SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

Antyoxydanty

temat działu:

NUTRIFARM&OLIMP

słowa kluczowe:

Ilość wyświetleń tematu: 7579

Nowy temat Temat Zamknięty
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 972 Napisanych postów 19333 Wiek 40 lat Na forum 22 lat Przeczytanych tematów 158996
hm czyli r-ala np. mozna traktowac jako antykatabolik?? jak tak to w jakich dawkach?:>

<<<Champions
are Made
Not Born
>>>

<<<Champions
are Made
Not Born>>>

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Znawca
Szacuny 28 Napisanych postów 5177 Na forum 22 lat Przeczytanych tematów 43039
200-400mg/dzień.

Moderator w dziale OLIMP
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 972 Napisanych postów 19333 Wiek 40 lat Na forum 22 lat Przeczytanych tematów 158996
to moze napiszecie mi jeszcze jak to zachodzi wszystko ze r-ala dziala jako antykatabolik???)

<<<Champions
are Made
Not Born>>>

<<<Champions
are Made
Not Born>>>

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 20 Napisanych postów 12783 Na forum 22 lat Przeczytanych tematów 104474
Tekst z postu Shelly , mam go na kompie więc adresu nie znam :)


"ALA ( Alpha Lipoic Acid) zostało wykryte w 1950 roku .Do późnych lat 80 ALA było badane wyłącznie pod kątem wpływu na glukozę , aż odkryto silne właściwości antyoksydacyjne tej substancji . ALA jest rozpuszczalne w wodzie a także w tłuszczach co oznacza ze może być wszechstronnie wykorzystywane przez ciało. Działa również wewnątrz jak i na zewnątrz komórek niszcząc wolne rodniki zapobiegając przedostania się im do komórek a także niszczy, te które już tam są. ALA jest antyoksydantem.
Antyoksydanty to molekuły które neutralizują wolne rodniki chroniąc nasze komórki przed uszkodzeniami. ALA nie tylko ma właściwości antyoksydacyjne, ale także wspiera działanie innych antyoksydantów takich jak witamina C,E, glutation i koenzym Q10 .

Najbogatszym naturalnym źródłem ALA jest czerwone mięso. Inne źródła to np. Szpinak , ziemniaki ( głównie łupina )

Opis działania ALA:
Spożyty posiłek jest zamieniany w glukozę jako źródło energii. Insulina jest uwalniana przez trzustkę aby dostarczyć glukozę do komórek mięśniowych i tłuszczowych . W momencie kiedy mięśnie są dostatecznie już nasycone reszta glukozy wędruje do komórek tłuszczowych. W tym momencie ALA odgrywa swoją rolę. Aby glukoza mogła być dostarczona do mięśni musi się ona połączyć z insuliną. ALA wykazuje właściwości naśladujące insulinę co więcej powoduje wzrost transporterów glukozy na zewnątrz komórek mięśniowych co oznacza iż więcej glukozy może byś dostarczone wprost do mięśni, a mniej do komórek tłuszczowych . Badania wykazały wzrost transportowanej do mięśni glukozy może wzrosnąć od 50-60% . Oznacza to iż ze spożytych 100 g węglowodanów bez ALA, 40 gram glukozy wędruje do mięśni a pozostałe 60 do komórek tłuszczowych. Podczas supelementacji ALA proporcje te się odwracają , 60 g glukozy zostanie przetransportowane do mięsni a 40 do komórek tłuszczowych ,a to spora różnica.

ALA posiada właściwości insulinopodobe, nie zastępuje insuliny ale ją naśladuje, ma to wpływ na przyswajanie glukozy, natomiast większa absorpcja glukozy ma pozytywne efekty w postaci większego napompowania, mniejszej kumulacji tłuszczu, zwiększa transport aminokwasów, zwiększa kreatynę oraz wrażliwość insuliny.
Zwiększone napompowanie zawdzięczamy większej absorpcji glukozy co przyczynia się do wzrostu mięsni poprzez zwiększanie objętości komórek tak, że więcej składników odżywczych może być dostarczone.
Mniejszą kumulację tłuszczu zawdzięczamy temu, iż więcej glukozy jest dostarczane do mięśni, a nie magazynowane jako tłuszcz . ALA także obniża poziom cukru we krwi co sprzyja spalaniu tkanki tłuszczowej.
Zwiększona absorpcja aminokwasów i kreatyny - również związana jest z powiększeniem komórek mięśniowych, a zatem więcej kreatyny i aminokwasów może do nich dotrzeć .
Zwiększona wrażliwość insuliny .
Jeśli podczas cyklu na masę twoje postępy po 2 miesiącach znacznie spadają musisz zrobić coś by poprawić wrażliwość insuliny, najczęściej wiąże się to z przejściem na dietę . Suplementacja ALA pozwala na zyskanie większej masy bez przechodzenia na dietę.
Cykl na masę a cykl na rzeźbę.
W zależności od okresu w którym jesteś suplementacja ALA może dawać różne rezultaty . Podczas robienia masy możesz uzyskać więcej mięśni a zarazem ograniczyć pozyskiwanie tkanki tłuszczowej, natomiast podczas cyklu na rzeźbę , poprzez zwiększoną absorpcję glukozy twoje mięśnie będą bardziej wytrzymałe niż zazwyczaj a także będą wyglądały pełniej.

Dawkowanie ;200 -600 mg podniesie wrażliwość insuliny a także obniży poziom cukrów we krwi. Miej niż 200 mg nie da zauważalnych efektów.
Idealna dawka to 3000mg podzielona na kilka mniejszych które zaleca się spożywać wraz ze śniadaniem , kolejną z posiłkiem węglowodanowym, z posiłkiem potreningowym oraz wraz z ostatnim .
Zaleca się także kupowanie ALA w kapsułkach gdyż jest bardzo wrażliwe na warunki atmosferyczne i ulega szybkiemu rozkładowi ."







Tekst tygodnia - z poczty moderatorskiej :)
"dlaczego naryszylem i czym dziadzial nierozumie !!!"
------------------------------
Zamiast dać mi soga kliknij w pajacyka http://www.pajacyk.pl 
"Moderator w dziale Trening"
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 972 Napisanych postów 19333 Wiek 40 lat Na forum 22 lat Przeczytanych tematów 158996
sog dla ciebie jak wejdzie ciekawy art.

<<<Champions
are Made
Not Born>>>

<<<Champions
are Made
Not Born>>>

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 11148 Napisanych postów 51570 Wiek 31 lat Na forum 24 lat Przeczytanych tematów 57816
Hej Wam.
Miejcie na uwadze że biorąc antyoksydanty popijacie je przeważnie wodą, która za to przeważnie ma ogrom wolnych rodników... A wody pije sie dziennie z 1,5 litra. Polecam picie antyoksydacyjnej wody. Pzdr
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Biniu Moderator
Ekspert
Szacuny 251 Napisanych postów 41358 Wiek 52 lat Na forum 22 lat Przeczytanych tematów 126211
nie popadajmy w histerie :D
woda byla dobra od ...........









poczatku zycia na Ziemi :D
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 11148 Napisanych postów 51570 Wiek 31 lat Na forum 24 lat Przeczytanych tematów 57816
Biniu, tak w zupełności masz racje :)
WODA BYŁA dobra. W dzisiejszych czasach przez rozwój przemysłu, wszelakie zanieczyszczenia środowiska itp. wodą którą pijemy znacznie różni się od tej zdrowej wody życia, która była kiedyś. Jest kwaśna i jest oksydantem, pomijając to ile ma kamienia i innych smacznych związków. Nie wierzysz? Pogadaj o składzie wody z ludźmi z laboratoriów, weź miernik i sprawdź orp.
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Biniu Moderator
Ekspert
Szacuny 251 Napisanych postów 41358 Wiek 52 lat Na forum 22 lat Przeczytanych tematów 126211
nie musze wierzyc
wiem ze wszyscy musimy ja pic
a to mi wystarczy :D

w kazdym razie nie mam podstaw aby szukac jakiegos magicznego zrodla - sadze ze malo osob je ma :D
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 11148 Napisanych postów 51570 Wiek 31 lat Na forum 24 lat Przeczytanych tematów 57816
Biniu, zgadza się,
Wszyscy muszą pić WODĘ, "wszyscy" muszą JEŚĆ, ALE
podstawowe pytanie to CO pijesz i CO jesz?? jakiej JAKOŚCI, CZYSTOŚCI wodę pijesz? Nie mam zamiaru niczego reklamować, wolny wybór, napiszę tylko o paru sprawach, które mają istotny wpływ i znaczący wpływ na organizm. Jeśli obojętne Ci jest co pijesz lub co jesz to może pij wodę prosto z kranu ( http://www.stow-czystawoda.pl/images/faq/05.jpg ), z kwaśnych deszczów, czy wodę z kałuży to też woda, wystarczy Ci taka? Odpowiednio odżywiaj się najlepiej w samym McD, bo przecież nie ma to żadnego znaczenia... Wystarczy zapoznać się chociażby z filmem Food Matters żeby wiedzieć, że JESTEŚ TYM CO JESZ TYM CO PIJESZ. Woda ma ogromne znaczenie dla naszego życia, a temat jej jakości w mediach nie za często jest omawiany. Dorosły człowiek składa się w około 70% z wody. Czy wiesz jakiej jakości jest woda butelkowana mineralna czy źródlana, jeśli taką tylko pijesz? Polecam ci przeczytać chociażby na www.stow-czystawoda.pl/faq.php jakie PIERWIASTKI I ZWIĄZKI CHEMICZNE gratisowo są w takiej wodzie. Odwrócona osmoza doskonale oczyszcza wodę, ALE... to nie wszystko, gdyż nie zmienia jej pH ani potencjału ORP (Oxidation Reduction Potencjal, potencjał oksydacyjno-redukcyjny). Woda może być albo OKSYDANTEM albo ANTYOKSYDANTEM, czyli możesz przyśpieszać proces starzenia lub spowalniać, może powodować choroby lub może regenerować i uzdrawiać organizm. Krew człowieka oraz płyn wewnątrz-komórkowy ma potencjał REDOX ORP ujemny w granicach -50mV do -200mV, a mleko matki od -50mV do -250mV. Czyli ciało samo produkuje ANTYOKSYDANTY, antyoksydant to potencjał poniżej 200mV. To czemu pijemy oksydanty??? Prawie każda woda butelkowana jest OKSYDANTEM, wystarczy miernik ORP by to sprawdzić. Ważny jest też poziom pH wody, wiadomo, że w kwaśnej wodzie nawet bakterie nie są w stanie żyć. Woda alkaliczna, zasadowa jest nam bardzo potrzebna w celu odkwaszania organizmu i przywrócenia równowagi pH. Więcej z tematem ORP, ph i Wody Życia można zapoznać się na www.wodazycia.info Warto otworzyć oczy i wziąć odpowiedzialność na siebie za to pijemy i jemy, bo od tego zależy jakość naszego życia, chęci do życia i energii, co przekłada się na nasze szczęście i sukces. Organizm człowieka posiada "własny mechanizm leczący", system immunologiczny i lepiej jest go budować odporność inwestując w naturalne i zdrowe produkty, niż co chwile ratować się chemią i lekami niepewnego składu. Świadome podejście do odżywiania daje dużo SATYSFAKCJI Pozdrawiam Elia
Nowy temat Temat Zamknięty
Poprzedni temat

Ochrona stawow - OLIMP

Następny temat

Olimp czy Hi-tec

WHEY premium