SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

Sprawa Pełnowartościowego Białka

temat działu:

Odżywianie i Odchudzanie

słowa kluczowe: , ,

Ilość wyświetleń tematu: 2385

Nowy temat Wyślij odpowiedź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 358 Napisanych postów 953 Wiek 124 lat Na forum 8 lat Przeczytanych tematów 53586
Sprawdzam sobie profil aminokwasów produktów w kontekście pełnowartościowego białka, kierując się zaleceniami Institute of Medicine's Food and Nutrition Board co do ilości wybranych aminokwasów na gram białka https://en.wikipedia.org/wiki/Complete_protein

I teraz wyszło mi, że w marchewce jest "pełnowartościowe białko". Korzystałem z tego wykazu https://www.nutritionvalue.org/Carrots,_raw_nutritional_value.html
i na oko by się zgadzało. Czy w tym wykazie jest błąd, czy rzeczywiście wszystko się zgadza? Najśmieszniejsze jest to, że w przypadku marchewki suszonej wyszedł mi profil niekompletny, ale korzystałem z innej referencji wartości odżywczych.

Temat w ogóle może posłużyć do rozmowy o tym zagadnieniu.

ps. Z ciekawości napisałem sobie formuły zliczające, który aminokwas jest ograniczający i w przypadku suszonej marchewki wyszły: histydyna, lizyna, metionina. Chyba jednak jest błąd w tym źródle z nutritionvalue, źródło dla suszonej marchewki wyciągnięte jest z USDA, której jednak bardziej ufam.

ps. Jak na razie ze źródeł roślinnych wyszło mi, że pełnowartościowe białko występuje również w szpinaku, jednak ze względu na to, że jest tam tego białka 3% wagi produktu, dla uzyskania znaczących ilości trzeba by sięgnąć po wersję w proszku, która zawiera ~30% białka.

ps2. LOL, ciekawe że chlorelli brakuje tylko 0,15mg lizyny/g białka by być oficjalnie uznaną za źródło pełnowartościowego białka :) Chyba jednak można je za takie uznać :P Ciekawe jest również to, że inne źródło podaje ponad 1300mg więcej lizyny na 100g.

Update: Kolejne roślinne źródła z pełnowartościowym białkiem to liście rzepy (btw bardzo dobre źródło wapnia) oraz lebioda (komosa biała). Lebioda to pospolity "chwast" rosnący powszechnie w całej Polsce, jednak tylko młode rośliny są zdatne do spożycia. W roślinach starszych znajduje się środek trujący, którego co prawda można się pozbyć przez gotowanie i odlanie wody. Komosa to taki "polski szpinak" jeśli chodzi o wartości odżywcze. Jak ktoś ma możliwość to można sobie po prostu nazbierać, kiedy zaczyna się sezon na komosę i potem dodawać do potraw/szejków. Generalnie rośliny te (jak większość) mają dość niską gęstość białkową, bo liście rzepy tylko 1,5%, a lebioda 4,2% (co już jest wartością przyzwoitą jak na rośliny, ale dalej niską).

Pełnowartościowe Roślinne Źródła Białka (na obecną chwilę tego co zweryfikowałem):

Chlorella (59% zawartości białka)
Lebioda (4,2% zawartości białka)
Szpinak (2,9% zawartości białka)
Liście Rzepy (1,5% zawartości białka)

Niemal Pełnowartościowe Roślinne Źródła Białka

Jarmuż (3,3% zawartości białka) // Brakuje jedynie 1,97mg/g metioniny+cysteiny, by był formalnie pełnowartościowym źródłem. Generalnie wysokiej jakości białko.

Dalej interesuje mnie kwestia marchewki.
Update: Zrobiłem sobie formułę zliczającą "nadmiar" aminokwasów w porównaniu do wzorcowych wartości "pełnowartościowego białka" i wyszły bardzo nierealne liczby w przypadku marchewki... np. 89mg/g białka więcej metioniny czy 58mg/g białka więcej leucyny i lizyny. Musi być błąd w źródle.

Update: Co ciekawe, dane z USDA dotyczące marchewki "baby" potwierdzają, że jest to pełnowartościowe białko...



Zmieniony przez - Arthass w dniu 2017-08-15 06:07:27

Zmieniony przez - Arthass w dniu 2017-08-15 06:16:57

Zmieniony przez - Arthass w dniu 2017-08-15 06:43:21
1

Hey. Don't ever let somebody tell you... You can't do something. Not even me. All right? You got a dream... You gotta protect it. People can't do somethin' themselves, they wanna tell you you can't do it. If you want somethin', go get it. Period.
║Fat-Burners║ http://imgur.com/a/MdOh5 ║Metabolizm║ http://imgur.com/a/bZPkl 
║O3║〔ALA〕https://goo.gl/AfZCMd 〔EPA/DHA 〕https://goo.gl/7oiGaQ ║O6║〔LA〕https://i.imgur.com/MJiJchw.png 

Ekspert SFD
Pochwały Postów 686 Wiek 32 Na forum 11 Płeć Mężczyzna Przeczytanych tematów 13120

PRZYSPIESZ SPALANIE TŁUSZCZU!

Nowa ulepszona formuła, zawierająca szereg specjalnie dobranych ekstraktów roślinnych, magnez oraz chrom oraz opatentowany związek CAPSIMAX®.

Sprawdź
...
Najnowsza odpowiedź. Aktualizacja:
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 358 Napisanych postów 953 Wiek 124 lat Na forum 8 lat Przeczytanych tematów 53586
Mam pytanie, odnośnie idei pełnowartościowego białka. Może ktoś ogarnięty będzie w stanie mi odpowiedzieć.
Pytanie z dziedziny: dlaczego kwestia pełnowartościowego białka może nie być tak istotna jak się wydaje?

A więc, mamy dla przykładu takie białko konopne, któremu brakuje ok. 21,1mg lizyny na gram białka do pełnowartościowego profilu, ale... białko jest trawione do podstawowych aminokwasów, right? No i załóżmy, że jemy ~30g białka konopnego. Daje nam to ~13g białka, w którym mamy 600mg lizyny. I teraz. Na gram białka powinno być 51mg lizyny. Mamy 600mg lizyny. 600/51 = ~11,7, czyli... oznacza to, że z tych 13g białka konopnego, organizm wykorzysta (oczywiście tylko w teoretycznej sytuacji 100% efektywności, bo nie bierzemy pod uwagę strawności białka itd.) ~11,7g białka do syntezy endogennej? No bo białko to jest trawione do podstawowych "bloczków" aminokwasowych, z których potem jest zesyntetyzowane białko endogenne, więc tak na logikę skoro dostanie tyle i tyle lizyny, to wykorzysta ją w ilościach w jakich będzie miał możliwość? I nie ważne, czy to białko było "pełnowartościowe" czy nie, bo to przecież nie ma znaczenia skąd się wzięły aminokwasy? Czy coś pominąłem? Czy jednak po prostu "niepełnowartościowe białko" oznacza jedynie tyle, że nie zostanie ono (w teorii) całkowicie wykorzystane przez organizm?
1

Hey. Don't ever let somebody tell you... You can't do something. Not even me. All right? You got a dream... You gotta protect it. People can't do somethin' themselves, they wanna tell you you can't do it. If you want somethin', go get it. Period.
║Fat-Burners║ http://imgur.com/a/MdOh5 ║Metabolizm║ http://imgur.com/a/bZPkl 
║O3║〔ALA〕https://goo.gl/AfZCMd 〔EPA/DHA 〕https://goo.gl/7oiGaQ ║O6║〔LA〕https://i.imgur.com/MJiJchw.png 

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
domer ODŻYWIANIE Moderator
Ekspert
Jest liderem w tym dziale Szacuny 6273 Napisanych postów 76045 Wiek 39 lat Na forum 20 lat Przeczytanych tematów 754916
Temat na pewno ciekawy i wartościowy. Jednak raczej jako ciekawostka lub ewentualnie coś bardziej istotnego dla wegan. Z marchewką jest na pewno błąd. Reszta powinna się zgadzać.

Moderator działu Odżywianie

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 358 Napisanych postów 953 Wiek 124 lat Na forum 8 lat Przeczytanych tematów 53586
Dla mnie o tyle ciekawe, że nie ufam stronom weganów/wegetarianów, a przeważnie jedynie tam można znaleźć jakiekolwiek info na temat pełnowartościowych źródeł białka roślinnego. Często jednak w tych środowiskach widzę przekręcanie faktów i po prostu umyślne bądź nie, wprowadzanie w błąd.

A lubię takie ciekawostki wiedzieć.

A co do marchewki, to nawet jeśli jest źródłem pełnowartościowego białka, to sama w sobie ma go niewiele, bo jedynie 0,9% wagi. Aby osoba niećwicząca średniej wagi (co jest bardziej nietypowe niż typowe :P) pokryła nią dzienne zapotrzebowanie musiałaby zjeść jej jakieś 8kg, czyli ok. 133 marchewki :D Dostarczyłaby wtedy jakieś 72g białka oraz prawie 3300kcal. Koszt takiej diety nie były nawet drogi, bo w sumie to ok. 8,50zł dziennie przy dostarczeniu wszystkich witamina i minerałów na poziomie >100% (z wyjątkiem B12 i selenu), niemniej nie wiem jak organizm zniósłby taką ilość błonnika, no i wagowo 8kg o.O Niemniej jako ciekawostka można wiedzieć.
1

Hey. Don't ever let somebody tell you... You can't do something. Not even me. All right? You got a dream... You gotta protect it. People can't do somethin' themselves, they wanna tell you you can't do it. If you want somethin', go get it. Period.
║Fat-Burners║ http://imgur.com/a/MdOh5 ║Metabolizm║ http://imgur.com/a/bZPkl 
║O3║〔ALA〕https://goo.gl/AfZCMd 〔EPA/DHA 〕https://goo.gl/7oiGaQ ║O6║〔LA〕https://i.imgur.com/MJiJchw.png 

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 358 Napisanych postów 953 Wiek 124 lat Na forum 8 lat Przeczytanych tematów 53586
Pory są bardzo bliskie pełnowartościowemu białku, brakuje tylko 1,33mg histydyny/g białka, ale jednocześnie jak większość warzyw, tylko 1,5% białka w wadze.
1

Hey. Don't ever let somebody tell you... You can't do something. Not even me. All right? You got a dream... You gotta protect it. People can't do somethin' themselves, they wanna tell you you can't do it. If you want somethin', go get it. Period.
║Fat-Burners║ http://imgur.com/a/MdOh5 ║Metabolizm║ http://imgur.com/a/bZPkl 
║O3║〔ALA〕https://goo.gl/AfZCMd 〔EPA/DHA 〕https://goo.gl/7oiGaQ ║O6║〔LA〕https://i.imgur.com/MJiJchw.png 

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 358 Napisanych postów 953 Wiek 124 lat Na forum 8 lat Przeczytanych tematów 53586
Ziemniak wyszedł jako pełnowartościowe białko. Również kalafior. Proszę ewentualnie o potwierdzenie/zaprzeczenie.
1

Hey. Don't ever let somebody tell you... You can't do something. Not even me. All right? You got a dream... You gotta protect it. People can't do somethin' themselves, they wanna tell you you can't do it. If you want somethin', go get it. Period.
║Fat-Burners║ http://imgur.com/a/MdOh5 ║Metabolizm║ http://imgur.com/a/bZPkl 
║O3║〔ALA〕https://goo.gl/AfZCMd 〔EPA/DHA 〕https://goo.gl/7oiGaQ ║O6║〔LA〕https://i.imgur.com/MJiJchw.png 

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
domer ODŻYWIANIE Moderator
Ekspert
Jest liderem w tym dziale Szacuny 6273 Napisanych postów 76045 Wiek 39 lat Na forum 20 lat Przeczytanych tematów 754916
Pamiętam, że kiedyś pewna firma chciała wprowadzić odżywkę białkową zawierającą białko z ziemniaka

Moderator działu Odżywianie

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 358 Napisanych postów 953 Wiek 124 lat Na forum 8 lat Przeczytanych tematów 53586
domer
Pamiętam, że kiedyś pewna firma chciała wprowadzić odżywkę białkową zawierającą białko z ziemniaka


Ciekawe :D Generalnie musieliby chyba jakość wstępnie poddać ziemniak obróbce termicznej, bo jak wiadomo surowy jest szkodliwy. Niemniej, taka odżywcza mogłaby być naprawdę tania i skuteczna :)

Update: Kasztanom jadalnym wyszedł kompletny profil. Pyłek pszczeli jest prawie pełnowartościowy - brakuje jedynie (bodajże) lizyny ok. 6,5mg/g białka, ale ogólnie dobrej jakości białko.
Niektóre rzeczy naprawdę mnie zaskakują, bo nie spodziewałem się po tak pospolitym produkcie jak ziemniak tak dobrego profilu aminokwasów - a generalnie nie mówi się o tym nigdzie za bardzo... Hajpuje się jakieś egzotyczne produkty zwykle.
1

Hey. Don't ever let somebody tell you... You can't do something. Not even me. All right? You got a dream... You gotta protect it. People can't do somethin' themselves, they wanna tell you you can't do it. If you want somethin', go get it. Period.
║Fat-Burners║ http://imgur.com/a/MdOh5 ║Metabolizm║ http://imgur.com/a/bZPkl 
║O3║〔ALA〕https://goo.gl/AfZCMd 〔EPA/DHA 〕https://goo.gl/7oiGaQ ║O6║〔LA〕https://i.imgur.com/MJiJchw.png 

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
domer ODŻYWIANIE Moderator
Ekspert
Jest liderem w tym dziale Szacuny 6273 Napisanych postów 76045 Wiek 39 lat Na forum 20 lat Przeczytanych tematów 754916
Arthass
domer
Pamiętam, że kiedyś pewna firma chciała wprowadzić odżywkę białkową zawierającą białko z ziemniaka


Ciekawe :D Generalnie musieliby chyba jakość wstępnie poddać ziemniak obróbce termicznej, bo jak wiadomo surowy jest szkodliwy. Niemniej, taka odżywcza mogłaby być naprawdę tania i skuteczna :)

Update: Kasztanom jadalnym wyszedł kompletny profil. Pyłek pszczeli jest prawie pełnowartościowy - brakuje jedynie (bodajże) lizyny ok. 6,5mg/g białka, ale ogólnie dobrej jakości białko.
Niektóre rzeczy naprawdę mnie zaskakują, bo nie spodziewałem się po tak pospolitym produkcie jak ziemniak tak dobrego profilu aminokwasów - a generalnie nie mówi się o tym nigdzie za bardzo... Hajpuje się jakieś egzotyczne produkty zwykle.


Zapewne z tego powodu, iż ciężko o dostarczenie odpowiedniej ilości białka z ziemniaka w porównaniu, np. z amarantusem

Moderator działu Odżywianie

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 358 Napisanych postów 953 Wiek 124 lat Na forum 8 lat Przeczytanych tematów 53586
Jeżeli byłaby to wersja sproszkowana, po odpowiednim suszeniu i odparowaniu wody pewnie można by osiągnąć ~8-krotnie wyższą koncentrację białka, co dałoby ~16-18% białka. Może nie jest to najlepszy wynik, ale gdyby cena była konkurencyjna w stosunku do innych rodzajów odżywek... to czemu nie?

Pewien problem mogłaby jednak stanowić również zwiększona koncentracja węglowodanów i kaloryczność takiej odżywki, co jednak mocno zawężałoby jej zastosowanie. No bo jeśli standardowo w 100g mamy ~18g węgli, co daje te 77 kcal, to po koncentracji w 100g mogłoby być tam nawet 500 kcal o.O Skoro szpinak, który ma ~23 kcal w 100g po sproszkowaniu ma już prawie 250kcal, to ziemniak mógłby mieć naprawdę duże ilości kalorii.
Chyba, że by jakieś izolaty białka ziemniaczanego robili :P
1

Hey. Don't ever let somebody tell you... You can't do something. Not even me. All right? You got a dream... You gotta protect it. People can't do somethin' themselves, they wanna tell you you can't do it. If you want somethin', go get it. Period.
║Fat-Burners║ http://imgur.com/a/MdOh5 ║Metabolizm║ http://imgur.com/a/bZPkl 
║O3║〔ALA〕https://goo.gl/AfZCMd 〔EPA/DHA 〕https://goo.gl/7oiGaQ ║O6║〔LA〕https://i.imgur.com/MJiJchw.png 

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
domer ODŻYWIANIE Moderator
Ekspert
Jest liderem w tym dziale Szacuny 6273 Napisanych postów 76045 Wiek 39 lat Na forum 20 lat Przeczytanych tematów 754916
Bez wątpienia izolaty, jednak wtedy cena byłaby porównywalna z np. białkiem konopnym.

Moderator działu Odżywianie

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 358 Napisanych postów 953 Wiek 124 lat Na forum 8 lat Przeczytanych tematów 53586
Jeżeli cena miałaby być porównywalna z białkiem konopnym, to ja zdecydowanie wolę białko konopne, które już po samym odseparowaniu oleju ma ~50% białka, a i bardzo dużo wartości odżywczych. Pewnie po przekalkulowaniu wyszło, że się jednak nie opłaca ustalić niższej ceny, tak by była to jakakolwiek konkurencja dla białka konopnego czy nawet szpinaku w proszku. Ziemniak ma średnio 2% białka wagowo, więc żeby uzyskać jakieś sensowne skoncentrowanie na poziomie przynajmniej 20% trzeba by się trochę namęczyć :) Takie ziarno konopne już na starcie ma 25% białka, a po usunięciu tłuszczu 50%.
1

Hey. Don't ever let somebody tell you... You can't do something. Not even me. All right? You got a dream... You gotta protect it. People can't do somethin' themselves, they wanna tell you you can't do it. If you want somethin', go get it. Period.
║Fat-Burners║ http://imgur.com/a/MdOh5 ║Metabolizm║ http://imgur.com/a/bZPkl 
║O3║〔ALA〕https://goo.gl/AfZCMd 〔EPA/DHA 〕https://goo.gl/7oiGaQ ║O6║〔LA〕https://i.imgur.com/MJiJchw.png 

Nowy temat Wyślij odpowiedź
Poprzedni temat

Dieta redakcyjna do oceny

Następny temat

Islandzka woda

WHEY premium