Sezon grillowy już prawie w pełni, ale żeby nie nudzić się można zrobić coś fajniejszego niż zwykła kiełbacha i karkówka.
Wczoraj zrobiłem fajne burgery z piersi indyka
Składniki:
2 łyżeczki oliwy z oliwek
3 pokrojone szalotki
3/4 łyżeczki soli
1/4 łyżeczki świeżo zmielonego czarnego pieprzu
3 łyżki jogurtu naturalnego
4 łyżeczki sosu Worcestershire
700 g chudego indyka mielonego
90 g ser pleśniowego
6 całe bułki do hamburgerów
2 dojrzałe pomidory
1 dojrzałe awokado
1 średnia cebula czerwona
W małej patelni rozgrzać oliwę i zeszklić na niej szalotki (około 2 minuty), przełożyć do miski doprawić solą i pieprzem, dodajemy jogurt i sos Worcestershire,
dodajemy indyka. Mieszamy wszystko aż sie połączy, formujemy z tego 6 kotlecików.
Na rozgrzany grill kładziemy nasze kotlety na burgery, przekładając od czasu do czasu, gdy burgery są już prawie gotowe posypujemy je naszym serem pleśniowym (wcześniej rozdrobnionym).
Grillujemy około 2 minut aż ser sie rozpuści.
Gotowe hamburgery kładziemy do naszych bułek, dajemy gruby plaster pomidora, cienki awokado i pokorojoną czerwoną cebulę i gotowe
Emotikon smile
Poniżej makra dla jednego burgera:
Kcl = 350, białko =31, węglowodany = 30 , tłuszcze = 11
Zmieniony przez - Gatlin w dniu 2016-05-07 12:39:00