 2008-01-02 22:58:05
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 19 Napisanych postów 1163 Wiek 47 lat Na forum 16 lat Przeczytanych tematów 13357
To prawda, że herbata zmienia "charakter" w miarę upływu czasu od zaparzenia: najpierw jest bardziej pobudzająca, potem zaczyna się zwiększać stężenie tanin. Ale one też mają swoją pozytywną rolę dla organizmu:
http://www.pfm.pl/u235/navi/199924
Wiele zależy od dawki. Jeżeli pijesz słabą herbatę, to możesz ją żłopać litrami (no, może bez przesady, góra wiadro dziennie). A jeśli ktoś preferuje więzienny czaj, to ja mu współczuję...

Denerwować się, to mścić się na własnym zdrowiu za głupotę innych

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 11149 Napisanych postów 51567 Wiek 31 lat Na forum 24 lat Przeczytanych tematów 57816
no a co jesli dane liscie parzy sie drugi raz? wtedy z nich wychodzi juz tylko tanina, znaczy sie tak jakby kontynuowalo sie parzenie bez etapu wydzielania teiny, czy jakos to bardziej skomplikowane jest?

no i co do tej ilosci wypitej dziennie herbaty, to znalazlem na forum jakis artykul przeciw, ale on byl z men's healtha wiec chce sie upewnic jak to jest naprawde

Zmieniony przez - kziel1 w dniu 2008-01-03 18:04:43
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 19 Napisanych postów 1163 Wiek 47 lat Na forum 16 lat Przeczytanych tematów 13357
Faktycznie za drugim parzeniem masz zdecydowanie mniej teiny, więcej tanin.

A o dawkowaniu powie Ci doświadczenie ludzi. Osobiście piję 0,5l herbaty zielonej rano, potem 2 x 0,25l herbaty czarnej w ciągu dnia. Co kilka dni kubek czerwonej (pu-ehr). Do tego dietka i ruch, wyniki morfologii krwi jak złoto. Ale jeden przypadek statystyki nie czyni...

Denerwować się, to mścić się na własnym zdrowiu za głupotę innych

Nowy temat Wyślij odpowiedź
Poprzedni temat

Omlety, jaja+płatki

Następny temat

Jak pozbyc sie brzuszka ?

WHEY premium