SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

*** Dawkowanie L-glutaminy i peptydu glutaminy ***

temat działu:

Odżywki i suplementy

słowa kluczowe: , ,

Ilość wyświetleń tematu: 6474

Nowy temat Wyślij odpowiedź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 11 Napisanych postów 1740 Wiek 36 lat Na forum 17 lat Przeczytanych tematów 19672

Witam!
Chciałbym tutaj przedstawić precyzyjne ułożenie planu suplementacji ww suplami.
Naturalnie wytworzony peptyd jest lepki, trundo rozpuszczalny o jasnym, lekko brązowawym kolorze.
Syntetycznie wytworzona l-glutamina jest śnieżnobiałym łatwo rozpuszczalnym proszkiem.
Zawartość czystej glutaminy w peptydzie wynosi około 30%, ale dzięki wiązaniom peptydowym jest ona w 100% przyswajalna.
Czysta l-glutamina mimo 100%zawartości glutaminy, nie jest w pełni wykorzystywana przez organizm.
DAWKOWANIE - KIEDY I JAK SPOŻYWAĆ L-GLUTAMINĘ ORAZ PEPTYD GLUTAMINY?
Spożycie glutaminy powinno być precyzyjnie rozłożone na cały dzień. Dawka dobowa powinna być podzielona na wiele mniejszych porcji lub zastosowana w taki sposób i za pomocą takiej formy glutaminy, aby cały czas systematycznie, organizm otrzymywał jej odpowiednią dawkę. Łączna dobowa dawka powinna wynosić od 5-20g. Wysokość dawki uzależniona jest między innymi od intensywności treningu, masy mięśniowej, prowadzonej diety oraz stosowanej aktualnie suplementacji innymi odżywkami.

PRZYKŁADOWY, PRECYZYJNY SPOSÓB UŻYCIA:
*bezpośrednio po przebudzeniu ok. 2-4g l-glutaminy,
*do I posiłku 5-10g peptydu glutaminy,
*do II posiłku 5-10g peptydu glutaminy,
*do III posiłku 5-10g peptydu glutaminy,
*bezpośrednio po treningu 4-8g l- glutaminy,
*do IV posiłku 5-10g peptydu glutaminy,
*przed snem 2-4g l-glutaminy.

Udanej suplementacji! POZDROWIONY...

EKSPERT W DZIALE ODŻYWKI, SUPLEMENTY...
http://www.sfd.pl/Przepisy_na_odżywcze_napoje...-t334568.html --> Przepisy na odżywcze napoje

http://www.sfd.pl/Raz_na_zawsze_koniec_z_rozstępami...-t335399.html -- > Koniec z rozstępami

Ekspert SFD
Pochwały Postów 686 Wiek 32 Na forum 11 Płeć Mężczyzna Przeczytanych tematów 13120

PRZYSPIESZ SPALANIE TŁUSZCZU!

Nowa ulepszona formuła, zawierająca szereg specjalnie dobranych ekstraktów roślinnych, magnez oraz chrom oraz opatentowany związek CAPSIMAX®.

Sprawdź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 386 Napisanych postów 37478 Wiek 4 lata Na forum 19 lat Przeczytanych tematów 126446
czysta glutaminę bierzesz rano, przed i po treningu, peptyd najlepiej przed snem- za to w wiekszej dawce.
choc oczywiście mozna łaczyć- jednakże taki rozkład wydaje sie najlepszy.
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Znawca
Szacuny 31 Napisanych postów 5394 Na forum 19 lat Przeczytanych tematów 70736
jak to jest z tym niby negatywnym wplywem duzych ilosci glutaminy na mozg??

wydymac caly swiat

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 2 Napisanych postów 314 Na forum 17 lat Przeczytanych tematów 2534
Glutamina odgrywa kluczową rolę w metabilizmie azotu. Toksyczny amoniak powstający w przemianach aminokwasów w różnych tkankach jest asymilowany przez jego reakcję z kwasem glutaminowym (ważny neuroprzekaźnik, związek umożliwiający przewodzenie impulsów nerwowych, pobudzającym w korze mózgowej ssaków, jest stosowany w leczeniu schorzeń układu nerwowego), prowadzącym do powstania glutaminy. Enzym, który kontroluje tę reakcję jest nazywany syntetazą glutaminową. Glutamina stanowi rodzaj magazynu amoniaku, który jest "odzyskiwany" poprzez przekształcenie tego aminokwasu z powrotem do kwasu. Proces ten jest częścią biochemicznych cykli syntetycznych wielu związków azotowych, odbywających się w organizmach żywych. M.in. glutamina uczestniczy w syntezie puryn, pirymidyn oraz wielu aminkowasów.

Ze względu na to, że glutamina jest syntezowana w organizmach żywych z kwasu glutaminowego nie jest ona aminokwasem egzogennym i nie musi być obecna w pożywieniu. Ze względu na to, że spożywanie kwasu glutaminowego i jego soli (np: glutaminianu sodu) w nadmiernych ilościach jest szkodliwe, istnieją niepotwierdzone opinie, że to samo dotyczy też samej glutaminy. Opinie te nie znajdują jednak żadnego potwierdzenia w dotychczas prowadzonych badaniach naukowych.

Sugerowano też, że osoby z chorobami układu immunologicznego (np. AIDS), mają zwiększone zapotrzebowanie na glutaminę i dlatego spadek stężenia tego aminokwasu w organizmie może być pierwszym symptomem tego rodzaju chorób.

Od setek lat kuchnia dalekowschodnia wykorzystywała jako składnik potraw wodorost listownicę japońską (Laminaria japonica), znany jako kombu. W 1908 roku japoński uczony prof. Kikunae Ikeda wyizolował z listownicy związek chemiczny nadający jej niepowtarzalny smak - kwas glutaminowy. Smak ten nazwano umami. Niedługo po odkryciu rozpoczął produkcję przyprawy, będącej oczyszczonym glutaminianem sodu, która znana jest na Wschodzie jako Aji-no-moto (czyli "istota smaku").

Jego rozpowszechnienie budzi zaniepokojenie - nie jest jasne, czy spożywany w dużych ilościach jest bezpieczny dla człowieka, mimo iż jest jednym z najlepiej zbadanych składników pożywienia, zalegalizowany w Unii Europejskiej pod nazwą kodową E621. Glutaminian sodu bywa uznawany za przyczynę tzw. syndromu chińskiej restauracji - choroby związanej z nadmiernym spożyciem glutaminianu sodu lub nadwrażliwością na niego. Objawy to zawroty głowy, palpitacje serca, nadmierna potliwość i uczucie niepokoju, notowane po spożyciu posiłku w azjatyckich restauracjach. Jednak dokładna weryfikacja danych nie potwierdziła, aby przyczyną tych dolegliwości był glutaminian sodu, zaś pewne typy reakcji alergicznych na potrawy kuchni chińskiej mogą być powodowane innymi jej składnikami jak np. grzyby, orzechy i zioła.

Żródło: Wikipedia

All fluke absurd.

Nowy temat Wyślij odpowiedź
Poprzedni temat

Rozpiska cyklu na wrzesień.

Następny temat

Najlepszy spalacz dla kobiety i mezczyzny

WHEY premium