Cześć!
Jeżeli to jest Twój jedyny
plan na redukcję to zmartwię Cię, ale nie zadziała. Samo wykonywanie interwałów bez treningu siłowego oraz odpowiedniej diety może narazić Cię na kontuzje.
Na samym początku zacznij od obliczenia zapotrzebowania kalorycznego, wzór znajdziesz tutaj:
https://www.sfd.pl/-t276436.html
Gdy wyliczysz zapotrzebowanie (pamiętaj, że na redukcji ważny jest deficyt kaloryczny) warto zadbać o odpowiedni podział makroskładników:
Białko powinno być na poziomie 2-2,5g na kg masy ciała. 1g białka to 4 kcal. Źródłami białka są: mięsa/podroby/ryby/jaja/twarogi/sery/odżywki białkowe.
Tłuszcze powinny stanowić 30% kaloryczności Twojego żywienia. Stanowią one podstawę w budowie gospodarki hormonalnej. 1g tłuszczu to 9kcal. Źródłami tłuszczu są: mięsa/ryby/jaja/podroby/orzechy/nasiona/pestki/nabiał/oleje(oliwa/kokosowy/awokado)
Węglowodany powinny stanowić resztę z kalorii, które pozostały po obliczeniu. 1g węglowodanów to 4kcal. Żródłami węglowodanów są warzywa/owoce/bulwy(ziemniaki)/pseudozboża(ryże/kasze)/zboża.
Jeżeli nie wiesz jaki plan treningowy stosować to możesz wybrać spośród tych znajdujących się tutaj:
https://www.sfd.pl/lp/treningi-leksykon-treningow/
Wracając do Twoich interwałów to lepiej abyś wykonywał je na rowerku, zmniejszysz ryzyko kontuzji oraz wykorzystasz potencjał interwałów.