Ernesto_Mendoza"Ubiegłego lata szwedzka Agencja ds. Żywności ostrzegała młode kobiety i dzieci przed spożywaniem szwedzkiego przysmaku – sfermentowanych bałtyckich śledzi. Placówka ta informowała, że w bałtyckich śledziach i łososiach wykryto wysoką zawartość toksycznych dioksyn i podobnych do nich polichlorowanych bifenyli (PCB)."
"Z badań wynika także, że ryby hodowane w Polsce – karp i pstrąg – oraz ryby oceaniczne importowane z Chin – mintaj i sola – nie stanowią zagrożeń zdrowotnych dla konsumenta. Wysoka wartość odżywcza pstrąga powinna przeważać przy wyborze tego gatunku ryb w diecie. Ryby hodowlane importowane z Wietnamu i Chin – panga, tilapia – mają najwyższe wśród badanych zawartości ołowiu."
Jako prawy obywatel podaję źródło:
http://www.poradnikzdrowie.pl/zywienie/co-jesz/toksyny-w-rybach-sprawdz-ktore-ryby-nie-truja_42599.html
Dzięki za kolejne info, ale naczytałam się podobnych już wiele i nie prosiłam o kopiowanie mi żadnych informacji naukowych tylko wymienienie od najzdrowszej dziewięciu z wymienionych przeze mnie ryb według waszej oceny, to na serio aż tak dla was trudne do zrobienia czy zrozumienia? c;