ZALECANE DAWKI DZIENNE
znajdziesz np tu
http://www.szymiec.pl/witaminy.htm
albo tu
http://www.spolankiewicz.com.pl/WitaminyInfo.htm#N12
Ze względu na charakter witamin, jako substancji regulujących, dzienne zapotrzebowanie na nie jest nieznaczne i waha się od kilku mikrogramów do kilku lub kilkudziesięciu miligramów. Zapotrzebowanie to zależy od wielu czynników wewnątrz- i zewnątrzustrojowych, takich jak:
wiek,
rodzaj wykonywanej pracy,
stan fizjologiczny,
sposób żywienia,
stan zdrowia,
klimat itp.
Nie warto jednak przesadzać z witaminami, gdyz ich nadmiar w organizmie może wywołac szereg nieprzyjemnych objawów-i tak lecąc po kolei po witaminkach to:
Objawy nadmiaru witaminy A
Podawanie dużych dawek tej witaminy przez dłuższy okres czasu może spowodować hiperwitaminozę witaminy A . Może ona prowadzić nawet do zatrucia. Objawy zazwyczaj rozwijają się powoli i mogą to być: przerzedzenie owłosienia,
wypadanie brwi, sucha i szorstka skóra, a w zaawansowanych przypadkach bóle głowy, senność i ogólne osłabienie. Zatrucia witaminą A występują głównie z powodu nadmiernego spożywania dużych jej ilości ( powyżej 100000 UI dziennie) w dłuższym okresie czasu. Po zaprzestaniu zażywania witaminy A większość objawów ustępuje w krótkim okresie czasu.
Objawy nadmiaru witaminy B5 (
http://www.resmedica.pl/zdart12987.html )
B5 znajduje się w wielu produktach żywnościowych. Najwięcej jest jej w wątróbce, otrębach pszennych, mleczku pszczelim, rybach (np. pstrągach, śledziach, makrelach), pestkach słonecznika, serach (np. camembert, brie), orzechach, jajkach, owocach awokado, grzybach, mleku pełnym, mięsie kurczaka, soi, maśle orzechowym, bananach, pomarańczach, ziemniakach, brokułach, ciemnym ryżu, melonach i pełnoziarnistym chlebie.
Tu jest lepiej, bo witamina ta nie jest toksyczna, a nadmiar wywołuje tylko ewnetualnie biegunkę
Witamina B7
Witamina B7 rozpuszcza się w wodzie, a jej nadmiar jest wydalany z moczem. Organizm potrafi także produkować jej niewielkie ilości dzięki bakteriom znajdującym się w jelicie cienkim.
Jest ona szeroko rozpowszechniona w wielu produktach żywnościowych, jednak zawierają one jej bardzo mało. Można ją znaleźć w mleku, wątrobie, nerkach, żółtku jaj, serze, otrębach, rybach (sardynkach, łososiu), drożdżach, mięsie wieprzowym, cielęcym, drobiowym, ciemnym ryżu, kukurydzy i mące ze zbóż.
Znajduje się w owocach (arbuzach, bananach, melonach, grejpfrutach, brzoskwiniach, winogronach), warzywach (kalafiorach, burakach, cebuli, grochu, pomidorach, szpinaku, marchwi) oraz orzechach, soi, rzepaku i słonecznikach.
W odniesieniu do ludzi nie stwierdzono toksyczności witaminy B7, chociaż u ciężarnych szczurów, które przyjmowały zwiększone dawki tej substancji, następowały zaburzenia w wytwarzaniu estrogenu, a nawet resorpcja płodu.Ogólnie do witamin z grupy B nalezy dodać, że u kobiet biorących pigułki antykoncepcyjne zapotrzebowanie na te witaminy jest duzo wyższe
Witamina C
znajduje sie w wielu owocach i warzywach. Do owocow bogatych w witamine C zaliczamy m.in. truskawke , czarna porzeczke , oraz owoce cytrusowe. Sposrod warzyw znacznych ilosc witaminy C dostarczaja z pozywieniem natka pietruszki , kapusta kiszona , ziemniaki i wiele innych.
W róznych źródłach znalazłam sprzeczne opinie jeśli chodzi o efekty jej nadmiaru, tzn od nieszkodliwej biegunki, do odkładania się jej nadmiaru w nerkach, więc tu nie chcę Cie wprowadzaćw bład, ale chyba po prostu nie warto przesadzać.
Witamina D
Witamina ta występuje w dwóch postaciach jako witamina D2 i witamina D3, która może być wytwarzana w skórze człowieka pod wpływem promieni słonecznych. Poza tym witamina D3 występuje w żółtkach jaj, tranie i maśle.
Witaminę D można także przedawkować i spowodować zatrucie, które przejawia się zaburzeniami nerkowymi kamica i wapnica nerek, nadmierne wydalanie moczu, brakiem apetytu, wymiotami, zapaleniem trzustki, zaburzeniami czynności serca w postaci częstoskurczu, odwodnieniem i nadciśnieniem tętniczym.
Witamina E
Nazwą tą określa się całą grupę związków zwanych tokoferolami. Mają one właściwości przeciwutleniaczowe ,czyli neutralizują szkodliwe związki powstałe w procesach przemiany materii, chronią tkanki przed ich wpływem oraz mają właściwości przeciwnowotworowe i miażdżycowe. Głównym źródłem witaminy E są jajka, mięso, wątroba, mąka owsiana. Dotychczas jeszcze nie dokładnie określono zaburzenia towarzyszące niedoborowi wit. E. Przypuszcza się, że mogą to być zmiany neurologiczne, zwiększony rozpad krwinek czerwonych i bóle nerwów. Dobowe zapotrzebowanie na witaminę E jest zmienne i zależy od ilości spożytych kwasów tłuszczowych nienasyconych. Przyjmuje się, że na 1 gram nienasyconych kwasów tłuszczowych powinno się spożywać od 0.4 do 0.6 miligrama wit. E.
Witaminę tą także można przedawkować i po zażywaniu bardzo wysokich dawek rzędu 5 do 7 gram na dobę można wywołać zapalenie jelit z martwicą i ogólnoustrojowe zakażenia.
Witamina K i F
hmm, nie znalazłam żadnych konkretów, ale ogólnie gorzej jest zprzedawkowywaniem tych witamin które rozpuszczaja się w tłuszczach(ADEKF) bo w przeciwieństwie do tych rozpuszczalnych w wodzie w przypadku przedawkowania nie mogą być wydalane przez nerki i mogą być przyczyną groźnych zatruć. Należy zatem spożywać je w odpowiednich ilościach, a w przypadku jakichkolwiek wątpliwości skonsultować się z lekarzem.
Pewnie brakuje tu jakiś witaminek,jak zauważę

to wrzuce cos o reszcie
Hehe, sorry, Kain

hmm, nie zauważyłam<zawstydzony>
smoczek