SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

Pikantne gryczane pierogi z wołowiną z dodatkiem "odświeżającego" jogurtu.

temat działu:

Kuchnia SFD

Ilość wyświetleń tematu: 2157

Nowy temat Wyślij odpowiedź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 144 Napisanych postów 219 Wiek 36 lat Na forum 14 lat Przeczytanych tematów 1142
Składniki:

Ciasto:

400 g mąki pszennej
100 g mąki gryczanej
300 ml ciepłej wody
łyżka oliwy
duża szczypta soli
Farsz:

500 g mięsa wołowego
pół słoiczka marynowanych papryczek jalapeno(te z biedronki
1 średnia cebula
2 ząbki czosnku
pęczek kolendry
puszka czerwonej fasoli
kilka ziaren kolendry oraz kminu rzymskiego
duża szczypta czerwonej papryki oraz mniejsza chilli
oliwa do smażenia
sól, pieprz
Sos:

100 ml jogurtu greckiego
1 ząbek czosnku
jeszcze trochę natki kolendry :)
odrobina soku z cytryny :)
sól,pieprz
Przygotowanie:

Ciasto: wszystkie składniki wyrabiamy na jednolitą masę(ciasto powinno być elastyczne) i dajemy mu odpocząć na około 30 minut.
Farsz: Cebule, czosnek, kolendrę oraz papryczki drobno siekamy. Na rozgrzaną patelnie dodajemy łyżkę oliwy i przesmażamy cebule oraz czosnek na złoty kolor. Następnie dorzucamy do nich mięso i wszystko razem smażymy. Mielone na patelni najlepiej "porozdzielać" widelcem aby smażyło się równomiernie i nie tworzyło zwartych kawałków. Po 2-3 minutach powinno być przesmażone, odkładamy je na bok i dajemy mu ostygnąć. W między czasie w moździerzu ucieramy ziarna kolendry oraz kminu. Fasole z puszki ugniatamy w osobnej misce odlewając z niej wcześniej wodę(widelcem lub blenderem). Łączymy wszystkie składniki farszu, dokładnie mieszamy i doprawiamy do smaku.
Rozpoczynamy formowanie pierogów , ciasto wałkujemy na cienki placek i wykrawamy dowolnego kształtu pierogi. Formujemy pierogi ciasno je zlepiając i gotujemy we wrzątku aż do momentu wypłynięcia na wierzch.
Sos: kolenrę oraz czosnek drobno posiekać i połączyć z resztą składników.
Z tej ilości ciasta powinno wyjść gdzieś około 35-40 pierogów. Ja musiałem dorobić farszu ponieważ mi brakło :)



Wartości odżywcze dla 1 porcji(10 pierogów

Białko: 43 g

Węglowodany: 85 g

Tłuszcze: 13 g

Kcal: 633

Kto nie lubi pierogów ręka do góry :)? Tak myślałem nikt nie podniósł :D. Przedstawiam wam moją wersję tego klasycznego dania, z nadzieniem w iście meksykańskim stylu. Pierogi wyszły naprawdę świetne, Najpierw wgryzamy się w miękkie i delikatne ciasto a w środku czeka nas pyszna i pikantna wołowinka z której wyłaniają się zapachy kminu i kolendry :). Celowo dodałem tutaj sos jogurtowy ponieważ idealnie "gasi" ostry smak nadzienia :). Coś dla smakoszy pikantnych smaków i nie tylko. Daje kopa i jest naprawde pyszne, szczerze polecam :).

Smacznego :)

1
Ekspert SFD
Pochwały Postów 686 Wiek 32 Na forum 11 Płeć Mężczyzna Przeczytanych tematów 13120

PRZYSPIESZ SPALANIE TŁUSZCZU!

Nowa ulepszona formuła, zawierająca szereg specjalnie dobranych ekstraktów roślinnych, magnez oraz chrom oraz opatentowany związek CAPSIMAX®.

Sprawdź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 1158 Napisanych postów 95001 Wiek 34 lat Na forum 10 lat Przeczytanych tematów 375707
Prześliczne sog
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 1158 Napisanych postów 95001 Wiek 34 lat Na forum 10 lat Przeczytanych tematów 375707
Nie mogę ed: jesteś kucharzem z zawodu?
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 144 Napisanych postów 219 Wiek 36 lat Na forum 14 lat Przeczytanych tematów 1142
nieee :D, nic z tych rzeczy :), powiedz że myślałeś że jestem :P?
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 1158 Napisanych postów 95001 Wiek 34 lat Na forum 10 lat Przeczytanych tematów 375707
Tak właśnie myślałem. Super robotę wykonujesz. Oby tak dalej!
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 144 Napisanych postów 219 Wiek 36 lat Na forum 14 lat Przeczytanych tematów 1142
Nie nie jestem żadnym kucharzem, chociaż w dzień wolny w domu większość czasu spędzam w kuchni "kombinując :), stworzyłem bloga jest na po treningu,(ku..nia dl..aktyw..ch) także tam znajdziesz wszystkie te przepisy które tu wrzucam m.in. Taki miałem cel żeby dawać innym inspirację na różne ciekawe dania :)
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 1158 Napisanych postów 95001 Wiek 34 lat Na forum 10 lat Przeczytanych tematów 375707
I udało Ci się tak zrovic
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 144 Napisanych postów 219 Wiek 36 lat Na forum 14 lat Przeczytanych tematów 1142
mam taką nadzieje :)
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 90 Napisanych postów 9580 Wiek 34 lat Na forum 9 lat Przeczytanych tematów 34564
Ekstra przepis, wypróbuję w wolnym czasie z pewnością !:)
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 144 Napisanych postów 219 Wiek 36 lat Na forum 14 lat Przeczytanych tematów 1142
Dzięki, polecam wypróbować ;)
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 10061 Napisanych postów 5672 Wiek 44 lat Na forum 11 lat Przeczytanych tematów 18516
super przepis !
Nowy temat Wyślij odpowiedź
Poprzedni temat

TARTA białkowa!

Następny temat

Kurcze pieczone w cieście francuskim

forma lato