SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

Wątróbka

temat działu:

Odżywianie i Odchudzanie

słowa kluczowe:

Ilość wyświetleń tematu: 8091

Nowy temat Wyślij odpowiedź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 8 Napisanych postów 402 Na forum 20 lat Przeczytanych tematów 48963
A mam pytanie z innej beczki- czy można normalnie żyć pijąc tylko mleko i nie spożywając innych produktów? W mleku są chyba wszystkie ważniejsze substancje odżywcze, 3, 4 litry dziennie zamiast normalnego jedzenia?


Zmieniony przez - Dragon_20 w dniu 2017-08-10 13:28:06
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
domer ODŻYWIANIE Moderator
Ekspert
Jest liderem w tym dziale Szacuny 6277 Napisanych postów 76061 Wiek 39 lat Na forum 20 lat Przeczytanych tematów 755000
Nie można. Bez względu na to, czy będzie to mleko lub każdy inny jeden produkt.

Moderator działu Odżywianie

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 358 Napisanych postów 953 Wiek 124 lat Na forum 8 lat Przeczytanych tematów 53586
1. Nie można. W wątróbce jest ogromna ilość witaminy A w formie retinolu, który akumuluje się w wątrobie. Jedzenie takiej ilości wątróbki dziennie (500g) grozi toksycznemu zatruciu witaminą A (już w 100g wątróbki z indyka jest około 1440% RDI witaminy A, w 100g wieprzowej 360% RDI, w 100g drobiowej 177% RDI). Jeśli chcesz włączyć wątróbkę jako element codziennej diety to zalecam maksymalnie 50g dziennie drobiowej.

2. Nie, mleko nie zawiera np. witaminy C co grozi szkorbutowi i teoretycznie śmiercią w dłuższej perspektywie. Nie zawiera również manganu (w który bogate są rośliny jak np. zboża i ziarna). Ilości żelaza są bardzo niskie (0,1mg na szklankę mleka) co grozi anemii. Gdybyś chciał zaspokoić zapotrzebowanie na żelazo z samego mleka musiałbyś dzienne wypić go około 44kg :D To jest około 26300 kcal :) Jak widać, niewykonalne - dostałbyś wcześniej zwłóknienia wątroby :P
Podobnie z wieloma innymi witaminami i minerałami. Co z tego, że mleko je "zawiera"? To są ilości rzędu 1-5% w przypadku witamin A, K, B1, B6, B9, B5, magnezu, sodu, cynku, miedzi na szklankę mleka.

Najbliżej "kompletnemu profilowi odżywczemu" jest wątróbce, roślinom strączkowym oraz niektórym rybom.
Wątróbka natomiast nie zawiera, lub zawiera śladowe ilości: witaminy K (jak większość produktów zwierzęcych), witaminy E, wapnia, magnezu, potasu, manganu. Także plany życia na samej wątróbce raczej nie wypalą :D Musiałbyś jej zjeść dziennie przynajmniej 5kg, ale wtedy masz poważny problem z retinolem, żelazem, selenem. No chyba, że chcesz trafić do księgi rekordów Darwina za zgon spowodowany nadmiernym spożyciem wątróbki :D

Wątróbka jednak zalecana jest do 2 razy w tygodniu (w porcjach większych niż 100g), ze względu właśnie na retinol, ale też niektóre rodzaje są bardzo bogate w miedź (np. wołowa, cielęca mają w granicach 500% RDI) co również może być niebezpieczne. Nie zapominajmy, że te pierwiastki to są metale, i w nadmiarze mogą być śmiertelne (tak jak np. przedawkowanie żelaza, co również może być problemem w przypadku bogatej w niego wątróbki).

Możesz spróbować innych podrobów np. nerek, które też są bogate odżywczo, ale nie zawierają tak dużo retinolu.


Zmieniony przez - Arthass w dniu 2017-08-10 15:03:26
2

Hey. Don't ever let somebody tell you... You can't do something. Not even me. All right? You got a dream... You gotta protect it. People can't do somethin' themselves, they wanna tell you you can't do it. If you want somethin', go get it. Period.
║Fat-Burners║ http://imgur.com/a/MdOh5 ║Metabolizm║ http://imgur.com/a/bZPkl 
║O3║〔ALA〕https://goo.gl/AfZCMd 〔EPA/DHA 〕https://goo.gl/7oiGaQ ║O6║〔LA〕https://i.imgur.com/MJiJchw.png 

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 358 Napisanych postów 953 Wiek 124 lat Na forum 8 lat Przeczytanych tematów 53586
ps. I pamiętajmy, ludzie to nie cielaki. My na przykład nie potrafimy syntetyzować endogennie witaminy C, a cielak potrafi :) Także to co dobre dla cielaka, niekoniecznie jest idealne dla człowieka.

Hey. Don't ever let somebody tell you... You can't do something. Not even me. All right? You got a dream... You gotta protect it. People can't do somethin' themselves, they wanna tell you you can't do it. If you want somethin', go get it. Period.
║Fat-Burners║ http://imgur.com/a/MdOh5 ║Metabolizm║ http://imgur.com/a/bZPkl 
║O3║〔ALA〕https://goo.gl/AfZCMd 〔EPA/DHA 〕https://goo.gl/7oiGaQ ║O6║〔LA〕https://i.imgur.com/MJiJchw.png 

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 444 Napisanych postów 2520 Wiek 26 lat Na forum 7 lat Przeczytanych tematów 266183
Kontynuując kwestię cielaków, żaden osobnik nie jest przystosowany do spożywania mleka pochodzącego od innego gatunku - tym bardziej w mojej opinii kiepski pomysł, choć wiele osób pewnie się ze mną nie zgodzi.
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 8 Napisanych postów 402 Na forum 20 lat Przeczytanych tematów 48963
Pomysł z mlekiem był stąd, że dzieci od urodzenia do pewnego momentu "jadą" tylko na mleku i w zupełności im to wystarcza. Dziękuję za wyczerpującą odpowiedź, pozdrawiam.
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 444 Napisanych postów 2520 Wiek 26 lat Na forum 7 lat Przeczytanych tematów 266183
W gwoli ścisłości - dzieci też np. do pewnego momentu nie chodzą, ale nie jest to raczej oznaka, że nie powinniśmy chodzić
2
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 358 Napisanych postów 953 Wiek 124 lat Na forum 8 lat Przeczytanych tematów 53586
Dragon_20
Pomysł z mlekiem był stąd, że dzieci od urodzenia do pewnego momentu "jadą" tylko na mleku i w zupełności im to wystarcza. Dziękuję za wyczerpującą odpowiedź, pozdrawiam.


Dzieci są przystosowane do skutecznego trawienia mleka. Po 5 roku życia zanika m.in. podpuszczka, która powoduje denaturację mleka matki, co znacznie ułatwia proces trawienny. Zanika też u wielu ludzi produkcja laktazy, stąd problemy z nietolerancją laktozy. Dodatkowo, mleko ludzkie ma jednak inny profil odżywczy niż krowie. M.in. prawie 10x mniej kazeiny, ponadto jest to kazeina łatwiej dla nas strawna niż ta z mleka krowiego. W mleku ludzkim dominuje alfa-laktoalbumina, w mleku krowim beta-alfaglobulina, która jest uznawana za najbardziej alergizujące białko dla człowieka. Laktoferryna z mleka matki wiąże żelazo powodując jego lepsze wchłanianie - nawet do 70%, podczas gdy z mleka krowiego wchłania się 10-20%. Mleko ludzkie przede wszystkim posiada gatunkowo swoiste białka. Poczytaj o różnicach.
Dziecko waży kilka kilogramów. Ma o wiele mniejsze zapotrzebowanie na składniki odżywcze niż dorosły człowiek.
A czy mleko krowie jest takie fajne dla dzieci? No nie powiedziałbym. Jest jednym z najczęstszych alergenów. Siostra musiała odstawić produkty mleczne, bo jej kilkumiesięczna córka dostała wysypki na skórze, problemów trawiennych i spadło mocno przybieranie na wadze.
Jeśli już chcesz bazować na produktach mlecznych, to lepiej wybierz te poddane długiej fermentacji jak sery żółte, które są lepiej tolerowane przez ludzi, gdyż problematycznymi substancjami jak laktoza zajęły się bakterie. Osobiście nie uznaję mleka nieprzetworzonego, a w szczególności takiego pasteryzowanego, bo tam już nie ma nawet tej aktywności enzymatycznej i probiotyków co w mleku prosto od krowy co znacznie wpływa na jego przyswajalność i ewentualne problemy.


Zmieniony przez - Arthass w dniu 2017-08-10 23:12:46

Hey. Don't ever let somebody tell you... You can't do something. Not even me. All right? You got a dream... You gotta protect it. People can't do somethin' themselves, they wanna tell you you can't do it. If you want somethin', go get it. Period.
║Fat-Burners║ http://imgur.com/a/MdOh5 ║Metabolizm║ http://imgur.com/a/bZPkl 
║O3║〔ALA〕https://goo.gl/AfZCMd 〔EPA/DHA 〕https://goo.gl/7oiGaQ ║O6║〔LA〕https://i.imgur.com/MJiJchw.png 

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 8 Napisanych postów 402 Na forum 20 lat Przeczytanych tematów 48963
Spoko arthass, rozumiem. Korzystając z okazji, jaką ilość białka przyjęło się teraz przyjmować na kg masy ciała, kiedyś powszechne było ok 2g/kgmc, teraz widzę któryś z kolegów oburzył się na tę ilość , jakieś nowe badania/trendy?
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 3421 Napisanych postów 8469 Wiek 48 lat Na forum 12 lat Przeczytanych tematów 407869
Ilośc białka w diecie zależy od celu - na redukcji około 2 g na kg masy ciała (ale liczymy na masę prawidłową, należną), na masie wystarczy i 1,5 g. Nie oburzyłam się, ale chyba oprócz watróbki jesz coś jeszzcze - a białko liczymy ze wszystkich spozywanych pokarmów - także z produktów węglowodanowych np.

Reaktywacja czy falstart? http://www.sfd.pl/[BLOG]deja_vu-t1099661-s119.html#post-18195840

"Jeszcze nie jest ze mną tak żle, żeby robaki zaczynały mlaskać na mój widok, kiedy jadę wózkiem po łące..." nie moje tylko Sebastiana Fitzka z "Pasażera 23", ale sobie pożyczyłam.

Nowy temat Wyślij odpowiedź
Poprzedni temat

Pomoc w ułożeniu diety

Następny temat

Dieta na rekompozycje sylwetki - 72kg 169cm wzrostu 18 lat Ocena

WHEY premium