...
Napisał(a)
Można prosić kogoś o linka na priv ?
Nie przejmuje się już detalami bo one i tak nic nie znacza Debiuty ? może kiedyś
...
Napisał(a)
Moje typy
Raszewska
Wójcik
Zawada, ale sercem za Jurasem
Lipski
Gamrot
Materla
Khalidov, ale może być ciężko
Raszewska
Wójcik
Zawada, ale sercem za Jurasem
Lipski
Gamrot
Materla
Khalidov, ale może być ciężko
Redaktor Fight24.pl i Sceny MMA i K-1
http://www.fight24.pl/
http://www.sfd.pl/Scena_MMA_i_K_1-f131.html
...
Napisał(a)
Mięciutki i bardzo wilgotny, tradycyjny makowiec zawijany. Bardzo popularny wypiek na okres świąt Bożego Narodzenia i Wigilię.
Z przepisu wychodzą aż 3 makowce. Jeśli to zbyt duża ilość, to można nadmiar zamrozić.
Składniki:
Ciasto drożdżowe:
3 szklanki mąki pszennej + 3 łyżki do podsypywania 180ml mleka 150g roztopionego i ostudzonego masła (lub margaryny) 6 żółtek 45g świeżych drożdży (lub 21g suchych) 6 łyżek cukru 1,5 łyżki oleju ½ łyżeczki soli 1,5 łyżki spirytusu (lub rumu, wódki) 2 łyżeczki cukru waniliowego
Masa makowa:
500g maku 200g cukru 100g rodzynek 50g posiekanych orzechów włoskich 1 łyżka miodu aromat migdałowy do smaku szczypta cynamonu 1 łyżka miękkiego masła ewentualnie kandyzowana skórka pomarańczowa 6 białek
Lukier:
½ szklanki cukru pudru 2 łyżki gorącej wody trochę maku do dekoracji
Sposób przygotowania:
Mak zalać wrzątkiem do przykrycia, przykryć talerzykiem i pozostawić na co najmniej 30 minut. Odkryć i pozostawić do całkowitego ostygnięcia. Mak odcedzić na sitku wyłożonym gazą lub ściereczką i dobrze odcisnąć. Jeśli nie jest zmielony należy go zmielić dwukrotnie w maszynce do mielenia mięsa, używając sitka o drobnych oczkach. (Zmielony mak jest już gotowy po odciśnięciu do dalszego przygotowania). Lekko ciepłe mleko wymieszać z 1 łyżeczką cukru, pokruszonymi drożdżami i ok. 4 łyżkami mąki. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 10- 15 minut. Wyrośnięty zaczyn połączyć z pozostałymi składniki na ciasto drożdżowe, na końcu dodając roztopione masło (lub margarynę). Zagnieść ciasto. Przykryć ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia, aż podwoi swoją objętość (ok. 1- 1,5 godziny). Do maku dodać pozostałe składniki masy, poza białkami. Białka ubić na sztywną pianę. Dodać do masy i delikatnie wymieszać szpatułką lub łyżką drewnianą. Ciasto podzielić na 3 części. Każdą część rozwałkować na prostokąt o grubości ok. 3mm, nałożyć 1/3 masy, zostawiając ok. 2cm od brzegu i zwinąć z roladę. Końce rolady skleić i podwinąć pod spód. Gotową roladę przełożyć na posmarowany olejem papier do pieczenia i zrolować w formie tuby dwukrotnie, pozostawiając 1cm luzu między ciastem, a papierem (nie więcej). Końce papieru pozostawić otwarte. Makowce przenieść na blachę do pieczenia. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 30- 40 minut w temperaturze 190°C (grzałka góra- dół), na brązowo- złoty kolor. Pozostawić do ostygnięcia. Jeszcze ciepłe makowce (nie gorące) posmarować lukrem. Przygotować lukier. Cukier puder rozetrzeć razem z gorącą wodą na gładką masę. Makowce polać lukrem i posypać makiem. (Chyba, że chcemy makowce zamrozić, wtedy lukier zrobić po rozmrożeniu ciasta).
Z przepisu wychodzą aż 3 makowce. Jeśli to zbyt duża ilość, to można nadmiar zamrozić.
Składniki:
Ciasto drożdżowe:
3 szklanki mąki pszennej + 3 łyżki do podsypywania 180ml mleka 150g roztopionego i ostudzonego masła (lub margaryny) 6 żółtek 45g świeżych drożdży (lub 21g suchych) 6 łyżek cukru 1,5 łyżki oleju ½ łyżeczki soli 1,5 łyżki spirytusu (lub rumu, wódki) 2 łyżeczki cukru waniliowego
Masa makowa:
500g maku 200g cukru 100g rodzynek 50g posiekanych orzechów włoskich 1 łyżka miodu aromat migdałowy do smaku szczypta cynamonu 1 łyżka miękkiego masła ewentualnie kandyzowana skórka pomarańczowa 6 białek
Lukier:
½ szklanki cukru pudru 2 łyżki gorącej wody trochę maku do dekoracji
Sposób przygotowania:
Mak zalać wrzątkiem do przykrycia, przykryć talerzykiem i pozostawić na co najmniej 30 minut. Odkryć i pozostawić do całkowitego ostygnięcia. Mak odcedzić na sitku wyłożonym gazą lub ściereczką i dobrze odcisnąć. Jeśli nie jest zmielony należy go zmielić dwukrotnie w maszynce do mielenia mięsa, używając sitka o drobnych oczkach. (Zmielony mak jest już gotowy po odciśnięciu do dalszego przygotowania). Lekko ciepłe mleko wymieszać z 1 łyżeczką cukru, pokruszonymi drożdżami i ok. 4 łyżkami mąki. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 10- 15 minut. Wyrośnięty zaczyn połączyć z pozostałymi składniki na ciasto drożdżowe, na końcu dodając roztopione masło (lub margarynę). Zagnieść ciasto. Przykryć ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia, aż podwoi swoją objętość (ok. 1- 1,5 godziny). Do maku dodać pozostałe składniki masy, poza białkami. Białka ubić na sztywną pianę. Dodać do masy i delikatnie wymieszać szpatułką lub łyżką drewnianą. Ciasto podzielić na 3 części. Każdą część rozwałkować na prostokąt o grubości ok. 3mm, nałożyć 1/3 masy, zostawiając ok. 2cm od brzegu i zwinąć z roladę. Końce rolady skleić i podwinąć pod spód. Gotową roladę przełożyć na posmarowany olejem papier do pieczenia i zrolować w formie tuby dwukrotnie, pozostawiając 1cm luzu między ciastem, a papierem (nie więcej). Końce papieru pozostawić otwarte. Makowce przenieść na blachę do pieczenia. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 30- 40 minut w temperaturze 190°C (grzałka góra- dół), na brązowo- złoty kolor. Pozostawić do ostygnięcia. Jeszcze ciepłe makowce (nie gorące) posmarować lukrem. Przygotować lukier. Cukier puder rozetrzeć razem z gorącą wodą na gładką masę. Makowce polać lukrem i posypać makiem. (Chyba, że chcemy makowce zamrozić, wtedy lukier zrobić po rozmrożeniu ciasta).
2
...
Napisał(a)
Agares25 k***a wygrałeś :k:
Redaktor Fight24.pl i Sceny MMA i K-1
http://www.fight24.pl/
http://www.sfd.pl/Scena_MMA_i_K_1-f131.html
...
Napisał(a)
rakszewska to wyglad ma całkkiem spoko i te bicki hmm
W życiu bowiem istnieją rzeczy, o które warto walczyć do samego końca.
Poprzedni temat
UFC Fight Night 129
- 1
- 2
- ...
- 3
- 4
- 5
- 6
- 7
- 8
- 9
- 10
- 11
- 12
- 13
- 14
- 15
- 16
- 17
- 18
- 19
- 20
- 21
- 22
- 23
- 24
- 25
- 26
- 27
- 28
- 29
- 30
- 31
- 32
- 33
- 34
- 35
- 36
- 37
- 38
- 39
- 40
- 41
- 42
- 43
- 44
- 45
- 46
- 47
- 48
- 49
- 50
- 51
- 52
- 53
- 54
- 55
- 56
- 57
- ...
- 58
Następny temat
Bellator 200: Carvalho vs Mousasi
Polecane artykuły