S. Ambroziak
...
Napisał(a)
ambroziakŻadne badania naukowe nie potwierdziły, aby aspartam czy acesulfam k były szkodliwe dla zdrowia. Podejrzewam, że oczytałeś się jakiejś literatury...
I tu bym się kłócił bo kiedyś badania wykazały że powoduje raka u szczurów a nowe badania niby wykluczyły. A wiadomo duże pieniądze to wszystkie badania da się zrobić.
Tu masz fragment historii tego słodzika:
"Nazwa: Aspartam
Symbol: E951
Zastosowanie: sztuczny środek słodzący, zamiennik cukru dla diabetyków, miał zmniejszyć spożycie cukru i przeciwdziałać próchnicy i otyłości
Występowanie: napoje niskokaloryczne, guma do żucia, drażetki odświeżające oddech, produkty farmaceutyczne (głównie tabletki musujące), produkty dla diabetyków, tabletki zastępujące cukier (m.in. NutraSweet, Equal, Sugar Free, Canderel, AminoSweet)
Skład: kwas asparginowy (40%), fenyloalanina (50%), alkohol metylowy (10%)
Historia powstania: wynaleziony przypadkiem w 1965 r. w firmie farmaceutycznej G.D. Searle & Company przez Jamesa M. Schlattera. Podczas opracowywania leku na chorobę wrzodową, polizał palec ubrudzony właśnie aspartamem odkrywając jego słodycz. Po zalegalizowaniu go jako dodatek do żywności, produkcję i sprzedaż rozpoczęto w 1981 r. W 1985 r. firma G.D. Searle została przejęta przez koncern Monsanto, który przemianował ją na NutraSweet Company i kontynuował produkcję aspartamu. Od roku 1992 r. z powodu wygaśnięcia patentu, produkcją mogą zajmować się inne firmy."
A więcej info zapraszam na: http://wieszcozjesz.blogspot.com/2013/10/aspartam-najbardziej-kontrowersyjny.html
...
Napisał(a)
Luk, podobne dyskusje co chwila odżywają i zawsze będą toczone. I nie dotyczą one jednie słodzików, ale wielu artykułów rynkowych - chociażby witamin. Nagonka na aspartam była swojego czasu nakręcana przez producentów innego słodzika - sukralozy. Pierwsze testy opracowane w celu wykazania rakotwórczej aktywności danej substancji miały wady metodyczne. Dlatego weryfikowano je później innymi metodami. I też nie chodziło tu tylko o aspartam, ale o setki różnych innych substancji.
Ale generalnie dobrze, że czytasz i dyskutujesz, bo to zawsze poszerza nasze horyzonty myślowe i wzbogaca nas o nową wiedzę.
Ale generalnie dobrze, że czytasz i dyskutujesz, bo to zawsze poszerza nasze horyzonty myślowe i wzbogaca nas o nową wiedzę.
S. Ambroziak
...
Napisał(a)
zapewne słyszał o śmierci babki która pewnie łądowała tony aspartamu . Jednak gdyby włączył teraz za przyzwoleniem jakieś produkty z aspartamem, zapewne jego kortyzol lałby się ciurkiem z uwagi na głupawkę, bo taki człowiek nie wie wówczas i goni jak serek myszkę .
Wszystkie niezdrowe soki - płynące z waszej strony do mnie - absorbuje do mojej krwi . Krytycy moi , dziękuje za to, że jednak okazujecie się flakami wołowymi .
...
Napisał(a)
Nie słyszałem o żadnej babce. I do końca nie wiem jak jest na prawdę i się nie dowiem bo nikt prawdy nie powie. Ostatnio czytałem o chyba karagenie że może powodować jakiej dolegliwości ze strony żołądka. Ale co do sztucznych słodzików to po co je dawać jak można normalny cukier i podnieść cenę produktu (zastępują cukier syropem glukozowo-fruktozowym żeby było taniej).
...
Napisał(a)
Na jakiejś stronie internetowej wypisali takie głupstwa o syropie glukozowo-fruktozowym, iż mój szwagier uznał, że to najgorsza trucizna i dziesięć razy czytał każdą etykietę w sklepie - czy przypadkiem go nie ma w składzie. Dopiero, gdy mu wyjaśniłem, że to to samo, co cukier - to trochę ochłonął.
A słodziki daje się po to, by obniżyć ładunek glikemiczny.
A słodziki daje się po to, by obniżyć ładunek glikemiczny.
S. Ambroziak
...
Napisał(a)
Ja też to czytam czy nie ma bo znalazłem że może on powodować IBS a to jest cholerstwo i nie wiem czy przypadkiem tego nie mam bo objawy są podobne. Tu cytuje o tym syropie zbiór najważniejszych informacji:
"Syrop glukozowo-fruktozowy - otrzymywany z kukurydzy przerobionej na skrobię kukurydzianą a dalej za pomocą enzymów lub kwasów w syrop. Aktualnie bardzo powszechny do słodzenia wszelkiego rodzaju napojów, lodów, mlecznych napojów jak i mleka zagęszczonego, dżemów, galaretek, kompotów, wsadów owocowych do jogurtów i wielu innych. Ze względu, że dużo taniej producentom słodzić syropem niż zwykłym cukrem jesteśmy niestety narażeni na bardzo wiele skutków niepożądanych dla naszego organizmu. Jak dotąd ustalono że spożywanie dużych ilości produktów zawierających syrop glukozowo-fruktozowy powoduje szybkie tycie i chroniczną otyłość gdyż fruktoza nastawia nasz organizm na produkcję tłuszczu, co najgorsze tłuszczu wokół naszych narządów. Ponadto syrop potęguje apetyt i stałe poczucie głodu, jest podejrzewany o powodowanie cukrzycy typu 2, podwyższa poziom złego cholesterolu LDL, może zwiększyć możliwość wystąpienia zespołu jelita drażliwego jak również zaćmy cukrzycowej."
Zmieniony przez - luk52 w dniu 2013-10-29 17:41:20
"Syrop glukozowo-fruktozowy - otrzymywany z kukurydzy przerobionej na skrobię kukurydzianą a dalej za pomocą enzymów lub kwasów w syrop. Aktualnie bardzo powszechny do słodzenia wszelkiego rodzaju napojów, lodów, mlecznych napojów jak i mleka zagęszczonego, dżemów, galaretek, kompotów, wsadów owocowych do jogurtów i wielu innych. Ze względu, że dużo taniej producentom słodzić syropem niż zwykłym cukrem jesteśmy niestety narażeni na bardzo wiele skutków niepożądanych dla naszego organizmu. Jak dotąd ustalono że spożywanie dużych ilości produktów zawierających syrop glukozowo-fruktozowy powoduje szybkie tycie i chroniczną otyłość gdyż fruktoza nastawia nasz organizm na produkcję tłuszczu, co najgorsze tłuszczu wokół naszych narządów. Ponadto syrop potęguje apetyt i stałe poczucie głodu, jest podejrzewany o powodowanie cukrzycy typu 2, podwyższa poziom złego cholesterolu LDL, może zwiększyć możliwość wystąpienia zespołu jelita drażliwego jak również zaćmy cukrzycowej."
Zmieniony przez - luk52 w dniu 2013-10-29 17:41:20
...
Napisał(a)
jednak rozumiem Twoje obawy . Ja osobiście będe za tym aby Olimp jednak słodził stewią i w małym procencie ksylitolem, który nawet odwraca szkody powstałe po zażywaniu cukru i mówie tu np. o zębach . Ponadto i ksylitol i stewia są wspaniałe dla diabetyków, a taką odżywę z cukrem rafinowanym to można sobie z całym szacunkiem, ale w kiblu spuścić .
Wszystkie niezdrowe soki - płynące z waszej strony do mnie - absorbuje do mojej krwi . Krytycy moi , dziękuje za to, że jednak okazujecie się flakami wołowymi .
...
Napisał(a)
I to byłoby dobre jakby słodzili tym brązowym cukrem i podnieśli cenę ale byłoby zdrowo.
...
Napisał(a)
slodziki w aspkecie sylwetki omawialem bodaj w numerze 11 Perfect Body - jesli sie nie myle - niedlugo artykul powienien pojawic sie w calym brzmieniu na stronie magazynu
Poprzedni temat
TŁUSZCZE – MUSKUŁOM
Polecane artykuły