Opis
- Wpływa na prawidłową budowę kory mózgowej płodu i niemowlęcia
- Zapobiega powstawaniu skrzeplin naczyniowych w tym zakrzepicy żył głębokich i ułatwia krążenie
- Przyspiesza przemianę materii
Olej lniany (Oleum lini) to produkt spożywczy charakteryzujący się doskonałym bilansem kwasów tłuszczowych omega-3 i omega-6, które należą do grupy Niezbędnych Nienasyconych Kwasów Tłuszczowych (NNKT). NNKT to związki chemiczne, których organizm sam nie potrafi wyprodukować, ale potrzebuje ich do prawidłowego funkcjonowania.
Proporcje kwasów omega-3 i omega-6 w oleju lnianym wynoszą 1:1, gdy współcześnie przeciętny człowiek spożywa je w proporcjach 1:50 na rzecz kwasu omega-6. Niedobory kwasu omega-3 przy nadmiernym spożywaniu omega-6 mogą prowadzić do wielu schorzeń, głównie chorób cywilizacyjnych (nowotwory, arterioskleroza, dermatozy, schorzenia autoimmunologiczne, choroby układu krążenia, depresje), zaś regularne przyjmowanie odpowiednich ilości NNKT w pokarmach działa korzystnie na każdy układ biologiczny człowieka.
Olej lniany jest składnikiem wielu diet, m.in. diety dla sportowców czy dr Budwig, ponadto znajduje zastosowanie w przemyśle i malarstwie.
Zalecane dawkowanie
Można przyjmować 1 łyżeczkę oleju do suplementacji codziennej lub maks. 6 łyżeczek oleju w przypadku stosowania diety dr Budwig.
Wartości odżywcze
SKŁADNIKI AKTYWNE Olej Lniany
Porcja 1 łyżka stołowa
Ilość porcji w opakowaniu ok 111 porcji
Opakowanie 1000ml
Zawartość jednej porcji zaw:
Wartość energetyczna: 81 kcal
Białko 0 g
Węglowodany 0 g
Tłuszcze 8,95 g
- w tym tłuszcze nasycone 0,84 g
- w tym tłuszcze jednonienasyscone 1,60 g
- w tym tłuszcze wielonienasyscone: 6,51 g
w tym omega-3 5,09 g
w tym omega-6 1,42 g
- cholesterol 0 g
Prowadzenie on-line, trening, dieta, suplementacja https://www.instagram.com/tomq.bb
[email protected]