SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

domowy bimberek :-)

temat działu:

Odżywianie i Odchudzanie

słowa kluczowe: ,

Ilość wyświetleń tematu: 19536

Nowy temat Wyślij odpowiedź
...
Napisał(a) Temat przeniesiony przez Coolbart z działu Szatnia.
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 0 Napisanych postów 264 Na forum 22 lat Przeczytanych tematów 1831
no to zapodaje pare przepisów... mam nadzieje ze docenicie moją inwencje....
P.S Alkoholikiem nie jestem

Ajerkoniak
7 żółtek
1/2 kg cukru pudru
1 3/4 szkl. zimnego gotowanego mleka
1 szkl. spirytusu
wanilia

Wszystkie składniki połączyć i zmiksować.
Wychodzi 1 litr ajerkoniaku.

==============================================

A tera klasyka:

Bimber 2
Wszystko zależy od tego co chcesz wypędzić - jak jakąś charę, to już ci podano receptę.
Podstawowy problem z rozmaitymi wódkami polega na braku dostępu do drożdzy gorzelnianych, fermentacja z użyciem drożdzy piekarskich daje charakterystyczny bimbrowy fuzel - fuj... Jeżeli masz więc drożdze gorzelniane to możesz sobie zafermentować mąkę, ziarno zbożowe, przetarte ziemniaki tyle, że w domowych warunach zachodu jest dużo a alkoholu raczej niewiele. Po trzba jeszcze przepuścić przez filtr z węgla aktywnego itp. Dlatego jest lepszy sposób - robisz coś w rodzaju wina owocowego, z tą różnicą, że nie przejmujesz się gęstością (byle sie dało z gąsiora wytrzepać i nie dajesz wody (psuje smak ostatecznego produktu). Owoce w polskich warunkach trzeba zazwyczaj dosłodzić, drożdze oczywiście winne (łatwo je kupić, reszta jak w instrukcji na etykiecie, najlepsze są typu malaga, albo podobne - w każdym razie do win mocnych). Drożdzy można dodać trochę więcej niż do normalnego wina. Zacier taki powinien fermentować 2-3 miesiące, aż będzie miał przynajmniej z 10 % (można sprawdzic organoleptycznie, nie jest takie złe, tyle że lubi po tym boleć głowa). Oczywiście należy pamiętać o rurkach fermentacyjnych, dokładnej sterylizacji gąsiora i takich tam. Teraz destylacja - do destylacji w domowych warunkach najlepiej nadaje się aparatura szklana, którą można nabyć w dowolnym sklepie ze szkłem laboratoryjnym (często z dokładną instrukcją obsługi), ale znakomita jest również aparatura ze stali nierdzewnej (można kupić np. w Austrii i podobno w Szwecji). Wbrew obiegowym opiniom destylacja dobrego zacieru nie powoduje wydzielania się w czasie tego procesu żadnego nieprzyjemnego zapachu. Destylację należy przeprowadzać w temperaturze mniej więcej 78-82 stopnie C. Idealna temperatura to 78,4 stopnia, ale nie należy przesadzac z dokładnością, bo jeden gąsior można destylowac tydzień. Pierwszą pięćdziesiątkę wypędu wylewa się w diabły i dalej destyluje, dopóki wypęd ma moc powyżej mniej więcej 30-40 %. Można przerwać wcześniej, wszystko zależy od zapachu rezultatu. Jeżeli zacier jest gęsty, można go trochę rozcieńczyć wodą, bo inaczej lubi sie przypalić. Czynność powtarza się kilka razy. Czasem wystarczy już jedna destylacja, a czasem i cztery to za mało. Destylując po raz kolejny należy wrzucić do naczynia kilka małych kamyczków - sprzyja to równomiernemu wrzeniu alkoholu, alkohol też dobrze jest (ze względów przeciwpożarowych) rozcieńczyć do ok 40 %. Otrzymany wypęd powinien dojrzewać 3 miesiące. Do gąsiorka z okowitą można wrzucić szczapki dębowe, co daje głęboki brązowy kolor (koniakowy). Inna szkoła głosi, że najlepsze są gałazki morwowe - dają zielonkawo-beżowy odcień napitku. No i gotowe - bimber w ten sposób otrzymany cechuje niezwykle silny aromat owoców (im dłużej leży, tym silniejszy), znakomity smak i brak efektów ubocznych nadużycia. Jeżeli lubisz anyżówkę (uzo, mastika, ricard, pernod) możesz do ostatniej destylacji dodać olejek anyżowy (do nabycia w aptece) i rozpuszczoną w spirytusie żywicę krzewu mastyksowego (niestety w Polsce niedostępna, można kupić np. w Bułgarii). Otrzyzmany w ten sposób alkohol jest krystalicznie czysty, a po dodaniu kropelki wody wspaniale mętnieje. Do jego produkcji najlepiej użyć wypędu z mało aromatycznych owoców (np. gorszych jabłek). Jak chcesz mieć coś w bardziej francuskim stylu możesz zastosować sztuczkę ze szczapkami dębowymi. Do produkcji zacieru najlepiej nadają się wiśnie, jabłka, morele (niestety w Polsce drogie i mało aromatyczne), gruszki Williamsy, winogrona (polskie czarne dają ciekawy aromat), maliny (absolutny hit) i podobne owoce. Rewelacyjny jest też bimber z fig, ale niestety w Polsce nie do zrobienia (w zeszłym roku 70 gr. za figę!). Generalnie pędzenie bimbru to wspaniała rozrywka, która znakomicie integruje rodzinę. Odrobina wprawy sprawi, że w kąt pójdą wszystkie konfitury i inne przetwory, a wszyscy pospołu zajmą się drylowaniem wiśni na bimber. Zajęcie to bowiem w sam raz na ciepłe letnie wieczory. I o ile zdrowsze od oglądania telewizji...

Chciałbym iść do nieba ze względu na klimat, ale wolę iść do piekła ze względu na towarzystwo
Ekspert SFD
Pochwały Postów 686 Wiek 32 Na forum 11 Płeć Mężczyzna Przeczytanych tematów 13120

PRZYSPIESZ SPALANIE TŁUSZCZU!

Nowa ulepszona formuła, zawierająca szereg specjalnie dobranych ekstraktów roślinnych, magnez oraz chrom oraz opatentowany związek CAPSIMAX®.

Sprawdź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Znawca
Szacuny 37 Napisanych postów 14810 Wiek 40 lat Na forum 22 lat Przeczytanych tematów 73998
to do dzialu "Odzywianie" powinno isc

------------------------------
Pozdrawiam

JEAN CLAUDE VAN DAMME

every creature livin' on this planet'll go to hell...
MODERATOR

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 0 Napisanych postów 264 Na forum 22 lat Przeczytanych tematów 1831
Zubrowka
Zestaw na 1 litr wodki o mocy 40ż.
1 g (5-6 kawalkow dlugosci 25 cm) suszonej trawy zubrowej,
1 lyzeczka cukru,
1 l wodki czystej o mocy 40ż.

1. Trawe zubrowa pociac na kawalki dlugosci 3-4 cm, wlozyc je do butelki z wodka, odstawic do maceracji na 15-20 dni.
2. Po tym czasie nalew przelac do butelki, dodac rozpuszczony w 2 lyzkach wody
cukier i wymieszac. Zakorkowac butelke i odstawic na 2-3 dni.
3. Gotowa wodke przefiltrowac i rozlac do butelek. Do kazdej butelki mozna wlozyc zdzblo trawy zubrowej dla dekoracji.
4. Wodke mozna sporzadzic tez na zaprawie. W tym celu 10 g suszonej, pokrojonej
trawy zubrowej zalewa sie 170 ml wodki czystej ze spirytusu o mocy 50ż i maceruje 10 dni. Na litr zubrowki nalezy wziac 15 ml zaprawy, 420 ml spirytusu
o mocy 95ż, 5 g cukru i ok. 570 ml wody.
- Trawa zubrowa (Herba Hierochloe) rosnie prawie wylacznie w Polsce w Puszczy
Bialowieskiej. Zawiera ona aromatyczna substancje, tzw. kamaryne, ktora nadaje wodce swoisty zapach i smak

---------------------------

Nalewka starej ochmistrzyni
Do ok. 1,5 l spirytusu 60ř wsypać poziomek, truskawek, malin i płatków różanych, z których należy usunąć żółte części, oraz 3 pokrajane w plasterki cytryny ( należy usunąć z nich pestki).
Gąsior zatkać, postawić w słońcu na 3 tygodnie.
Klarowną nalewkę zlać do butelek, pozostałość można pić, ale po przefiltrowaniu

Chciałbym iść do nieba ze względu na klimat, ale wolę iść do piekła ze względu na towarzystwo
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 0 Napisanych postów 264 Na forum 22 lat Przeczytanych tematów 1831
no właściwie to tak.... jakby ko chciał to może przenieść.....

Miód pitny naturalny (niesycony)
Aby otrzymać 10 l brzeczki miodowej na miód pitny:
półtorak - 6,7 l miodu rozcieńcza się wodą do 10 l
dwójniak - 5,0 l miodu rozciencza sie woda do 10 l
trójniak - 3,3 l miodu rozciencza sie woda do 10 l
czwórniak - 2,5 l miodu rozciencza sie woda do 10 l

Na 1 l brzeczki dodaje się 3-5 g kwasku cytrynowego lub winowego.
Brzeczkę szczepi się drożdżami jak przy wyrobie win owocowych.
Ponadto do 10 l brzeczki dodaje się 2-3 g fosforanu dwuamonowego.
Brzeczkę poddaje się fermentacji w temp. 20-25 st.C, a następnie dojrzewaniu, które trwa kilka lat.
Im mniejsze jest rozcieńczenie miodu, tym dłuższy jest okres dojrzewania.

KAŻDY ZNAJDZIE COŚ DLA SIEBIE

Chciałbym iść do nieba ze względu na klimat, ale wolę iść do piekła ze względu na towarzystwo
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 0 Napisanych postów 264 Na forum 22 lat Przeczytanych tematów 1831
Temu specyfikowi piątka z plusem + Teraz Polska 2002 za samą nazwę

Nalewka "Wisielec"


duża pomarańcza,
1 litr czystej białej wódki,
kilka goździków,
250 g cukru w kostkach

Wódkę wlać do wysokiego słoja, dorzucić kostki cukru, mieszać, dopóki się nie rozpuszczą.
Pomarańczę umyć, sparzyć, osuszyć.
Grubą nić przewlec w dwóch miejscach, by móc powiesić owoc pod pokrywką słoja.
W pomarańczę wbić 2 - 10 goździków, zależnie od intensywności aromatu, jaką chcemy uzyskać.
Pomarańczę podwiązać do pokrywki, tak żeby nie dotykała alkoholu.
Słój zamknąć hermetycznie, odstawić na 2 miesiące.

Chciałbym iść do nieba ze względu na klimat, ale wolę iść do piekła ze względu na towarzystwo
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 3 Napisanych postów 420 Wiek 42 lat Na forum 22 lat Przeczytanych tematów 4097
Mój przepis:
3,5-4 PLN i do sklepu...wiadomo po co!To mój przepis!!!
Alkoholikiem też nie jestem!
A piliście "cavaliera" boskie winko!!!

"to be the somebody in the future"
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Znawca
Szacuny 37 Napisanych postów 14810 Wiek 40 lat Na forum 22 lat Przeczytanych tematów 73998
"Pan Tadeusz", "Muscat", "z czerwona karka" RULEZ

------------------------------
Pozdrawiam

JEAN CLAUDE VAN DAMME

every creature livin' on this planet'll go to hell...
MODERATOR

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Znawca
Szacuny 37 Napisanych postów 14810 Wiek 40 lat Na forum 22 lat Przeczytanych tematów 73998
a co do winiaczy to vino wino rządzi


-----------------------------
Pozdrawiam

JEAN CLAUDE VAN DAMME

Zmieniony przez - van damme w dniu 2002-08-22 22:04:32

every creature livin' on this planet'll go to hell...
MODERATOR

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 0 Napisanych postów 2723 Na forum 21 lat Przeczytanych tematów 15849
no to bedzie trzeba obadac

Dragon Ball Z jiu-jitsu

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 961 Napisanych postów 19308 Wiek 40 lat Na forum 22 lat Przeczytanych tematów 158815
jak wino to tylko Staropolanka,Jabłko(no i w ostatecznosci Cycula:)
hehe

<<<Champions
are Made
Not Born
>>>

<<<Champions
are Made
Not Born>>>

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 5 Napisanych postów 850 Wiek 39 lat Na forum 22 lat Przeczytanych tematów 7958
Fajne przepisy ) Pewnie przekazywane z ojca na syna co?:)

QuaTro

Bez masy nie ma klasy !

Nowy temat Wyślij odpowiedź
Poprzedni temat

Dietka na masę

Następny temat

Cukier - pomaga, czy szkodzi

WHEY premium