Okej pare informacji na temat innych substancji spozywczych poprawiajacych prace mozgu, skoro Bigger zaczoles wymieniac ;)
Amid kwasu nikotynowego (niacyna, witamina B3) - odgrywa zasadniczą rolę w produkcji neuroprzekaźników mózgu oraz przy przetwarzaniu przez mózg węglowodanów na energię. W organizmie ludzkim może być syntetyzowana z tryptofanu. Produkty roślinne bogate w witaminę B3: buraki, drożdże piwne, orzeszki ziemne, pestki słonecznika.
Beta-karoten (prowitamina A) - żółtawy pigment. U ssaków z jednej cząsteczki beta-karotenu powstają w wątrobie 2 cząsteczki aktywnej witaminy A. Produkty roślinne bogate w beta-karoten: morele, szparagi, brokuły, melon kantalupa, marchew, cykoria, endywia, sałata lodowa, jarmuż, dynia, szpinak, cukinia, bataty.
Biotyna - koenzym w reakcjach metabolizmu tłuszczu, białka i węglowodanów.
Cholina - należy do grupy witamin B. W mózgu jest przetwarzana na neuroprzekaźnik, acetylocholinę. Produkty roślinne bogate w cholinę: kiełki pszenicy, orzeszki ziemne, masło z orzeszków ziemnych, mąka pszenna pełnoziarnista, biały ryż, orzechy Pecan, kapusta, kalafior, cieciorka, soczewica, soja, groch.
DMAE (dwumetyloaminoetanol) - składnik odżywczy dostarczający surowców do syntezy choliny oraz neuroprzekaźnika acetylocholiny. DMAE podwyższa nastrój, poprawia pamięć i zdolności uczenia się. Znajduje się w owocach morza, sardynkach i anchois.
Gingko biloba - ekstrakt z miłorzębu. Wzmaga metabolizm mózgu stymulując syntezę ATP, pomagając w metabolizmie glukozy i zapobiegając tworzeniu się skrzepów w tętnicach mózgowych.
Inozytol - Jest cukrem znajdującym się w mięśniach i błonach komórkowych. Stymuluje sen, kiedy używa się go z B3. Produkty roślinne bogate w inozytol: fasola, melon kantalupa, cieciorka, soczewica, orzechy,
płatki owsiane, brązowy ryż, kiełki pszenicy i większośc pełnych ziaren.
Koenzym Q10 - substancja służąca do syntezy ATP. Działa jako neutralizator wolnych rodników, rozpuszczając tłuszcz i pomagając w regulacji przewodzenia w sercu. Bogatym źródłem koenzymu Q są owoce morza oraz biały tuńczyk albacore.
Kwas foliowy - konieczny do syntezy DNA, wraz z witaminą B12. Przekształca toksyczne produkty uboczne metabolizmu białkowego na dobroczynne aminokwasy. Produkty roślinne bogate w kwas foliowy: jęczmień, fasola, drożdże piwne, cykoria, endywia, owoce (prawie wszystkie), cieciorka, zielone warzywa liściaste (prawie wszystkie), soczewica, pomarańcze, groch, ryż brązowy, soja, pędy, kiełki pszenicy.
Kwas pantotenowy - odgrywa zasadniczą rolę w produkowaniu energii mózgu. Potrzebny jest do syntezy acetylocholiny. Pomaga w stresogennych sytuacjach. Produkty roślinne bogate w kwas pantotenowy: drożdże piwne, brokuły, bataty, fasola, groch, soczewica, pełnoziarniste produkty mączne.
L-arginina - Produkty roślinne bogate w L-argininę: spirulina (wodorost), soja (prażona na sucho), dynia (pieczona w wysokiej temperaturze), groch (gotowany), cieciorka, soczewica, tofu , fasola (navy beans, great northern beans, broadbeans).
Lecytyna - jest źródłem choliny, która z kolei jest prekursorem neuroprzekaźnika acetylocholiny.
L-karnityna - przenosi tłuszcz do miejsca spalania w każdej komórce. W przypadkach zwiększonego zapotrzebowania (starzenie się, stres, wysiłek fizyczny, wysokie spożycie białek i tłuszczów, przewlekła choroba) organizm może być pozbawiony jej zapasu.
L-tryptofan - aminokwas. Jest surowcem, z którego organizm wytwarza serotoninę, melatoninę oraz niacynę (witamina B3). Te produkty metabolizmu L-tryptofanu sprowadzają spokojny sen. Produkty spożywcze bogate w białko zawierają bogate ilości aminokwasów, które współzawodniczą z L-tryptofanem o dostęp do mózgu i mają tendencję do rozbudzania mózgu. Zawierają one bowiem duże ilości L-fenyloalaniny i L-tyrozyny, które stymulują wytwarzanie neuroprzekaźnika noradrenaliny. Produkty spożywcze bogate w L-tryptofan: spirulina (wodorost), dynia (pieczona w wysokiej temperaturze), mleko, ziemniak pieczony ze skórką, pszenica mielona, natka pietruszki (gotowana) , warzywa kapustne, banany, pestki słonecznika.
L-tyrozyna - aminokwas, którego mózg używa do syntezy neuroprzekaźników noradrenaliny i dopaminy, koniecznych do uzyskania jasności i szybkości myślenia, długotrwałej pamięci oraz poczucia równowagi i przytomności umysłu. Produkty roślinne zawierające L-tyrozynę: tofu, warzywa (fasola, groch, soczewica).
Palmitynian askorbylowy - rozpuszczalna w tłuszczu postać witaminy C, antyutleniacz. Może przenikać ścianki komórki, działa wewnętrznie. Jest syntetyzowany w laboratorium, nie ma go w produktach spożywczych.
Pirydoksyna (witamina B6) - stymuluje optymalną wydajność umysłową, biorąc udział w transporcie i metabolizmie aminokwasów, z których mózg wytwarza neuroprzekaźniki. Wymaga witaminy B2. Pomaga w rozkładzie glikogenu, który jest formą magazynowanie glukozy, podstawowego paliwa mózgu. Produkty spożywcze bogate w pirydoksynę: awokado, banany, otręby (pszenne i ryżowe), drożdże piwne, marchew, orzechy laskowe, soczewica, ryż (brązowy), soja, pestki słonecznika, melon kantalupa, kiełki pszenicy, mąka pełnoziarnista.
Tiamina (witamina B1) - konieczna do odpowiedniego metabolizmu mózgu i nerwów. Produkty roślinne bogate w tiaminę: drożdże piwne, cieciorka, fasola, brązowy ryż, suszone pestki słonecznika, kiełki pszenicy, pistacje, mąka pszenna pełnoziarnista.
Witamina A (retinol) - jedna z witamin rozpuszczalnych w tłuszczach. Wspomaga proces wzrostu, wpływa na zdrowie skóry i tkanki nabłonkowej. Zapobiega kurzej ślepocie. Zawarta jest w żółtopomarańczowych owocach i warzywach (marchew, dynia, papaja, pomidory, melony, awokado), ciemnozielonych liściastych warzywach (szpinak, jarmuż, brokuły). Występuje w dwóch różnych formach: jako beta-karoten (w roślinach) lub retinole (w pokarmach pochodzenia zwierzęcego). Nadmiar witaminy A jest szkodliwy. Spożycie codziennie jednej marchwi lub 3 do 4 pomidorów pokrywa zapotrzebowanie na witaminę A.
Witaminy grupy B - patrz tiamina (B1), kwas pantotenowy (B5), pirydoksyna (B6), kwas foliowy (B9). Współdziałają w syntezie prostaglandyn, substancji hormonopodobnych, sterujących przemianą materii. Ich obecność jest konieczna do uaktywnienia limfocytów.
ryboflawina (witamina B2) - migdały, grzyby, ser, wątroba,
niacyna, patrz amid kwasu nikotynowego (B3 lub PP): drożdże piwne, orzeszki ziemne, wątroba,
biotyna (B8, H) - mączka sojowa, orzechy włoskie, migdały, pomidory, żółtko jajek, wątroba.
Witamina B12 (kobalamina, L2) - niezbędna do syntezy czerwonych krwinek. W większych ilościach występuje, oprócz mięsa, tylko w żółtku.Wegetarianie mogą potrzebować dodatkowych ilości witaminy B12 w postaci preparatów farmaceutycznych.
Witamina C (kwas askorbinowy) - Bierze udział w procesach utleniania-redukcji w organizmie, uczestniczy w syntezie białek, wzmacnia tkankę łączną (włókna kolagenowe, naczynia krwionośne). Jest niezbędna dla układu odpornościowego. Laureat nagrody Nobla, Linus Pauling, zalecał zażywanie dużych ilości witaminy C. Znajduje się ona w owocach cytrusowych, owocach dzikiej róży, kiszonej kapuście, malinach, borówkach, cebuli, szpinaku, groszku zielonym, sałacie, papryce, kalarepie. Jeden owoc kiwi albo jedna średniej wielkości pomarańcza pokrywają dzienne zapotrzebowanie na witaminę C. Nadmiar witaminy C wydalany jest w moczu.
Witamina D - pomaga przyswajać wapń, jest niezbędna do budowy kości i zębów. Znajduje się tylko w rybach i tłuszczu pochodzącym z rybich wątróbek. Na niedobór witaminy D są bardziej narażone niemowlęta i osoby pozbawione światła słonecznego, jak również osoby stosujące ścisłą dietę wegetariańską.
Witamina E (tokoferole) - ma właściwości przeciwutleniające; przerywa łańcuch reakcji rodnikowej
BTW: Bigger jestes na 100% pewien ze to byl czysty L-Tryptofan ? moze to byla jakas odzywka (przeznaczona do rekonwalescencji) zawierajaca ten aminokwas. Jak dawno sie z tym spotkales ?
Zmieniony przez - Clarity w dniu 2002-11-05 18:25:04