Pozdrawiam
misoo
Budujesz mięśnie - http://www.sfd.pl/Robimy_mase_-_fakty_nie_mity_by_qaz-t173140.html
Redukujesz tkankę tłuszczową - http://www.sfd.pl/10_wskazówek_żywieniowych-t315293.html
Chcesz być zdrowy ? - http://www.sfd.pl/Równowaga_kwasowo-zasadowa-t344643.html
http://www.sfd.pl/Zdrowie_bez_tluszczu_nie_mozliwe!!!-t164189.html#post0
Indeks glikemiczny obliczamy dzieląc poziom glukozy we krwi po przeprowadzeniu testu żywnościowego z udziałem 50 gram węglowodanów, przez poziom glukozy uzyskany po spożyciu danego produktu.
I tak np. indeks glikemiczny(IG) równy 70 oznacza, że po spożyciu 50 gram danego produktu poziom glukozy we krwi wzrośnie o 70%.
To tyle o IG :)
asadze ze tobie chodzi o indeks insuliowy ale moze siemyle
Budujesz mięśnie - http://www.sfd.pl/Robimy_mase_-_fakty_nie_mity_by_qaz-t173140.html
Redukujesz tkankę tłuszczową - http://www.sfd.pl/10_wskazówek_żywieniowych-t315293.html
Chcesz być zdrowy ? - http://www.sfd.pl/Równowaga_kwasowo-zasadowa-t344643.html
http://www.sfd.pl/Zdrowie_bez_tluszczu_nie_mozliwe!!!-t164189.html#post0
glikemic load okresla produkt ..a ig tyczy sie weglowodanow...
tak naprawde wiekszosc tabel pisze gl...przykladem jest np marchewka...w kilku doniesieniach jej ig jest ok 20...tym czasem wegle z marchewki maja ig cos kolo 70 i ile sie nie myle...
Pozdrawiam
misoo
Budujesz mięśnie - http://www.sfd.pl/Robimy_mase_-_fakty_nie_mity_by_qaz-t173140.html
Redukujesz tkankę tłuszczową - http://www.sfd.pl/10_wskazówek_żywieniowych-t315293.html
Chcesz być zdrowy ? - http://www.sfd.pl/Równowaga_kwasowo-zasadowa-t344643.html
http://www.sfd.pl/Zdrowie_bez_tluszczu_nie_mozliwe!!!-t164189.html#post0
Co do glukoneogenezy, to troszku sie mylisz niekoniecznie białka :)
Własnie ona przebiega takze z mlecznanu :) Tutaj najwazniejsze jest uzyskanie pirogronianiu. Własnie mleczan ulega reakcji z udziałem enzymu dehydrogenazy(nie pamietam, ale pewnie mleczanowej ;) gdzie 2 wodory odłączaja sie od mleczanu i powstaje nam pirogronian. Dalsze etapy glukoneogenezy pewnie znasz, odtwarzana jest glukoza, cykl Corich i mamy odbudowe glikogenu :)
Miętki w powyzszym wyjasnieniu napisałem czemu nie sa konieczne duze dawki ww po treningu, organizm sam odtworzy sobie glikogen :) my dostarczajac odrazu po treningu niewielka ilosc ww przyspieszamy odbudowe, lecz wieksza dawka węgli moze spowolnic proces odkwaszania miesni i spowodowac ze zakwas miesni nie przejdzie za szybko ;)
pozdr :D
Własnie ona przebiega takze z mlecznanu :) Tutaj najwazniejsze jest uzyskanie pirogronianiu. Własnie mleczan ulega reakcji z udziałem enzymu dehydrogenazy(nie pamietam, ale pewnie mleczanowej ;) gdzie 2 wodory odłączaja sie od mleczanu i powstaje nam pirogronian. Dalsze etapy glukoneogenezy pewnie znasz, odtwarzana jest glukoza, cykl Corich i mamy odbudowe glikogenu :)
sadze jesli juz idziemy dokladnie to droga jest taka glkogen-gluukoza-aldehyd 3 fosfoglicerynowy-prrogronian-acetylo-CoA-i wychodzimy na cykl kwasu cytrynowego ,tylko ze to jest glikoliza ,a glukoneogenza dotyczy rozpadu bialek i dopiero wchodza w cykl glikolizy a bay powstal glikogen to droga glikogenezy progronian-pgal-glukoza-glikogen ,to szczegoly technicze ale wazne
Budujesz mięśnie - http://www.sfd.pl/Robimy_mase_-_fakty_nie_mity_by_qaz-t173140.html
Redukujesz tkankę tłuszczową - http://www.sfd.pl/10_wskazówek_żywieniowych-t315293.html
Chcesz być zdrowy ? - http://www.sfd.pl/Równowaga_kwasowo-zasadowa-t344643.html
http://www.sfd.pl/Zdrowie_bez_tluszczu_nie_mozliwe!!!-t164189.html#post0
Ryż ma około 88 ig a cukier 65.- Szukała.
Misiek, nie wiem czy sobie jaja robisz czy co?To proste jak decie..
Wiadomo ze gl jest wazniejszy, a czym jest tłumaczyć mi nie trzeba.nie pomyliłem się-Ty chyba mylisz te pojęcia..Rozmowa toczyła sie o ig batonu i o to co je zmniejsza.proste.W ryzu wystepuje błonnik ropzpuszczalny wiec też je zmniejsza, ale jak widąc niewiele.
Bez kitu A porównanie cukru do snickersa tochyba jakiś żart..dałeś w piec
Przykład marchewki? A jak będzie np. z arbuzem?
Powtarzam:nie mylę ig z gl, bo o ile ig określa rodzaj raczej węgli w produkcie, to gl określa produkt, czyli marchewka z wysokim ig przez niską zawartośc szybkich skadinąd węgli ma niskie gl..
Zdr.
Zmieniony przez - miętki w dniu 2005-02-14 00:29:58
"nie znam sie na niczym co czytałem na temat ćwiczeń"
poza tym...dlaczego zatem na forum nie poelca sie jedzenia cukru...snickersoow czy grzeskoow zamiast ryzu ...? w koncu cukier jest wolniej wchlaniany...
Pozdrawiam
misoo