Składniki na 1 porcję:
100 g kurczaka z obiadu( u mnie udko ze skórą)
2 średnie ugotowane ziemniaki
pół małej cebuli
2 liście pora
kilka listków świeżej bazylii
4-5 szt pieczarek
3 łyżki oleju z pestek winogron
1 łyżka octu jabłkowego
pół łyżeczki musztardy Dijon
sol morska
świeżo mielony czarny pieprz
gałązka świeżego rozmarynu
Przygotowanie:
Ziemniaki oraz pieczarki kroimy na mniejsze kawałki, na rozgrzaną patelnie wlewamy łyżkę oleju, przesmażamy ziemniaki aż się lekko zrumienią, dodając posiekany rozmaryn, sól oraz pieprz. 2 minuty przed końcem smażenia dodajemy pieczarki aby ładnie się zarumieniły. Pora należy z blanszować przez 2 minuty we wrzątku i od razu przełożyć do zimnej wody najlepiej z lodem, aby nie był taki "agresywny" w smaku. Po czym kroimy go w kawałki, cebule w półplasterki. Kurczaka rwiemy lub kroimy na kawałki.
Winegret: pozostałą cześć oleju mieszamy z łyżką octu jabłkowego oraz musztardą Dijon, dodajemy sól oraz pieprz, mieszamy. Łączymy wszystkie składniki razem z winegretem, na końcu dodajemy porwane listki bazylii. Gorące ziemniaki z pieczarkami należy szybko połączyć z pozostałymi warzywami, aby delikatnie zabić ich "agresywny" smak(por,cebula). Ewentualnie doprawiamy solą i pieprzem do smaku, Gotowe ;)
Smacznego ;)!
Wartości odżywcze:
Białko: 24 g
Węglowodany: 37 g
Tłuszcze: 49 g
Kcal: 699
Kolejny mój pomysł na to jak wykorzystać resztki tym razem z niedzielnego obiadu. Nie wyrzucajmy jedzenia! Ziemniaki z obiadu nabiorą nowego wyrazu jak przesmażymy je lub upieczemy z odrobiną świeżych ziół. Pożywna porcja która zapewni nam spora dawkę kalorii, Proponował bym to danie jako szybki posiłek po treningowy, Ja zastosowałem go właśnie w takiej formie.