SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

Kreatyna+Dextroza

temat działu:

Odżywki i suplementy

słowa kluczowe: ,

Ilość wyświetleń tematu: 6393

Nowy temat Wyślij odpowiedź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Specjalista
Szacuny 57 Napisanych postów 10990 Na forum 22 lat Przeczytanych tematów 88360
ig czy gl bo to rooznica...

Pozdrawiam
misoo

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
qazar ZASŁUŻONY
Ekspert
Szacuny 734 Napisanych postów 31016 Na forum 21 lat Przeczytanych tematów 94344
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Specjalista
Szacuny 57 Napisanych postów 10990 Na forum 22 lat Przeczytanych tematów 88360
to co w takim razie wyraza wg Ciebie gl ?

Pozdrawiam
misoo

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
qazar ZASŁUŻONY
Ekspert
Szacuny 734 Napisanych postów 31016 Na forum 21 lat Przeczytanych tematów 94344
Powiem ci bez zartow chodzi o indeks insulina glukogen



Indeks glikemiczny obliczamy dzieląc poziom glukozy we krwi po przeprowadzeniu testu żywnościowego z udziałem 50 gram węglowodanów, przez poziom glukozy uzyskany po spożyciu danego produktu.

I tak np. indeks glikemiczny(IG) równy 70 oznacza, że po spożyciu 50 gram danego produktu poziom glukozy we krwi wzrośnie o 70%.

To tyle o IG :)

asadze ze tobie chodzi o indeks insuliowy ale moze siemyle
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Specjalista
Szacuny 57 Napisanych postów 10990 Na forum 22 lat Przeczytanych tematów 88360
mi chodzi o glikemic load...

glikemic load okresla produkt ..a ig tyczy sie weglowodanow...

tak naprawde wiekszosc tabel pisze gl...przykladem jest np marchewka...w kilku doniesieniach jej ig jest ok 20...tym czasem wegle z marchewki maja ig cos kolo 70 i ile sie nie myle...

Pozdrawiam
misoo

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
qazar ZASŁUŻONY
Ekspert
Szacuny 734 Napisanych postów 31016 Na forum 21 lat Przeczytanych tematów 94344
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 15 Napisanych postów 4202 Na forum 21 lat Przeczytanych tematów 31691
Qazar ale tutaj wraca temat pobierania energi bedzie ona zarówna brana z tłuszczy jak i z białek ustrojowych, wiec mimo wszystko sama fruktoza nie jest najlepszym wyjsciem ;) ale ten temat wyjasniony i wiaodmo o co chodzi :)

Co do glukoneogenezy, to troszku sie mylisz niekoniecznie białka :)
Własnie ona przebiega takze z mlecznanu :) Tutaj najwazniejsze jest uzyskanie pirogronianiu. Własnie mleczan ulega reakcji z udziałem enzymu dehydrogenazy(nie pamietam, ale pewnie mleczanowej ;) gdzie 2 wodory odłączaja sie od mleczanu i powstaje nam pirogronian. Dalsze etapy glukoneogenezy pewnie znasz, odtwarzana jest glukoza, cykl Corich i mamy odbudowe glikogenu :)

Miętki w powyzszym wyjasnieniu napisałem czemu nie sa konieczne duze dawki ww po treningu, organizm sam odtworzy sobie glikogen :) my dostarczajac odrazu po treningu niewielka ilosc ww przyspieszamy odbudowe, lecz wieksza dawka węgli moze spowolnic proces odkwaszania miesni i spowodowac ze zakwas miesni nie przejdzie za szybko ;)

pozdr :D
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
qazar ZASŁUŻONY
Ekspert
Szacuny 734 Napisanych postów 31016 Na forum 21 lat Przeczytanych tematów 94344
Co do glukoneogenezy, to troszku sie mylisz niekoniecznie białka :)
Własnie ona przebiega takze z mlecznanu :) Tutaj najwazniejsze jest uzyskanie pirogronianiu. Własnie mleczan ulega reakcji z udziałem enzymu dehydrogenazy(nie pamietam, ale pewnie mleczanowej ;) gdzie 2 wodory odłączaja sie od mleczanu i powstaje nam pirogronian. Dalsze etapy glukoneogenezy pewnie znasz, odtwarzana jest glukoza, cykl Corich i mamy odbudowe glikogenu :)

sadze jesli juz idziemy dokladnie to droga jest taka glkogen-gluukoza-aldehyd 3 fosfoglicerynowy-prrogronian-acetylo-CoA-i wychodzimy na cykl kwasu cytrynowego ,tylko ze to jest glikoliza ,a glukoneogenza dotyczy rozpadu bialek i dopiero wchodza w cykl glikolizy a bay powstal glikogen to droga glikogenezy progronian-pgal-glukoza-glikogen ,to szczegoly technicze ale wazne
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
miętki JASZCZOMP
Ekspert
Szacuny 119 Napisanych postów 21724 Wiek 44 lat Na forum 21 lat Przeczytanych tematów 92660
."cukier to 75ig a ryz ok 60."
Ryż ma około 88 ig a cukier 65.- Szukała.
Misiek, nie wiem czy sobie jaja robisz czy co?To proste jak decie..
Wiadomo ze gl jest wazniejszy, a czym jest tłumaczyć mi nie trzeba.nie pomyliłem się-Ty chyba mylisz te pojęcia..Rozmowa toczyła sie o ig batonu i o to co je zmniejsza.proste.W ryzu wystepuje błonnik ropzpuszczalny wiec też je zmniejsza, ale jak widąc niewiele.
Bez kitu A porównanie cukru do snickersa tochyba jakiś żart..dałeś w piec
Przykład marchewki? A jak będzie np. z arbuzem?
Powtarzam:nie mylę ig z gl, bo o ile ig określa rodzaj raczej węgli w produkcie, to gl określa produkt, czyli marchewka z wysokim ig przez niską zawartośc szybkich skadinąd węgli ma niskie gl..

Zdr.

Zmieniony przez - miętki w dniu 2005-02-14 00:29:58

"nie znam sie na niczym co czytałem na temat ćwiczeń"

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Specjalista
Szacuny 57 Napisanych postów 10990 Na forum 22 lat Przeczytanych tematów 88360
dlaczego dalem w piec ? snickers nie jest z cukru ?

poza tym...dlaczego zatem na forum nie poelca sie jedzenia cukru...snickersoow czy grzeskoow zamiast ryzu ...? w koncu cukier jest wolniej wchlaniany...

Pozdrawiam
misoo

Nowy temat Wyślij odpowiedź
Poprzedni temat

glutamina

Następny temat

Dobrze biore kreatyne ??

WHEY premium